ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024 UPDATE – Biroul Electoral Central, rezultate provizorii – Alianţa PSD-PNL 48,7%, AUR 14,95% / Independentul Nicu Ştefănuţă, 3,05% / Cine mai trimite reprezentanţi în Parlamentul European
Biroul Electoral Central a transmis, luni seară, rezultate provizorii pentru alegerile europarlamentare, acestea arătând că Alianţa PSD-PNL a obţinut 48,7%, iar AUR s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,95%. Independentul Nicu Ştefănuţă a obţinut 3,05%.Potrivit datelor transmise, luni seară, de BEC, rezultatele provizorii pentru alegerile europarlamentare arată astfel:
Alianţa PSD PNL – 48,70%
AUR – 14,95%
Alianţa Dreapta Unită – 8,61%
UDMR – 6,53%
Partidul SOS România – 5,04%
Partidul Reînnoim Proiectul European al României – 3,67%
Ştefănuţă Nicolae, independent – 3,05%
Duminică, 9 iunie, românii și-au ales reprezentanții în Parlamentul European.
Te-ar putea interesa și Surpriză de proporții la europarlamentare 2024. EXIT POLL SOCIOPOL: Diana Șoșoacă și Luis Lazarus intră în Parlamentul European. Două dintre cele mai ”excentrice” personaje din România se mută cu circul la Bruxelles
Parlamentul European este unicul organism al UE ales direct de cetățeni și este format din 720 de europarlamentari, reprezentanți ai celor 450 de milioane de cetățeni ai UE.
România va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European.
Alegerile europarlamentare au loc simultan cu alegerile locale, într-un singur tur. Cronologia evenimentelor de azi, 10 iunie Șoșoacă și Lazarus intră în PE.
Diana Șoșoacă și Luis Lazarus intră în Parlamentul European. Partidul SOS a trecut de pragul de 5% la alegerile europarlamentare, după centralizarea a 97,87 de voturi, potrivit Digi24.
Alianța PSD-PNL
De asemenea, în ceea ce privește celelalte partide, Alianța PSD-PNL va trimite 19 europarlamentari la Bruxelles, AUR – 6, ADU – 3, UDMR – 2.
Pe listă se află și independentul Nicolae Ștefănuță. Astfel, România va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European.
Alegerile europarlamentare din 6-9 iunie au înregistrat pentru prima dată după mulţi ani micşorarea diferenţei între prezenţa la vot în ţările care erau membre ale UE înainte de 2004 şi cele care au aderat la blocul european în acel an, a declarat luni purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch, într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, potrivit Agerpres.
„Timp de mulţi ani a existat o mare diferenţă între (prezenţa la vot în) aceste două grupuri de ţări. Acum când vezi aceste cifre din Slovenia, Slovacia şi celelalte ţări, poţi constata că aceasta este o diferenţă care se reduce, ceea ce este o veste bună”, a spus reprezentantul PE. Un alt factor care influenţează prezenţa la vot este calendarul electoral.
„Bulgaria, de exemplu, este o ţară unde au fost patru alegeri generale consecutive, inclusiv una ieri. În alte ţări, au avut loc alegeri acum câteva săptămâni. În cazul Lituaniei, motivul pentru care este o scădere e acela că au avut loc alegeri prezidenţiale în două tururi acum mai puţin de o lună”, a adăugat Jaume Duch.
Luxemburg: Formaţiunea ADR de extremă dreapta a intrat pentru prima dată
Partidul Reformist al Alternativei Democratice (ADR) din Luxemburg, de extremă dreapta, a intrat pentru prima dată în Parlamentul European după ce a obţinut aproape 12% din voturi la alegerile europene de duminică, relatează dpa. Luxemburg, una dintre cele mai mici, dar cele mai bogate ţări din UE, cu o populaţie de aproximativ 660.000 de locuitori, dispune de şase mandate în Parlamentul European.
Croaţia a înregistrat cea mai slabă participare la vot la alegerile europene
Croaţia, ultimul stat care a aderat la Uniunea Europeană, este ţara ai cărei alegători s-au prezentat în cel mai mic număr la urne pentru alegerile pentru Parlamentul European, cu doar 21% prezenţă la vot, potrivit rezultatelor publicate luni dimineaţă de UE, relatează AFP, citată de Agerpres.
Germania a înregistrat o prezenţă record la vot la alegerile europene
Un procent record de 64,8% dintre alegătorii eligibili din Germania s-au prezentat la vot la alegerile pentru Parlamentul European, cel mai ridicat procent înregistrat de la reunificarea Germaniei, a declarat luni dimineaţa un oficial de rang înalt, relatează dpa.
Viktor Orban spune că victoria partidului său confirmă direcţia politică a guvernului
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat că victoria partidului său de guvernământ Fidesz în alegerile de duminică pentru Parlamentul European a confirmat direcţia politică a executivului, pe fondul unui rezultat neaşteptat de puternic al unui nou venit din partea opoziţiei, relatează AFP, citată de Agerpres.
Partidul lui Viktor Orban a ieşit pe primul loc, dar e în declin (rezultate parţiale)
Partidul premierului naţionalist ungar Viktor Orban, care a descris alegerile europene ca fiind „istorice”, a ieşit duminică pe primul loc la scrutin, dar a înregistrat un declin net, conform rezultatelor parţiale publicate în cursul serii, relatează AFP, citată de Agerpres.
Alianţa de stânga olandeză, pe primul loc înaintea lui Wilders
Alianţa Partidul Laburist Olandez şi Partidul Ecologist-Stânga s-a clasat pe primul loc în alegerile pentru Parlamentul European, conform rezultatelor finale provizorii, relatează luni dpa. Alianţa de stânga urmează să deţină opt din cele 31 de locuri ale ţării, cu un loc în scădere faţă de alegerile europene din 2019.
Victorie la limită a opoziţiei socialiste în Portugalia
Opoziţia socialistă a ieşit învingătoare la alegerile europene din Portugalia, devansând cu puţin coaliţia guvernamentală moderată de dreapta, care a câştigat la limită scrutinul legislativ anticipat din martie, conform rezultatelor oficiale aproape complete, relatează AFP.
Potrivit rezultatelor care acoperă toate circumscripţiile de pe teritoriul naţional, partidul de extremă dreapta CHEGA s-a clasat pe locul trei, cu 9,8% din voturi, un scor semnificativ mai mic decât cel de la alegerile legislative (18%).
Partidele liberale şi centrist-conservatoare câştigă alegerile în ţările baltice
Partidele liberale şi conservatoare de centru au obţinut cele mai multe voturi la alegerile pentru Parlamentul European (PE) de duminică în cele trei ţări baltice Estonia, Letonia şi Lituania, potrivit datelor preliminare, transmite EFE.
Partidul de extremă dreapta FPO, câştigător la limită în Austria
Partidul de extremă dreapta FPO s-a clasat pe primul loc la alegerile europene de duminică din Austria, marcând prima sa victorie într-un scrutin naţional, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Dreapta iese învingătoare în Spania, devasându-i pe socialiştii premierului Pedro Sanchez.
Dreapta spaniolă a câştigat alegerile europene de duminică, devansând Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez, într-un scrutin marcat de o ascensiune a extremei drepte, relatează AFP, citată de Agerpres. Pentru a vedea rezultatele celorlalte partide din țările din Europa, intră aici.