Alegeri în Germania 2025. Duminică, între orele 08:00 şi 18:00 (9:00 – 19:00 în România), vor vota toţi cetăţenii germani de peste 18 ani. Cinci candidaţi luptă pentru funcţia de cancelar.
Dacă partidul cel mai mare reuşeşte să formeze o coaliţie cu alte formaţiuni, preşedintele va desemna liderul acestuia pentru funcţia de cancelar, iar Parlamentul va organiza un vot secret.
Candidații pentru funcția de cancelar sunt: Friedrich Merz, Olaf Scholz, Alice Weidel, Robert Habeck, Sahra Wagenknecht.
Friedrich Merz, liderul CDU, este favorit în aceste alegeri, având un avans de până la 10 puncte faţă de concurenţă. Acesta promite controale stricte ale imigraţiei, reducerea impozitelor şi relansarea economiei. Merz a generat controverse când a încercat să obţină sprijinul AfD pentru a înăspri normele privind imigraţia, un plan care a eşuat.
Citește și ALEGERI GERMANIA 2025. Cum arată ultimul sondaj, votul de duminică va schimba cancelarul!
Olaf Scholz, actualul cancelar, a fost criticat pentru gestionarea guvernului său, în special din cauza războiului din Ucraina, dar a susţinut un sprijin continuu pentru Ucraina. Social-democraţii (SPD) speră să înfiinţeze un „fond Germania” pentru stimularea economiei.
Alice Weidel, liderul AfD, are 46 de ani și este principalul candidat al partidului, care beneficiază de susţinerea unor figuri precum Elon Musk. AfD promovează o politică de expulzare a imigranţilor „ilegali” şi doreşte reluarea relaţiilor cu Rusia, dar nu are mari şanse de a ajunge la putere.
Chiar dacă are puţine şanse de a câştiga puterea, a devenit populară în rândul tinerilor alegători pe TikTok, iar partidul său şi-a fixat ca obiectiv o perioadă de patru ani pentru a obţine puterea.
Partidul Verzilor, condus de Robert Habeck, în vârstă de 55 de ani, joacă un rol esenţial în guvernul Scholz, având poziţii ferme în privinţa ajutorului pentru Ucraina, dar şi controverse legate de tranziţia către energie verde.
Ca şi AfD-ul lui Alice Weidel, Sahra Wagenknecht şi partidul ei BSW susţin relaţii mai strânse cu Rusia şi a construit o bază puternică de sprijin în estul Germaniei.
În final, alegerile vor decide care partid va reuşi să formeze o majoritate în Bundestag şi va conduce viitorul guvern german.
Alegerile pentru Bundestag au loc, de obicei, la fiecare patru ani – acestea trebuiau să aibă loc la 28 septembrie 2025, dar au fost devansate din cauza căderii guvernului Scholz.
Persoanele peste 18 ani au dreptul la două voturi. Unul este pentru alegerea directă a membrilor Bundestagului în 299 de circumscripţii electorale. Al doilea este pentru a alege un partid politic într-unul dintre cele 16 landuri în care locuiesc, potrivit News.ro.
Orice partid care obţine 5% din acest al doilea vot are dreptul să intre în Bundestag, iar apoi îşi alege deputaţii pe listele de stat.
Regulile de vot complexe care au făcut ca parlamentul precedent să aibă 733 de locuri au fost acum abolite. Aceasta înseamnă că următorul Bundestag al Germaniei va avea un total de 630 de locuri – o reducere de peste 100 de locuri.
Cu toate acestea, una dintre vechile reguli va rămâne în vigoare. Orice partid care nu reuşeşte să obţină 5% din voturi poate totuşi să intre, dacă câştigă în trei din cele 299 de circumscripţii.
Partidele conservatoare CDU şi CSU sunt favorite să câştige cele mai multe locuri, dar prin excluderea unei coaliţii cu AfD, Merz a restrâns opţiunile de potenţiali parteneri în guvern.
Astfel, este foarte probabil să se ajungă la o înţelegere fie cu SPD, fie cu Verzii.