Alegeri Franța 2022. UPDATE 7: Președintele în funcție, Emmanuel Macron, a reușit să se impună în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze în fața candidatei de extremă dreaptă, Marine Le Pen, potrivit primelor estimări după închiderea urnelor de vot.
Președintele în exercițiu, candidat din partea partidului Republica în Mișcare (LREM, centru) a obținut conform primelor estimări publicate de France 24, un scor electoral de 58,2%, în timp ce Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă) a înregistrat 41,8%.
UPDATE 6: Ziarul La Libre și postul public de televiziune RTBF din Belgia relatează că mai multe exit-polluri îl dau câștigător pe Emmanuel Macron, cu un procent cuprins între 55 și 58% dintre voturi, transmite Reuters.
La Libre a publicat următoarele exit-polluri:
Harris Interactive: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen
Ifop: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen
OpinionWay: 58% pentru Emmanuel Macron – 42% pentru Marine Le Pen
BVA: 57% pentru Emmanuel Macron – 43% pentru Marine Le Pen
UPDATE 5: La orele 17.00, cu trei ore înainte de închiderea urnelor, 63,23% dintre francezi se prezentaseră la secţiile de votare, scrie BBC. Prezenţa este mai mică decât cea înregistrată în urmă cu două săptămâni, la aceeași oră, în primul tur al alegerilor din 10 aprilie, când aproximativ 65% dintre alegători votaseră.
UPDATE 4: Scrutinul nu a fost lipsit de evenimente nedorite, chiar sângeroase. Un bărbat a intrat într-o biserică din Nisa şi a înjunghiat un preot şi o călugăriţă, strigând ”trebuie să-l omorâm pe Macron”. Primarul de la Nisa, Christian Estrosi, a spus că atacatorul era instabil mintal, nu avea antecedente penale și îşi cumpărase cuțitul cu câteva zile mai devreme. Poliția a anunţat că este vorba despre un francez de 31 de ani și că nu există suspiciuni de terorism.
UPDATE 3: Pe rețelele sociale din Franța s-a răspândit un sondaj cu estimările privind rezultatul alegerilor prezidențiale din Franța, care o arată câștigătoare pe Marine Le Pen cu scorul de 50,5%. Publicația Sudinfo din Belgia atrage atenţia asupra faptului că acest sondaj pare să se bazeze pe informații false.
UPDATE 2: La ora 12.00, ora Parisului, participarea la vot era de 26,41%, cu un punct mai mult decât la primul tur al alegerilor din 10 aprilie.
UPDATE 1: Mai multe media franceze îi îndeamnă pe alegători să-l voteze pe Macron, pentru un nou mandat la Palatul Elysee, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care are loc duminică, transmite dpa. Cotidianul Le Parisien lansează întrebarea dacă, în contextul războiului din Ucraina, „este potrivit să votezi pentru un candidat populist care, având în vedere dorinţa sa de a întoarce pagina trecutului, ar intensifica această criză„. Ziarele conservatoare Le Monde şi Le Figaro îi avertizează pe alegători să nu se culce pe o ureche având în vedere avansul lui Macron.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Preşedintele în funcţie s-a plasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, obţinând 27,85% din voturi, urmat de pe candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen, cu 23,15%, conform rezultatelor finale. Președintele centrist pro-european Emmanuel Macron își propune să devină primul președinte în exercițiu care câștigă un al doilea mandat după de 20 de ani.
Rezultatul va avea o influență considerabilă și pe plan internațional, în condițiile în care Europa se străduiește să limiteze ravagiile provocate de războiul declanşat de Vladimir Putin în Ucraina.
Problema numărul unu în aceste alegeri a fost creșterea costului vieții pentru francezul de rând, de la facturile la energie și prețurile la alimente până la prețul combustibilului. Marine Le Pen a marşat mult pe această direcţie în campanie, spunând că va face un guvern de unitate națională dacă va fi aleasă, care va lucra pentru a combate costul ridicat al vieții, precum și un referendum privind imigrația și interzicerea mai multor obiceiuri islamice. Mesajul ei simplu către alegători a fost: „Aveți în față alegerea Macron sau Franța”, potrivit BBC
La rândul său, Emmanuel Macron a spus că „aceste alegeri sunt o formă de referendum, despre secularism și despre Europa”. Președintele francez a susținut că ideea lui Marine Le Pen despre o „Europă a națiunilor” ar însemna sfârșitul UE.
Sondajele de opinie din ultimele zile i-au acordat lui Macron un avans semnificativ și în ușoară creștere, în timp ce analiștii au spus că Le Pen nu a reuşit să intre în graţiile multor francezi în pofida eforturilor sale de a-și îmbunătăți imaginea și de a atenua unele dintre politicile partidului său, potrivit Reuters.
Cu toate acestea, o victorie surpriză a lui Le Pen nu poate fi exclusă, având în vedere numărul mare de alegători care erau indeciși sau nu erau siguri dacă vor vota sau nu la al doilea tur de scrutin.
În cazul în care Macron va câștiga, el se va confrunta cu un al doilea mandat dificil, fără perioada de grație de care s-a bucurat după prima sa victorie, și cu proteste probabile în legătură cu planul său de a continua reformele pro-business, inclusiv creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani.
Miercuri, 20 aprilie, a avut loc dezbaterea televizată dintre Emmanuel Macron și contracandidata sa, Marine Le Pen. Cel mai tensionat moment al dezbaterii a fost cel referitor la relația cu Moscova, în contextul războiului din Ucraina.
Emmanuel Macron: „Ați fost unul dintre primii politicieni europeni care, în 2014, au recunoscut anexarea Crimeei. Depindeți de puterea Rusiei și depindeți de domnul Putin. Pentru că, la câteva luni după ce ați spus asta, doamnă Le Pen, ați contractat un împrumut de la o bancă rusească. Din cauza asta vă vă fi foarte greu să luați decizii curajoase la nevoie”
Macron a avertizat cu privire la „războiul civil” dacă Le Pen – ale cărei politici includ interzicerea purtării vălului musulman în public – va fi aleasă, făcând apel la democrații de toate culorile să îl susțină împotriva extremei drepte.
Emmanuel Macron: „Laicitatea este un principiu al libertății. De aceea, în școli este interzis portul valului islamic pentru că în școli formăm conștiințe. De asemenea, neutralitatea este obligatorie în toate serviciile publice. Nici nu încape discuție. Pe de altă parte, dacă interziceți valul în public, veți declanșa război civil la periferii”
Marine Le Pen: „Ceea ce spuneți e foarte grav. Sugerați că oamenii nu se vor supune legii”
Emmanuel Macron: „Doamnă Le Pen, ce vă spun e că Franța ar deveni prima țară care interzice simboluri religioase în spațiul public. N-ar fi în spiritul valorilor noastre. Și nici nu cred că poate fi pusă în practică o asemenea măsură. Câți polițiști ar trebui să alerge să detecteze fiecare văl?”
O altă acuzație lansată de Emmanuel Macron a vizat relațiile cu Uniunea Europeană.
Emmanuel Macron: „Încă doriți să scoateți Franța din Uniunea Europeană, pentru că nu vi s-a schimbat agenda, doar că acum n-o mai spuneți explicit. Eu cred în Europa și în relația franco-germană”