„Syriza va fi cu siguranță primul partid politic al țării și cred că obținerea unei majorități absolute este un obiectiv absolut realizabil„, a afirmat el într-un interviu acordat marți seară postului de televiziune.
Potrivit unor sondaje recente privind intențiile de vot, Syriza devansează cu cel puțin un punct procentual principalul său rival de dreapta, Noua Democrație, dar nu ar reuși să obțină majoritatea. Totuși, un alt sondaj, realizat de institutul Pulse pentru postul de televiziune Action TV, plasează în frunte Noua Democrație, cu 27,5% din intențiile de vot, urmat îndeaproape de Syriza, cu 27%, potrivit Reuters.
Acest sondaj este primul care a luat în considerare reacțiile electoratului la dezbaterea televizată finală, care a avut loc luni, între liderii celor două formațiuni, Vangelis Meimarakis, din partea Noii Democrații, și Alexis Tsipras, din partea Syriza. Este doar al treilea sondaj din 20 realizate în această lună în care Noua Democrație este în frunte și primul de la 4 septembrie, ceea ce ar sugera că Meimarakis a câștigat dezbaterea televizată cu rivalul său. Cota electorilor indeciși este de 7%, mai scăzută decât în precedentele sondaje. Partidul de extrema-dreaptă Zorii Aurii și PASOK, socialiști, se află pe poziția a treia, cu același procent, 6,5%. Alexis Tsipras se declară totuși pregătit să coopereze cu alte partide pentru a reuși să formeze un guvern și să evite organizarea de noi alegeri.
Citeşte şi Grecia: Un sondaj arată că Syriza câştigă teren în faţa partidului Noua Democraţie
„Dacă nu vom obține majoritatea, vom avea programul nostru, planul nostru și vor exista întotdeauna partide sau deputați care nu vor dori să-și asume riscul unor noi alegeri„, a spus fostul premier.
El s-a declarat „sigur că, după 20 septembrie, vom avea un guvern care va continua eforturile imense pe care le-am început la 25 ianuarie”, la precedentul scrutin. Atunci, Syriza a obținut o mare victorie, cu 36,3% din voturi (comparativ cu 27% pentru dreapta), promițându-le alegătorilor că va pune capăt austerității. Însă după șase luni de negocieri dure cu creditorii, UE și FMI, Tsipras a fost constrâns la 13 iulie să semneze un nou împrumut pentru țara sa, în schimbul unor noi măsuri de austeritate, ceea ce a provocat sciziunea partidului Syriza, demisia sa din postul de premier și convocarea de alegeri anticipate.
„Am arătat că, în situații critice, ne-am asumat costul și responsabilitatea de a menține țara în Europa și de a evita o catastrofă economică și mai gravă„, a explicat fostul prim-ministru la Euronews.
În interviuri recente pentru media elene, Alexis Tsipras a exclus o cooperare cu dreapta, dar a lăsat ușa deschisă pentru o colaborare cu socialiștii Pasok.