Alegeri 2025. La ce secție pot vota românii pe 4 și pe 18 mai

Românii sunt chemați din nou la urne în luna mai pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Tururile de scrutin sunt programate pentru 4 mai și 18 mai 2025, iar accesul la vot este deschis tuturor cetățenilor cu drept de vot, atât din țară, cât și din diaspora. Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 07:00 – 21:00, iar alegătorii trebuie să respecte reguli stricte în funcție de domiciliu, reședință sau locația în care se află în ziua votului.
Filip Stan
30 apr. 2025, 12:02
Alegeri 2025. La ce secție pot vota românii pe 4 și pe 18 mai

Organizarea scrutinului este gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care a oferit clarificări importante legate de modul în care fiecare alegător își poate exercita dreptul de vot. Accesul la secțiile de votare se face în funcție de arondarea stradală sau teritorială, dar și în funcție de alte circumstanțe legale bine definite. În paralel, în străinătate vor fi deschise sute de secții, pentru a le permite și românilor din diaspora să participe la alegerea președintelui României.

Conform AEP, „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ; în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia; în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator unei secţii de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea; în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot”.

Citește și: Ilie Bolojan a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Noua lege a Apărării urmează să fie avizată

Pentru cei care doresc să afle exact la ce secție de votare sunt arondați, AEP recomandă accesarea Registrului Electoral, disponibil online la adresa www.registrulelectoral.ro. Alegătorii trebuie să introducă CNP-ul și numele de familie pentru a afla secția exactă.

În diaspora, procesul electoral va fi extins pe parcursul a trei zile pentru fiecare tur. Astfel, secțiile din străinătate vor fi deschise pe 2, 3 și 4 mai, respectiv 16, 17 și 18 mai, totalizând 965 de secții de votare.

În ceea ce privește documentele necesare pentru a putea vota, AEP a anunțat că sunt valabile următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar pentru elevii din școlile militare.

Totodată, AEP precizează: „Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România”.

Citește și: EXCLUSIV Ciutacu, despre participarea lui Victor Ponta la dezbaterea electorală: „Total schimbat față de acum 10 ani”

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Țara mare care își face o nouă capitală. Se vor investi în jur de 100 de miliarde de euro pentru construirea noului oraș
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre cei mai mari cântăreți. Românii i-au fredonat melodiile
Playtech.ro
Ce nu are voie să facă un administrator de bloc. Mulţi locatari nu ştiu şi se lasă pe mâna lui
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Delicatesa ignorată de români. În Franța costă enorm, noi o evităm
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Mormântul Papei Francisc a fost inscripționat greșit. Ce greșeală au găsit specialiștii
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Doar radeți untul… Puțini cunosc acest secret… Foarte ușor și gustos…
MediaFlux
Amenzi de până la 6.000 lei pentru românii care stau la bloc. Este complet interzis în 2025
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri