ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Joi dimineață, olandezii vor fi primii care vor începe să voteze, urmați de britanici. Italienii vor termina ultimii, duminică seară, deoarece secțiile lor de votare se vor închide la ora locală 23.00 locală (21.00 GMT).
Aproape 400 de milioane de alegători sunt chemați la urne între 22 și 25 mai în cele 28 de țări ale Uniunii Europene pentru a alege 751 de deputați cu un mandat de cinci ani.
Rezultatul va depinde în mare măsură de rata participării. În 2009, nu se mobilizaseră decât 43% dintre alegători, iar în acest an s-ar putea atinge un nou record de absenteism.
Criza economică și financiară a frânat creșterea, a făcut să explodeze șomajul și a afectat imaginea instituțiilor europene. Argumentul de tipul ‘este vina Bruxelles-ului’ a fost utilizat la nesfârșit de partidele eurofobe, anunțate în poziții de forță în Franța, Marea Britanie, Olanda și Italia.
În Olanda, aproape 13 milioane de alegători vor alege joi 26 de eurodeputați, într-un context în care, potrivit profesorului Claes de Vreese de la Universitatea din Amsterdam, ‘opinia publică este polarizată’, semnalează EFE.
Citiţi aici mai multe despre ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014
Pe baza studiului ‘Olanda și Europa’, expertul a precizat că, ‘deși scepticismul a crescut din 2009 în rândurile olandezilor, nu se poate spune că Olanda este o țară eurosceptică, pentru că majoritatea dorește să rămână în UE’.
Diferite sondaje de opinie arată că participarea nu va depăși 40% în această țară. Se estimează că 25% dintre cetățeni sunt încă indeciși.
În Regatul Unit, aproape 46 de milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a decide repartizarea celor 73 de locuri ale țării în Parlamentul European, potrivit EFE.
Tot joi, se desfășoară alegeri municipale în Anglia și Irlanda de Nord.
Cu o participare ce ar urma să ajungă la circa 35%, aceste alegeri vor servi drept barometru de popularitate pentru guvernul de coaliție cu un an înainte de alegerile generale din 2015.