La alegerile europene din 25 mai, absenteismul este o ‘ameninţare’ comună în toate statele membre, iar Europa nici nu poate face nimic în Spania, întrucât este singura ţară din UE în care sunt interzise campaniile instituţionale care să-i îndemne pe cetăţeni să meargă la vot, arată portalul de ştiri al radioteleviziunii spaniole.
Dacă în 1987, la un an de la aderarea Spaniei la Comunitatea Economică Europeană (CEE), nivelul absenteismului a fost de 31,48% la alegerile pentru Parlamentul European, peste mai bine de douăzeci de ani, la scrutinul din 2009, 55,1% dintre alegători nu s-au prezentat la vot, informează Agerpres.
Citeşte şi Cetăţenii danezi, încurajaţi să meargă la vot cu animaţii care prezintă sex şi violenţă VIDEO
Absenteismul este un fenomen în creştere, care ameninţă legitimitatea şi nivelul de reprezentare pentru partidele politice la orice alegeri, însă instituţiile nu au în Spania nici măcar posibilitatea de a îndemna cetăţenii la urne.
Votul nu este obligatoriu
Votul nu este obligatoriu în Spania, aşa cum stau lucrurile în Belgia, Cipru, Grecia sau Luxemburg, însă Biroul electoral central a impus chiar retragerea unui afiş al Parlamentului European în care apărea cuvântul ‘votează’. Potrivit articolului 50.1 al legii organice a regimului electoral general, ‘puterile publice pot să realizeze în perioada electorală o campanie cu caracter instituţional, destinată informării şi îndemnării la participare la alegeri, însă fără a influenţa votul alegătorilor’. Articolul este interpretat astfel încât să reiasă faptul că şi abţinerea este o opţiune de vot, în aşa fel încât şi aceasta trebuie menţinută departe de influenţe externe.
Citeşte şi ALEGERI PARLAMENTARE PARŢIALE. Ilie Năstase: Candidez pentru că m-am enervat într-o seară
Acest fenomen scoate în evidenţă şi un aspect pe care specialiştii în ştiinţe politice îl numesc cel al alegerilor de ordin secund: este vorba de scrutine la care spaniolii se prezintă la urne în proporţii mai mici, întrucât le percep drept mai puţin importante pentru viitorul lor imediat. În plus, la astfel de alegeri, discuţiile nu se concentrează asupra obiectivului scrutinului – alegerea reprezentanţilor pentru Parlamentul European – ci ajung să se dezbată teme de politică internă, astfel că la urne sunt evaluate sau pedepsite guvernele naţionale.
Cotidianul El Pais arată că actuala campanie electorală nu a reuşit nici acum să învingă dezamăgirea şi respingerea cetăţenilor – ci dimpotrivă – astfel că s-ar putea ca la alegerile de duminică, 25 mai, să ajungă să fie înregistrată cea mai mare rată a absenteismului. De aceea, rezultatul final va depinde foarte mult de votanţii care încă nu s-au decis.
Sondajul Metroscopia indică faptul că nivelul estimat de participare se va situa între 40% şi 43%, şi va fi astfel mai mic decât cel înregistrat în 2009.