În absenţa oricărei mize electorale, analiştii apreciază că operaţiunile de vot constituie un rit care le permite autorităţilor să revendice un mandat popular şi să consolideze loialitatea faţă de regim.
Potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, nivelul prezenţei s-a ridicat la 99,98% – cu 0,01% mai mare ca la precedentele alegeri locale, în 2015.
Doar alegătorii ”care se află în străinătate sau lucrează pe mare” nu au putut să ia parte la vot, a precizat agenţia. În schimb, ”alegătorii care se confruntă cu probleme legate de vârstă sau boală au putut să voteze cu ajutorul urnelor mobile”, potrivit news.ro citată de stiripesurse.ro.
Aceste alegeri asigură adunări la nivelul provinciilor, oraşelor şi comitatelor. În general, 99% dintre alegători votează candidaţi unici.
Kim Jong Un s-a dus într-o secţie de votare în provincia Hamgyong Nord şi a votat cu doi candidaţi – Ju Song Ho şi Jong Song Sik – care candidează la funcţii în comitetele din regiune, potrivit KCNA
El ”o-a încurajat călduros să devină servitoriloiali ai poporului îndeplinindu-şi datoria astfel încât să răspundă speranţelor poporului”, potrivit news.ro citată de stiripesurse.ro.
În 2014, liderul suprem candida el însuşi în Adunarea Supremă a Poporului, Parlamentul nord-coreean. El a fost ales cu 100% din voturi în circumscripţia Mont Paektu, un vulcan situat la frontiera cu China, venerat drept leagănul mitic al poporului coreean.