Potrivit AEP, un număr de 6.081 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 4.789 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 1.292 au optat pentru votul în secţiile de votare.
Cei mai mulţi cetăţeni români care vor să voteze prin corespondenţă sunt în Spania – 2.283. În Italia sunt 987 de români care vor să voteze prin corespondenţă, În Germania 223, iar în Franţa 206.
Totodată, sunt şapte ţări în care câte un cetăţean român a solicitat să voteze prin corespondenţă şi patru ţări unde doar câte doi români vor să voteze prin corespondenţă.
AEP face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei.
De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării.
Odată cu reluarea activităţii parlamentare, la începutul lunii septembrie, Guvernul ar urma să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii votului prin corespondeţă, după ce premierul Dacian Cioloş s-a arătat îngrijorat de numărul mic de români care s-au înscris în Registrul Electoral. Şi lideri politici au susţinut că numărul acestora este extrem de mic, legea este un eşec şi se impun măsuri pentru creşterea numărului de secţii de votare în afara graniţelor, astfel încât să nu se repete experienţa alegerilor prezidenţiale din 2014.