Alegeri Franţa 2017: Prezidenţiabilul „En Marche”, Emmanuel Macron, a declarat vineri după-amiază că Franţa nu trebuie să îngenuncheze în faţa fricii, iar cetăţenii francezi să rămână uniţi şi să respingă vehement „frica” după atacul de pe Champs-Elysees.
Totodată, Macron i-a îndemnat pe contracandidaţii săi să evite să dea lecţii de superioritate după atacul Statului Islamic, în urma căruia un poliţist şi-a pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi. „Nu îngenuncheaţi în faţa fricii, a dezbinării şi intimidării. Generaţia noastră trebuie să se ridice la această provocare”, a declarat Macron.
Citeşte şi Atentate în Franţa: Risc de atacuri teroriste iminente cu ocazia alegerilor
Prezidenţiabilii şi-au exprimat deja solidaritatea faţă de forţele de poliţie în urma atacului armat care a vizat trei ofiţeri în zona centrală a metropolei Paris. Candidatul „Les Republicans”, Francois Fillon, şi-a anulat acţiunile de campanie prevăzute vineri, iar Marine Le Pen şi-a exprimat simpatia faţă de poliţişti. La rândul lui, Benoit Hamon şi-a exprimat „susţinerea totală” faţă de poliţie în lupta împotriva terorismului, într-un mesaj postat pe Twitter.
Luptă strânsă
Marine Le Pen şi Emmanuel Macron sunt „umăr la umăr” în cursa prezidenţială, potrivit celor mai recente sondaje de opinie, înainte de primul tur de scrutin, din 23 aprilie 2017.
Jean-Luc Mélenchon a câştigat mai multă popularitate în săptămânile recente, ajungând acum doar la un punct diferenţă de premierul Francois Fillon, care a fost afectat de scandalul de corupţie, „Penelopegate”, ce a vizat-o pe soţia lui.
Citeşte şi Alegeri Franţa: Marine Le Pen vrea să restabilească IMEDIAT controalele la graniţă
În urma votului de Duminică, în cursă vor rămâne primii doi candidaţi care au obţinut cele mai multe voturi în primul tur, urmând ca, după cel de-al doilea tur să se declare învingător candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi, în scrutinul din 7 mai. Pentru ca votul să fie valabil, candidatul câştigător trebuie să obţină un procent de peste 50% pentru ca rezultatul final al scrutinului să fie validat.
Un scrutin foarte important, care ar putea marca profund viitorul Franţei şi pe cel al Uniunii Europene
Scrutinul prezidenţial din Franţa este foarte important nu numai pentru Franţa, ci şi pentru Europa şi alte ţări din lume.
Franţa este cea de-a doua mare economie din zona euro şi cea de-a şaptea din lume. Preşedinţii ei su suficientă putere de influenţa politică şi economică a ţării.
Mai mult, actualul scrutin prezidenţial din Franţa este important şi pentru că are loc într-o perioadă din ce în ce mai mult încercată de ameninţări teroriste, de creşterea şomajului şi a scăderii performanţelor economice după criza din 2008.
Citeşte şi Alegeri Franţa: Marine Le Pen va suspenda Acordul Schengen dacă va deveni preşedintele ţării
Propunerile şi promisiunile candidaţilor la fotoliul prezidenţial, indiferent de rezultatul final al alegerilor, va marca nu numai viitorul Franţei, ci şi cel al Uniunii Europene.
The candidates’ proposals show that whatever the outcome this election will not only shape the future of France, but also of the European Union, sunt de părere analiştii politici.