Alegeri europarlamentare 2024. Charles Michel o boicotează pe Ursula von der Leyen, tensiuni la nivelul UE

Intrigi de la cel mai înalt nivel: Charles Michel vrea să-i pună beţe-n roate Ursulei von der Leyen şi nu doreşte să o invite la summitul informal al liderilor UE din 17 iunie, potrivit POLITICO
Filip Stan
11 iun. 2024, 21:35
Alegeri europarlamentare 2024. Charles Michel o boicotează pe Ursula von der Leyen, tensiuni la nivelul UE

Mai multe capitale europene au impresia că Charles Michel, preşedintele Consiliului European, vrea să îi pună piedici Ursulei von der Leyen încercând să zădărnicească un potenţial al doilea mandat al ei la şefia Comisiei Europene, la capătul unui duel şi al unei rivalităţi care durează de ani de zile între cei doi deţinători ai celor mai înalte funcţii din UE, relatează POLITICO.

Cel mai recent complot al lui Charles Michel pentru a o doborî pe Ursula von der Leyen  presupune să o ţină departe de discuţiile despre propriul ei post şi perspectivele de viitor.

În discuţiile cu liderii UE şi cu consilierii lor, preşedintele Consiliului European a sugerat excluderea şefei Comisiei Europene de la reuniunea din 17 iunie, la care şefii de stat şi de guvern vor discuta despre posturile de conducere din UE, au declarat pentru POLITICO şapte diplomaţi, oficiali şi oficiali guvernamentali naţionali din UE.

Rezultate alegeri europarlamentare 2024: Ursula von der Leyen, la limită pentru un nou mandat, vot masiv pentru extremişti

Rivalitatea acerbă dintre cei doi înalţi funcţionari – poate cel mai bine reprezentată de scandalul „Sofagate”, în care aparenta încercare a lui Michel de a o eclipsa pe von der Leyen în timpul unei vizite în Turcia l-a făcut pe acesta să pară sexist şi nepoliticos – este o jenă diplomatică de lungă durată pentru UE.

„Statele membre sunt din ce în ce mai iritate de rolul lui Charles Michel în procesul de selecţie a preşedintelui Comisiei Europene”, a declarat un diplomat UE. „Pare să fie condus de motive pur personale”, a adăugat sursa.

Tuturor surselor li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi cu sinceritate despre drama actuală, menţionează POLITICO. Publicaţia de la Bruxelles precizează că este la latitudinea lui Michel să decidă cine se poate alătura dineului cu liderii, având în vedere că întâlnirea din 17 iunie este un summit informal.

Există o puternică împotrivire din partea capitalelor europene în privinţa sugestiei lui Michel, au declarat diplomaţii şi oficialii cu care a stat de vorbă POLITICO. Rivalitatea de lungă durată dintre Michel şi von der Leyen joacă un rol cheie în această iritare. Mai multe capitale europene au sentimentul că Michel vrea să înscrie punctul final în duelul său de durată cu von der Leyen, încercând să zădărnicească un potenţial al doilea mandat pentru şefa Comisiei Europene.

„Dacă vrea să o elimine din sală, ar trebui să se elimine şi pe sine”, a declarat un diplomat european. În discuţiile cu liderii UE şi cu consilierii lor, Charles Michel a sugerat excluderea lui von der Leyen de la summit, deoarece aceasta este candidatul principal al Partidului Popular European şi vizează un al doilea mandat la şefia Comisiei Europene. Liderii trebuie să ajungă la un acord cu privire la următorii preşedinţi ai Comisiei Europene, ai Consiliului European (funcţia actuală a lui Michel) şi ai Parlamentului European (deşi Parlamentul îşi votează propria conducere), precum şi cu privire la următorul şef al politicii externe.

Klaus Iohannis, cotat cu şanse mari pentru a-i lua locul preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen – POLITICO

Potrivit POLITICO, unii îl suspectează pe Michel că pune la cale o schemă pentru a se introduce în cursa pentru ocuparea posturilor de conducere ca viitor şef al politicii externe a UE.

Dilema actuală este fără precedent. De când a fost adoptată ideea unui sistem de candidaţi principali, în 2014, nu a existat niciun preşedinte în exerciţiu al Comisiei Europene care să dorească un al doilea mandat, menţionează POLITICO.

„Există o oarecare iritare”, a spus un alt diplomat despre manevrele lui Charles Michel. Iar această iritare este atât în cadrul biroului lui von der Leyen, cât şi în rândul liderilor, a spus un al doilea diplomat.

Un purtător de cuvânt al lui Michel nu a răspuns la o solicitare de comentarii, menţionează POLITICO.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
INHGA emite Cod galben de inundații pentru 25 de județe
MediaFlux
CONCEDIU PARENTAL pentru BUNICI! S-A DAT LEGE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?