ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Norica Nicolai, cap de listă la PNL pentru un nou mandat la PE

Norica Nicolai deschide lista PNL pentru alegerile europarlamentare candidând la un al doilea mandat la Bruxelles. Pe plan intern, Nicolai a avut parte de o carieră furtunoasă care a purtat-o în două partide, aproape a dus-o la în Guvern, dar a fost oprită de Traian Băsescu şi de celebra "mapă profesională".
Filip Stan
10 apr. 2014, 19:01
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Norica Nicolai, cap de listă la PNL pentru un nou mandat la PE

Norica Nicolai s-a născut în 1958 la Sinaia şi a absolvit la Bucureşti Facultatea de Drept în 1983. Ulterior, a activat ca procuror la Olteniţa. În 1991 a părăsit magistratura în circumstanţe care aveau apoi să impieteze asupra carierei sale politice. Ulterior, a devenit avocat şi profesor universitar, iar în 1996 s-a înscris PNŢCD.

După ce acest partid a ajuns la putere, Nicolai a fost numită secretar de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, post pe care l-a ocupat până în 2000. În plină degringoladă a CDR pe fondul tensiunilor dintre ţărănişti şi liberali, Nicolai a fost exclusă din PNŢCD în august 2000, după ce semnase o scrisoare deschisă alături de Alexandru Ciocâlteu şi Sorin Dumitriu prin care anunţau că susţin candidatura la preşedinţie a lui Theodor Stolojan, deşi acesta candida cu susţinerea PNL. După excludere, consecinţa logică a fost înscrierea ei în PNL, pe listele căruia a obţinut două mandate de senator în 2000 şi 2004.

În Senat, Norica Nicolai a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte şi s-a ilustrat ca una dintre figurile proeminente ale Comisiei juridice. Primul scandal în care a fost implicată a izbucnit în aprilie 2006 când o nepoată a sa a fost văzută votând în locul ei în timpul unei şedinţe de plen, deşi nu avea calitatea de parlamentar. Presa a vuit la vremea respectivă, dar Norica Nicolai s-a ales doar cu un avertisment din partea conducerii Senatului. De atunci însă, senatorii au fost mult mai atenţi ca în sala de plen să nu mai intre persoane neautorizate.

Pe termen lung, Nicolai nu a scăpat chiar ieftin, incidentul fiindu-i imputat de către preşedintele Traian Băsescu atunci când s-a pus problema ca liberala să preia Ministerul de Justiţie. Pe 17 decembrie 2007, prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu a propus-o pentru această demnitate, dar Traian Băsescu a refuzat să semneze decretul de numire şi i-a cerut lui Tăriceanu o altă propunere. Unul dintre motivele invocate a fost tocmai incidentul cu nepoata, inacceptabil pentru o persoană care aspiră la postul de ministru al Justiţiei, susţinea preşedintele.

Însă nu acesta a fost considerentul principal invocat de Traian Băsescu. Acesta a invocat conţinutul „mapei profesionale” a Noricăi Nicolai de pe vremea când aceasta era procuror la Olteniţa. „Norica Nicolai (fostă Norica Clinci), procuror la Procuratura locală Olteniţa, judeţul Călăraşi, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. După condamnare, poliţia a descoperit adevăratul vinovat. Persoana vinovată şi persoana nevinovată aveau aceleaşi nume şi prenume, dar restul datelor de stare civilă erau diferite. În loc să facă demersuri pentru achitarea primei persoane şi punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, în condiţiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fără să declanşeze începerea urmăririi penale şi un nou proces pentru persoana vinovată. În acest mod, făptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la apărare, nefiind audiat şi intrând direct în arest, în baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru această faptă, doamna procuror a fost sancţionată disciplinar în urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Olteniţa şi ai Procuraturii Generale”, se preciza într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Mai mult, în 1991 Nicolai ar fi reprezentat o persoană într-un proces de adopţie, deşi calitatea de procuror în interzicea expres acest lucru. „Procesul a avut loc la Tribunalul Călăraşi. Pentru a-şi motiva fapta neconformă cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoaşterea legii. La o lună după acest incident, doamna Nicolai a părăsit magistratura”, se arăta în comunicat.

Senatorul PNL a negat acuzaţiile, iar tevatura iscată de refuzul preşedintelui a trebuit arbitrată de către Curtea Constituţională. „În legătură cu incidentul invocat de Traian Băsescu din 1987, este o minciună sfruntată. Ca jurist afirm cu toată responsabilitatea că, dacă cineva în România ar fi făcut aşa ceva, urma să fie judecat şi condamnat pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu. Nu am fost niciodată condamnată. În privinţa celui de-al doilea argument pe care preşedintele l-a invocat, am o singură precizare: nu am încălcat legea”, se apăra Norica Nicolai.

Verdictul CCR a fost unul foarte controversat. Judecătorii au decis că preşedintele poate refuza, motivat, numirea unui ministru şi să ceară o singură dată o altă nominalizare astfel încât Nicolai nu a mai ajuns ministru. Contestatarii deciziei au invocat faptul că nu există text constituţional care să justifice această decizie, CCR ajungând să adauge prevederi noi la textul legii fundamentale.

Introducerea votului uninominal a mai dat o lovitură carierei politice a liberalei. Datorită algoritmului inept al Legii electorale prin care se calculează cei care ajung parlamentari, Norica Nicolai a rămas în 2008 în afara Parlamentului, deşi câştigase colegiul din Călăraşi în care candidase cu aproape 50% din voturi. Tot în Călăraşi candidase şi Doru Ioan Tărăcilă, coleg de comisie juridică al lui Nicolai, pesedistul păţind acelaşi pocinog.

În 2009, Nicolai a fost una dintre cele mai aprige susţinătoare ale lui Crin Antonescu în cursa pentru câştigarea preşedinţiei PNL şi debarcarea lui Tăriceanu, socotit vinovat pentru intrarea partidului în opoziţie. Pentru sprijinul acordat lui Antonescu, Nicolai a fost recompensată cu un loc eligibil pe lista PNL la europarlamentarele din 2009. În prezent, este şefa delegației PNL din Parlamentul European, membră a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European și vicepreședinte al subcomisiei pentru Securitate și Apărare.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Hipermarketul care lansează un nou concept în România. Vine cu prețuri diferite, în funcție de cantitatea pe care o cumperi
Capital.ro
Verdict clar pentru George Simion. Decizia luată de judecători
Playtech.ro
Care sunt cele mai ieftine staţiuni din Grecia, în 2025? Aşa te bucuri de un concediu minunat cu bani puţini
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Alertă alimentară în România. 12 sortimente din acest produs, retrase
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Pensionarii primesc pensiile restante în aprilie. Casa de Pensii a anunțat județul în care seniorii primesc bani în plus
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit ieri vestea tristă. Nu se mai poate face nimic. E definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Ungaria și Serbia, alianța militară care pune pe jar Balcanii. Albania s-a aliat cu Kosovo și Croația
MediaFlux
David Popovici bate record după record. A câștigat titlul în proba de 50 de metri liber
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”