‘Alegeri anticipate pentru Parlamentul Republicii Kosovo vor avea loc pe 11 iunie 2017’, a afirmat Hashim Thaci într-o scrisoare trimisă Comisiei Electorale.
Moțiunea de neîncredere care a condus la căderea guvernului a fost inițiată de opoziție, dar a fost susținută și de Partidul Democrat al președintelui Thaci, care guverna în coaliție cu Liga Democratică din Kosovo, partidul premierului Mustafa, informează Agerpres.
Impasul din coaliția guvernamentală a fost generat de divergențe în mai multe chestiuni, între care acordul de frontieră cu Muntenegrul, drepturile minorităților și forțele armate. Acordul cu privire la granițe era o condiție impusă de Uniunea Europeană pentru a renunța la obligativitatea vizelor pentru kosovari. În ce privește statutul minorității sârbe din Kosovo, majoritar albanez, acesta încă nu a fost încă reglementat, așa cum cere acordul de normalizare mediat de UE între Pristina și Belgrad.
Citeşte şi Kosovo a rămas fără guvern. Ce se va întâmpla
Fosta provincie sârbă și-a declarat independența în 2008, la nouă ani după intervenția NATO din Serbia menită să pună capăt campaniei autorităților sârbe de atunci împotriva rebelilor etnici albanezi, fiind recunoscută ulterior de peste 110 state, menționează DPA.