Alegeri Franţa: Macron, ANTICORPUL împotriva lui Le Pen

Alegeri Franţa: Apariția tânărului candidat Emmanuel Macron pe scena politică din Franța se aseamănă cu cea a unui anticorp generat de sistem ca vaccin împotriva pericolului care îl pândește, extremista de dreapta Marine Le Pen, comentează agenția EFE.
Iulian Tudor
22 apr. 2017, 09:25
Alegeri Franţa: Macron, ANTICORPUL împotriva lui Le Pen

În logica unui model electoral care favorizează bipolaritatea, doar un om politic autodeclarat „antisistem” precum Macron — profund integrat în aceeași elită pe care susține că vrea s-o reformeze — putea s-o sfideze fățiș pe femeia care vrea să dea peste cap a V-a Republică franceză.

Tânăr, arătos și inteligent, cu un aer de ginere perfect și de premiant al clasei, fostul ministru al economiei s-a transformat, la cei 39 de ani ai săi, în favoritul cursei electorale și, potrivit sondajelor, având teoretic prima șansă în a conduce Franța în următorii cinci ani, comentează EFE, care adaugă că este nevoie de „săpături” serioase pentru a descoperi precedente ale fenomenului „macronist” în democrațiile occidentale.

Convins că „politica este un drog de mare risc”, cu puțin timp în urmă Macron era un cvasinecunoscut ministru al economiei care reușise cu greu să promoveze o timidă lege care a ajuns să-i poarte numele — o lege menită să dea mai mult oxigen economiei franceze, să stimuleze investițiile și să faciliteze comerțul duminical — și care se remarca mai degrabă prin remarci inoportune decât prin influența sa în guvern.

Ubicuitatea lui Macron în presa franceză a crescut odată cu neobișnuita sa poveste de iubire cu Brigitte Trogneux, soția sa, fosta lui profesoară de liceu și care este cu 24 de ani mai în vârstă decât el. Apropiații lui Macron — între altele un muzician experimentat (a câștigat premii ca pianist la Conservatorul din Amiens) și cititor avid de filosofie — recunosc influența enormă pe care o exercită Brigitte Trogneux asupra candidatului Macron și rolul activ pe care aceasta îl joacă în luarea deciziilor în ceea ce privește expunerea mediatică, potrivit Agerpres.

Apariția celor doi pe coperta revistei Paris Match, cu doar o săptămână după ce Macron, pe atunci ministru al economiei, lansase En Marche!”, a atras comentarii pline de vitriol la adresa cuplului. „Viața politică este foarte violentă pentru cei apropiați (candidatului)”, a comentat Macron, adăugând: „Atunci când voi fi ales, Brigitte va avea locul ei, nu în umbră, nici ascunsă, ci alături de mine, acolo unde a stat mereu”.

Dacă a existat un lucru pe care l-a căutat Macron din momentul intrării sale în guvernul socialist, în august 2014, acela a fost să capete propria identitate, ceea ce i-a și reușit. Aceasta l-a făcut să-și permită luxul de a nu fi de acord cu restul guvernului în chestiuni importante cum ar fi reforma Constituției propusă de președintele Francois Hollande care prevedea retragerea cetățeniei franceze în cazul persoanelor condamnate pentru terorism, informează Agerpres.

Continua căutare a unui profil diferit, la dreapta Partidului Socialist, dar cu nuanțe sociale și cosmopolite care îl îndepărtează de conservatori, l-a transformat pe Macron într-o entitate stranie pe scena politică franceză: un liberal. Și astfel, din una în alta, s-a transformat în coșmarul aproape perfect al Marinei Le Pen. Doi „intruși” cu viziuni opuse. Protecționism și repliere contra multiculturalism și deschidere.

Într-un interviu acordat în scris EFE, Macron afirma vineri că „partidele tradiționale, marcate de divizări profunde, nu mai pot răspunde provocărilor” și că „eșecurile” recente ale acestora „au aruncat alegătorii în brațele populiștilor și extremiștilor”. „Pentru a depăși aceste blocaje, a reînnoi oferta politică și a-i reuni pe francezi în jurul ideilor progresiste”, Macron a creat En Marche!.

Citeşte şi Alegeri Franţa 2017: Patru candidaţi, în luptă pentru fotoliul de la Elysee

En Marche!, o entitate între partid politic și mișcare cetățenească, se inspiră din tehnicile utilizate de Barack Obama în campania sa „Yes, we can!” pentru a învinge bipartidismul francez care „nu se mai potrivește în secolul al XXI-lea”. Creată la 6 aprilie 2016, în Amiens (nordul Franței), orașul natal al lui Macron, En Marche! are în prezent peste 240.000 de membri, mai mult decât restul formațiunilor politice din Franța, cu excepția partidului conservator Republicanii, cu 275.000 de membri, potrivit Agerpres.

La fel ca mișcarea „Yes, we can! a fostului președinte american Barack Obama, militanții En Marche! au libertatea de a-și crea propriile comitete, de a recruta membri și de a organiza activități fără o autoritate care să-i coordoneze, în cadrul unei structuri care „se aseamănă cu celulele unui organism viu”, potrivit purtătoarei de cuvânt a mișcării, Sylvain Maillard, pentru care elementul central al mișcării îl reprezintă „deschiderea către cetățeni”. Și asta deoarece comitetele au un rol „central” în decizia politică.

Macron dă vina pe „eșecurile politicilor din ultimii 25 de ani și pe disfuncționalitățile sistemului” pentru faptul de a fi provocat ascensiunea „populiștilor și, din păcate, a extremiștilor de dreapta și de stânga”. El simte că în spatele acestei atracții pentru populism există „o dorință de schimbare, nu doar de repliere”. „Într-un moment în care tot ceea ce ne înconjoară — economia, scena internațională, mediul — este dat peste cap, doar politica ar trebui să rămână la fel ca și până acum?”, se întreabă Macron.

Pe plan internațional, Macron aspiră la o Franță independentă, care „să nu asculte nici de Washington, nici de Moscova; umanistă, pentru a promova drepturile omului și libertățile fundamentale; și europeană, pentru că viitorul tuturor marilor mize se joacă la nivel comunitar”. Macron spune că programul său — „concret, unificator și eficient” — se axează pe educație și cultură, muncă, modernizarea economiei, securitate, viața democratică, Europa și relațiile internaționale.

Și cu toate că este conștient că în prezent țara sa „pare că este blocată”, Macron este încrezător că Franța are „arme considerabile”. „Suntem a cincea putere economică la nivel mondial, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, o putere nucleară și spațială, angajată în Europa și în globalizare. Și, alături de Spania, una dintre cele mai vizitate țări din lume”, spune el.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
În ce trebuie să pui grâul la încolțit de Sfântul Andrei, de fapt. Cum faci ca să-ți crească mare și frumos
Capital.ro
Buletin interzis în România. Actele de identitate ce nu pot fi folosite. Se face închisoare
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, valabil în jumătate din țară. Se anunță vreme severă și vânt puternic la munte
Spynews
Înmormântarea lui Liam Payne are loc astăzi, 20 noiembrie. De ce este organizată la o lună de la moartea artistului
Evz.ro
Cum a fost surprins Alex Bodi cu Necati Arabaci
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu pas
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu e DISPERATĂ! Vedeta le-a transmis un nou mesaj fiilor lui Silviu Prigoană. Ce rugăminte arzătoare are la ei: „Vă implor, lăsați ura deoparte și dați-mi…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Înmormântarea lui Gigi Becali. Cum arată locul de veci unde va fi depus trupul patronului FCSB
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Angajații din domeniul nuclear protestează împotriva noii legi a pensiilor
MediaFlux
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți