În Hexagon, secţiile de vot s-au deschis la ora 8.00 (9.00, ora României) şi s-au vor închis la ora 20.00 (21.00, ora României). Potrivit primelor estimări, în turul al doilea merg Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy. Rezultatele finale vor fi anunţate pe 25 aprilie. Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa va avea loc pe 6 mai.
ALEGERI ÎN FRANŢA Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale din Franţa
Toţi cei zece candidaţi la preşedinţia Franţei au trecut prin cabinele de vot
Francezii din România au votat la Ambasada Franţei din Bucureşti
În România trăiesc aproximativ 800 de francezi. Pentru ei a fost amenajată o secţie de votare, amenajată la Ambasada Franţei, care a fost deschisă începând cu ora 8.00. Francezii aflaţi în România au luat cu asalt secţia de votare încă de la prima oră, mulţi dintre ei votând înaintea deschiderii urnelor în ţara lor natală.
La primele ore ale dimineţii, a venit să voteze şi deputatul PDL Teodor Paleologu. El are dublă cetăţenie română şi franceză.
„Nu fac niciun secret din faptul că am votat Nicolas Sarkozy, ca în 2007. E un om politic remarcabil. Am votat ca cetăţean francez pentru binele Franţei. Sarkozy e un bun european”, a spus Paleologu, la ieşirea de la vot.
Paleologu a fost urmat şi de fiul său, Mihail, care abia a împlinit 18 ani şi a votat pentru prima dată.
Sondajele îl indică drept favorit pe Francois Hollande, care ar putea deveni astfel primul preşedinte socialist din ultimii 17 ani. Hollande are o imagine de om cumsecade, foarte apropiat de cetăţenii de rând. El a promis redresarea economică şi o împărţire mai echitabilă a resurselor, idei extrem de atractive în această perioadă de criză. Politicianul susţine taxarea diferenţiată, pentru ca statul să obţină mai mulţi bani de la bogătaşi.
De cealaltă parte, Nicolas Sarkozy e considerat un lider cu mână de fier, ce poate asigura securitatea ţării în vremuri tulburi. El a cucerit publicul cu un discurs dur anti-imigraţie, potrivit mai degrabă pentru extrema dreptă, decât pentru un candidat de centru. Sarkozy promite să reducă numărul străinilor care intră în Franţa la jumătate, dacă va fi reales. Pe plan personal, preşedintele e considerat un individ strident şi controversat, care a ajuns prea des în presă graţie vieţii sale private.
Analiştii se aşteaptă ca scrutinul de dumninică să fie marcat de absenteism în masă. Dezamăgiţi de toate taberele politice şi obosiţi de greutăţi, mulţi cetăţeni ar putea decide să nu meargă la urne. În plus, potrivit estimărilor, niciunul dintre candidaţi nu va obţine suficiente voturi pentru a câştiga din primul tur de scrutin. Astfel, turul doi este programat pe 6 mai.