ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Corina Creţu, cap de listă pentru USD

RomaniaTV.net vă prezintă o serie de biografii ale candidaţilor cu cele mai mari şanse la alegerile europarlamentare ce vor avea loc pe 25 mai. Lista la europarlamentare pe care deja au stabilit-o partidele din Uniunea Social-Democrată (PSD, UNPR şi PC) este deschisă de către un europarlamentar în funcţie, Corina Creţu. Cu o vechime în politică de 20 de ani, Creţu are practic aigurat încă un mandat la Bruxelles.
Romania TV
11 mart. 2014, 08:58
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Corina Creţu, cap de listă pentru USD

Născută în 1967, Corina Creţu a absolvit Facultatea de Cibernetică Economică de la ASE în 1989. După revoluţie a intrat în presă, domeniu pe care l-a abandonat după ce s-a angajat la cabinetul purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale în 1992. La Cotroceni a devenit o protejată a preşedintelui Ion Iliescu care a determinat-o să se înscrie în PSD în 1996, an în care a devenit şefa biroului de presă al acestui partid.

În anul 2000 a fost aleasă deputat, dar a renunţat imediat la mandat pentru a-l urma pe Iliescu la Cotroceni, după ce acesta a câştigat cel de-al treilea mandat de preşedinte al României. Ion Iliescu a numit-o consilier prezidenţial şi purtător de cuvânt. În 2004, a fost aleasă senator, iar în perioada 2005-2006 a fost unul dintre vicepreşedinţii PSD.

Ulterior, Creţu s-a orientat către o carieră politică la nivel european, fiind unul dintre politicienii români care a fost desemnat ca observator în Parlamentul European din 2005 până în 2007, an în care a obţinut primul mandat de europarlamentar.

Responsabilităţile lui Creţu au crescut în perioada celei de-a doua suspendări a lui Traian Băsescu, atunci când, alături de Cătălin Ivan, a fost printre cei mai vocali europarlamentari ai noii puteri care a apărat legitimitatea demersurilor acesteia în perioada foarte scurtă în care USL a schimbat preşedinţii Camerelor Parlamentului, Avocatul Poporului şi l-a suspendat din funcţie pe şeful statului.

Creţu a încercat să liniştească temerile partenerilor europeni îngrijoraţi de faptul că România s-ar fi îndepărtat de la normele statului de drept. Mai mult, Corina Creţu nu a ezitat să critice demnitari europeni care s-au pronunţat public asupra naturii evenimentelor din vara anului 2012 din România.

Astfel, Creţu a acuzat-o pe Viviane Reding, comisar european pentru justiţie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, că a fost părtinitoare în timpul crizei politice care a divizat România. „Comisia Europeană a avut o poziție părtinitoare, situându-se de partea președintelui Traian Băsescu și nefiind un arbitru neutru față de o dispută politică internă. Guvernul și Parlamentul ales au fost blamate din start (…) Dubla măsură este atât de evidentă încât nu este de mirare că încrederea românilor în Uniunea Europeană a scăzut cu 10 procente în această vară”, afirma Corina Creţu în 2012.

În noiembrie 2012, Corina Creţu s-a măritat cu omul de afaceri Ovidiu Rogoz. La nuntă au venit copreşedinţii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta alături de soţii, europarlamentarii români şi, bineînţeles, cel care i-a îndrumat primii paşi în politică, Ion Iliescu.

Însă armonia căminului conjugal al cuplului de însurăţei a fost tulburată de un hacker ce şi-a luat supranumele de Guccifer. Acesta a reuşit să spargă căsuţa de mail a fostului general şi secretar de stat al SUA, Colin Powell, ocazie cu care a descoperit un schimb de mailuri între Powell şi europarlamentarul român din care se putea trage concluzia că cei doi au avut o idilă.

Corina Creţu a revenit în atenţia opiniei publice în august 2013 când, în calitate de cavaler al Ordinului „Steaua României”, a solicitat retragerea acestei distincţii acordat şi lui Tökes Laszlo, europarlamentar şi el, ca urmare a afirmaţiilor acestuia legat de un posibil protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei. Creţu a început o adevărată campanie împotriva lui Tökes, fiind sprijinită de către PSD astfel încât membrii Ordinului care sunt pesedişti au primit instrucţiuni de la partid să ceară retragerea decoraţiei.

Procedura a tărăgănat, dar a avut finalul dorit de Corina Creţu întrucât Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” a propus preşedintelui României retragerea decoraţiei lui Tökes. Rămâne de văzut ce decizie va lua preşedintele. 

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Stațiunea din România care a renăscut din propria cenușă. E plină de turiști străini și români veniți pentru peisaje și un produs unic în lume. Prețurile la cazare sunt mici și se primesc vouchere de vacanță
Capital.ro
Se interzis mașinile de orice fel. Primăria a decis: Utilizați transportul public!
Playtech.ro
Dana Budeanu a arătat TOT! A încins imaginația bărbaților cu această apariție BOMBĂ
DailyBusiness
ALERTĂ MAJORĂ de cutremur! Un seism puternic a zguduit România
Adevarul
Operațiunea de la Kursk, șansa ucrainenilor să încercuiască forțele ruse din Donbas. General român: „Cea mai bună apărare e ofensiva”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Serialul de pe Netflix care devine nemuritor. Ce îi captivează pe abonați
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Primele detalii despre Ștefan Bănică Jr, după ce s-a spus că este în stare gravă la spital, în urma unui accident de proporții
Cancan.ro
Beni de la Insula Iubirii, „tradus” de iubită! Maria i-a pus capac, s-a combinat cu altă concurentă și... a prins-o cu ALȚII! Insula Dramei Totale continuă!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Reacția Anei Maria Bărbosu, după decizia TAS de a-i înapoia medalia de bonz: „Mi s-au înmuiat din nou picioarele”. Ce decizie a luat Jordan Chiles, după această veste
Capital.ro
Aplauze de adio! A murit cea mai iubită ACTRIŢĂ. Marea doamnă s-a stins
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
JOCURILE OLIMPICE DE LA PARIS VOR STIMULA ECONOMIA FRANȚEI ÎN 2024
MediaFlux
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, promite și pensii duble după recalculare: „Pot crește și cu 100%”
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!