Organizarea scrutinului este gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care a oferit clarificări importante legate de modul în care fiecare alegător își poate exercita dreptul de vot. Accesul la secțiile de votare se face în funcție de arondarea stradală sau teritorială, dar și în funcție de alte circumstanțe legale bine definite. În paralel, în străinătate vor fi deschise sute de secții, pentru a le permite și românilor din diaspora să participe la alegerea președintelui României.
Conform AEP, „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ; în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia; în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator unei secţii de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea; în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot”.
Pentru cei care doresc să afle exact la ce secție de votare sunt arondați, AEP recomandă accesarea Registrului Electoral, disponibil online la adresa www.registrulelectoral.ro. Alegătorii trebuie să introducă CNP-ul și numele de familie pentru a afla secția exactă.
În diaspora, procesul electoral va fi extins pe parcursul a trei zile pentru fiecare tur. Astfel, secțiile din străinătate vor fi deschise pe 2, 3 și 4 mai, respectiv 16, 17 și 18 mai, totalizând 965 de secții de votare.
În ceea ce privește documentele necesare pentru a putea vota, AEP a anunțat că sunt valabile următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar pentru elevii din școlile militare.
Totodată, AEP precizează: „Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România”.