Scrutinul a debutat duminică, în Franţa, la ora 8:00 şi se va închide la ora 19:00 – cu o oră mai târziu decât prezidenţialele precedente – şi la ora 20:00, în marile oraşe.
Acest orar prelungit poate genera incertitudine în cazul unui rezultat strâns în primul tur, putând astfel să afecteze tradiţionala imagine televizată la ora 20:00 a celor doi candidaţi care vor rămâne în cursă, în turul al II-lea.
Deşi în timpul campaniei electorale se anunţa o prezenţă slabă la vot, pe măsură ce scrutinul se apropia, interesul alegătorilor a crescut brusc, după cum au arătat şi sondajele de opinie.
Alegerile prezidenţiale din Franţa sunt, de fiecare dată, o „întâlnire majoră” a vieţii politice franceze, cu o prezenţă la vor care creşte chiar şi la aproximativ 80%, aşa cum a fost, de pildă, la alegerile din 2012, când s-a înregistrat o prezenţă de 79,5%, scrie presa franceză.
Diferite personalităţi, ca fostul animator Nicolas Hulot, fosta Primă-Doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy, şefa FMI, Christine Lagarde, scriitorul Jean d’Ormesson şi alţii s-au implicat în capania electorală, cerându-le agegătorilor să iasă la vot.
În Franţa, legea interzice publicarea rezultatelor scrutinului înainte de ora 20.00. Acest procedeu îngreunează activitatea sondajelor de opinie, cei care le fac având la dispoziţie aproximativ o oră pentru a da publicităţii primele estimări la ieşirea din urne.
Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc în data de 7 mai. Atunci se va afala care dintre cei doi candidaţi care au strâns cele mai multe voturi va deveni preşedintele Franţei.
Potrivit instituţiei prezidenţiale, niciun preşedinte francez nu a fost ales din primul tur de scrutin, de la instaurarea, în 1962, a sufragiului universal direct.