ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Candidaţii aflaţi pe primul loc pe listele partidelor au răspuns la două întrebări adresate de cititorii RomaniaTV.net.
Acestea sunt:
–Cum veţi ajuta familiile tinere pentru a le facilita accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea unei afaceri?
– Cum aveţi de gând să acţionaţi, la nivelul Parlamentului European, pentru a proteja România de o eventuală criza a gazelor, determinată de Rusia?
Citiţi aici mai multe despre ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Europarlamentarul Theodor Stolojan, numărul unu pe lista PDL, a oferit următoarele răspunsuri:
1. Șomajul în rândul tinerilor este o problemă gravă a Uniunii Europene. În România, rata șomajului la tineri este de peste 23%. Parlamentul European și Consiliul Miniștrilor au adoptat programe europene pentru a răspunde la această provocare: locuri de muncă pentru tineri și sprijin pentru tinerii care doresc să înceapă o afacere sau să dezvolte o afacere.
Europarlamentarii pot ajuta familiile tinere în dezvoltarea unei afaceri pe două căi: prima, să informeze tinerii asupra programelor europene destinate lor; a doua, să impulsioneze guvernul să pună în mișcare programele europene pentru tineri, iar atunci când guvernul nu o face, să sensibilizeze opinia publică asupra acestei probleme.
Subliniez principalele programe europene pentru tineri:
a) garanția europeană pentru tineri: angajamentul statelor membre de a lua măsurile necesare, pentru ca orice tânăr până la 25 de ani, care nu are un loc de muncă sau nu este într-o formă de educație profesională, să i se ofere, în maxim patru luni un loc de muncă sau participarea la o formă de educație profesională;
b) facilitatea europeană pentru tineri: este un fond european pentru a crea locuri de muncă pentru tineri, în regiunile unde rata șomajului depășește 25%. În România, sunt trei regiuni eligibile: Sud, Sud-Est și Centru.
României i s-a alocat un fond european de 106 milioane euro pentru aceste trei regiuni în anii 2014-2015. La acest fond, guvernul trebuie să mai adauge 106 milioane euro din fondul european social alocat României. Până în prezent, guvernul nu a făcut mai nimic pentru utilizarea acestor fonduri;
c) programul COSME: fondul european, derulat prin Banca Europeană de Investiții, care acreditează bănci în fiecare stat membru, pentru acordarea de credite cu dobândă redusă pentru întreprinderi mici și mijlocii.
În mai 2014, guvernul și BNR au organizat un seminar de prezentare.
d) programul ERASMUS plus: are o secțiune care finanțează schimburile de experiență ale tinerilor antreprenori din diferite state membre și continuarea studiilor prin masterate.
e) Orizont 2020: are o secțiune pentru finanțarea IMM-urilor care doresc să inoveze;
f) fondul european pentru dezvoltarea rurală: tinerii (până la vârsta de 40 de ani) care vor să intre în agricultură pot primi până la 70 de mii de euro pentru a porni o fermă sau a prelua o fermă.
LISTELE CANDIDAŢILOR LA ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014
2. Uniunea Europeană trebuie să rezolve următoarele probleme (unele restante, de mult timp):
a) realizarea pieței unice europene a energiei.
Europa nu are o piață unică a gazelor naturale. Fără această piață, unele state membre rămân captive importului de gaze naturale din Federația Rusă;
b) realizarea unor conducte magistrale de transport gaze din bazinul Mării Caspice care să fie în afara teritoriului Federației Ruse și Ucrainei;
c) susținerea, în continuare, a dezvoltării energiilor din surse regenerabile, dar cu asigurarea unui echilibru între cerințele de competitivitate industrială și politicile europene cu privire la schimbările climatice;
d) susținerea programelor de economisire a energiei, prin reproiectarea produselor și proceselor tehnologice, realizarea de noi produse și procese tehnologice cu un consum mai mic de energie;
e) negocierea cu SUA, în cadrul acordului de parteneriat pentru investiții și comerț a eliminării interdicției existente în SUA de export a gazelor naturale.
f) menținerea atribuției depline a fiecărui stat membru de a stabili structura națională a surselor de energie (energie nucleară, energie pe bază de cărbune, gaze naturale, energie regenerabilă etc.)
CITEŞTE ŞI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. România TV va prezenta duminică EXIT-POLL-UL CSCI