Adina Ioana Vălean s-a născut în 1968, comuna Ţintea, judeţul Prahova. După studiile de matematică, a devenit profesoară, meserie la care a renunţat în 1997 când a devenit funcţionar în Ministerul Tineretului şi Sportului. În PNL s-a înscris în 1999, fiind secretar general al TNL (2000-2002) şi, din 2006, vicepreşedinte la PNL Prahova.
În 2004 a fost aleasă deputat pe listele Alianţei D.A., însă nu a stat prea mult prin Parlamentul României, fiind trimisă de PNL ca euroobservator la Parlamentul European şi apoi europarlamentar. În 2009, a candidat din nou la europarlamentare şi a obţinut primul mandat prin vot popular. Încă din 2007, deţinea postul de vicepreşedinte al grupului ALDE (liberalii europeni) în Parlamentul de la Bruxelles.
Ca europarlamentar, Vălean s-a dovedit reţinută în a se implica în disputele politice interne, dar a fost raportor al PE în chestiuni de interes pentru români. Primul raport propus şi adoptat de liberală a vizat reducerea tarifului la roaming între statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, a monitorizat modul în care statele comunitare respectă dreptul la liberă circulaţie.
Mai controversată a fost poziţia sa faţă de proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană. În 2007, cerea forurilor europene să interzică folosirea cianurilor în minerit din cauza toxicităţii lor, dar în 2010 a votat împotriva unui proiect ce viza tocmai acest lucru. Vălean motiva atunci schimbarea de poziţie prin faptul că s-a documentat mai bine şi legislaţia europeană în vigoare oferă garanţii privind mediul. Paradoxal este faptul că soţul său, Crin Antonescu, a blocat practic proiectul Roşia Montană în 2013.
Şi mai multă vâlvă a făcut relaţia sa cu Crin Antonescu. Publicul a aflat de relaţia lor datorită unei indiscreţii a lui Adrian Cioroianu, iar Vălean nu a avut de ales decât să confirme ceea ce în PNL se ştia de mai multă vreme. „Suntem doi oameni liberi care se iubesc, nu văd care ar fi problema”, spunea Vălean.
Se pare că cei doi erau împreună dinainte ca europarlamentarul să divorţeze de fostul său soţ. Oricum, anunţul public a grăbit căsătoria celor doi în anul 2009, mai ales că Antonescu candida la prezidenţiale şi poporul votant nu prea are apetenţă pentru politicienii burlaci. Cei doi s-au căsătorit în septembrie 2009 la consulatul României de la Bruxelles.
Inevitabil, au apărut apoi zvonuri legate de influenţa pe care ar avea-o Adina Vălean asupra liderului PNL, însă nimeni nu a reuşit să prezinte vreo probă palpabilă în acest sens. Mai nou, odată cu apropierea europarlamentarelor şi candidatura lui Vălean de pe locul 2 a listei PNL pentru alegerile din 25 mai, adversarii lui Antonescu au început să-i impute faptul că îşi promovează soţia. Printre ei, nimeni alta decât fiica preşedintelui, Elena Băsescu, ce a spus despre listele PSD şi PNL că în ele se regăsesc „neveste disperate şi prietenii lor”.
„Se spune că am nevoie de proptele în PNL. Sunt din 1999 în partid. Din 2007 sunt în Parlamentul European, vicepreşedinta grupului liberalilor europeni şi asta nu pentru că m-a pus cineva din România, ci pentru că m-am bucurat de sprijinul şi încrederea colegilor europeni. Reprezint cu cinste şi onoare România în Parlamentul European”, a replicat Adina Vălean.