Alegeri Bulgaria 2023. Blocul reformist Continuăm schimbarea (PP) şi Bulgaria democrată (DB) au obţinut 25,3% din voturile exprimate în alegerile legislative anticipate din Bulgaria, cu doar puţin mai mult decât partidul conservator GERB al fostului preconsrvatorimier bulgar Boiko Borisov (24,7%), indică un sondaj realizat la ieşirea la urne de GALLUP International, citat de Reuters, conform Agerpres.
Potrivit institutului TREND, blocul reformist a obţinut 26,9%, iar GERB împreună cu partenerul său mai mic Uniunea Forţelor Democrate (SDS) au obţinut 26,7%.
Aceste rezultate strânse indică noi probleme în crearea unei coaliţii stabile de guvernare, instabilitate ce a determinat de altfel şi organizarea scrutinului de duminică, al cincilea de acest fel în doi ani.
A fost a cincea rundă de alegeri din Bulgaria în doi ani, deoarece antipatia personală dintre liderii celor două blocuri principale a împiedicat formarea unui guvern de coaliție stabil.
PP/DB îl acuză în special pe Borissov și partidul său GERB că au prezidat corupția rampantă în statul balcanic în timpul guvernării lor de un deceniu care s-a încheiat în aprilie 2021, lucru pe care Borissov îl neagă.
A fost al cincilea scrutin din Bulgaria în doi ani, în condiţiile în care antipatia personală dintre liderii celor două blocuri principale i-a împiedicat pe aceştia să coopereze pentru a forma un guvern de coaliţie stabil.
Eşecul de a forma din nou un guvern funcţional ar putea submina speranţele Bulgariei de a adera la zona euro pe termen scurt şi de a putea utiliza în mod eficient ajutorul de redresare COVID al Uniunii Europene.
Pentru unii alegători, Borissov, un veteran al scenei politice bulgare, este văzut ca fiind capabil să ofere o măsură de stabilitate pe fondul inflaţiei în creştere şi al preocupărilor geopolitice stimulate de războiul din Ucraina.
Liderul PP, Kiril Petkov, un absolvent de Harvard în vârstă de 42 de ani, care a ocupat pentru scurt timp funcţia de prim-ministru până la jumătatea anului 2022, a exclus în mod repetat cooperarea cu GERB şi spune că Bulgaria trebuie să elimine grefele şi să devină un stat membru al UE mai fiabil şi mai transparent.
Un analist politic a declarat că fie un guvern de experţi, fie un fel de coaliţie ar putea ieşi în cele din urmă din votul de duminică.
„Până la urmă, este al cincilea scrutin, aşa că oamenii încep să obosească puţin. Ei vor pedepsi partidele care nu pot sau nu vor să vină cu un guvern”, a declarat Daniel Smilov de la Centrul pentru Strategii Liberale.
„Nu trebuie să fie un guvern conceput să dureze patru ani. Ar fi un pic prea ambiţios, dar este nevoie de un fel de guvern parlamentar”, a adăugat el.
Atât Borissov, cât şi Petkov doresc ca Bulgaria, membră NATO, deşi are legături istorice şi culturale strânse cu Rusia, să îşi menţină poziţia pro-Ucraina în război.
Cu toate acestea, preşedintele Rumen Radev, al cărui rol este în mare parte ceremonial, dar care a exercitat o putere mai mare în această perioadă de instabilitate politică, a făcut presiuni pentru o abordare mai nuanţată a războiului.
Renaşterea, un partid naţionalist simpatizant al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a clasat pe locul al treilea în alegerile de duminică, cu aproximativ 14,2%, potrivit Gallup International, ceea ce reprezintă cea mai puternică creştere a sprijinului de la ultimele alegeri neconcludente din Bulgaria, desfăşurate în octombrie 2022, când a avut aproximativ 10%.
Cu toate acestea, liderul său, Kostadin Kostadinov, vorbind la Nova TV, a declarat că partidul său nu va susţine un guvern condus de PP/DB sau GERB, ci se va concentra pe consolidarea propriului sprijin.
De asemenea, potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne, vor intra din nou în parlament şi partidul etnic turc MRF şi Partidul Socialist Bulgar.
Blocajul continuu din parlament a însemnat că Bulgaria a fost guvernată în cea mai mare parte a ultimilor doi ani de guverne interimare tehnocrate numite de preşedintele Radev.
Prezenţa la vot la scrutinul de duminică a fost estimată la aproximativ 37%.