Alegeri anticipate în Moldova. Curtea Constituţională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, de către președintele Curții, Domnica Manole.
Preşedintele Maia Sandu a desemnat al doilea premier al Republicii Moldova, în două săptămâni. Ţara nu mai are prim-ministru din luna decembrie
Amintim că șeful statului, Maia Sandu, a sesizat Curtea Constituțională în data de 29 martie, după consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare, pe care șefa statului le-a desfășurat în zilele de 26 și 29 martie. Președintele Maia Sandu a spus că Parlamentul a eșuat să aleagă un guvern din două încercări, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de trei luni, scrie publika.md.
Avizul dat de Curtea este irevocabil, definitiv și nu poate fi atact în nicio altă instanță de judecată.
Alegeri anticipate în Moldova. Ce spune comunicatul Curţii Constituţionale:
„1. Se constată drept circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului RM de legislatura a 10-a imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile art.85 al 1 și 2 din Constituție.
2. Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac intră in vigoare la data adoptării și se publică în monitorul oficial al Republicii Moldova.
La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate a lui Vladimir Țurcanu și opinie disidentă a lui Serghei Țurcan”, a declarat președint CC, Domnica Manole.
Două tentative de votare a unui Guvern au eșuat. Deputații PSRM și Șor au părăsit sala de ședință a Parlamentului, înainte de a a fi examinat programul de guvernare a lui Igor Grosu, candidat desemnat de Maia Sandu la funcția de premier. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că subiectul este epuizat și a anunțat o pauză. Deocamdată încă nu este clar dacă subiectul de facto este epuizat și dacă ședința de astăzi nu trebuie să fie declarată închisă, iar deputații să reia examinarea celorlalte subiecte de pe ordinea de zi în ședința de mâine.
Pe 11 februarie, Guvernul Gavrilița nu a fost aprobat de Parlament. După 4 ore de întrebări și răspunsuri, niciun deputat nu a votat pentru Programul și echipa Nataliei Gavrilița.