Alegerile legislative din Regatul Unit al Marii Britanii, care se desfăşoară în data de 7 mai 2015, se anunţă ca fiind „cele mai strânse” din ultimii 41 de ani în privinţa opţiunilor electoratului pentru viitorul partid care se va afla la putere.
Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat cu câteva zile înaintea alegerilor legislative şi publicat miercuri de tabloidul The Sun, principalele tabere rivale – conservatorii şi laburiştii- ar realiza un scor foarte strâns, chiar la egalitate, de 33% – un scor aproape identic cu previziunile electorale indicate de alte sondaje de opinie realizate la începutul anului.
Toate acestea sugerează o mare apatie a electoratului britanic, sătul de campaniile electorale lipsite de entuziasm ale premierului conservator David Cameron şi ale principalului său rival, liderul laburist Ed Miliband. Cei doi lideri nu au reuşit astfel să obţină mai mult în favoarea lor de la electoratul apatic. Atmosfera generală a alegerilor sugerează mai degrabă indiferenţă faţă de politică.
Alianţe
Dacă, în urma alegerilor din 7 mai, Parlamentul nu va avea majoritate absolută, şefii celor două partide principale vor fi obligaţi să facă facă alianţe cu formaţiunile politice mai mici. De aceea, Cameron şi Miliband au pornit într-o campanie electorală contra cronometru, în ultima zi , pentru a-i atrage, fiecare de partea sa, pe cei indecişi al căror eventual vot este evaluat la cel puţin 20%.
„Marea Britanie se va confrunta joi cu o alegere categorică, între un guvern laburist care îi va pune pe primul plan pe cetăţeni şi un guvern conservator care va luicra numai în favoarea celor privilegiaţi”, a spus Miliband, marţi, la Birmingham(centrul Angliei) . Liderul laburist a profitat de ocazia şi a reamintit şi de „promisiunile nerespectate” ale conservatorilor care ar fi neglijat sistemul public de sănătate – NHS – atât de folositor britanicilor, pe care l-ar fi pus în mare pericol din cauza sistemului de finanţare.
La rândul lui, liderul conservator şi-a criticat rivalul într-un interviu acordat agenţiei Press Association. „Ed Milliband este prea antibusiness (…) cred că este o persoană foarte periculoasă pentru ţara noastră”, a spus Cameron, referindu-se la riscul unei eventuale alianţe între laburişti şi scoţienii din SNP – partid de stânga, care ar putea câştiga vreo 50 de locuri.
Pe un ton asemănător, ministrul de Finanţe, conservatorul George Osborne, a estimat că o eventuală victorie a laburiştilor „va anula în 5 minute” cei 5 ani de reforme.
Cei mai mulți investitori relativizează amploarea șocului care ar reprezenta revenirea stângii la putere și susțin că conservatorii, cu promisiunea lor de a organiza un referendum privind o posibilă ieșire din Uniunea Europeană (UE), sunt, de asemenea, „purtători de incertitudine”.
Independenţa Scoţiei
Dacă la început nu era hotărât cu privire la posibilitatea unei alianțe cu SNP, Ed Miliband s-a arătat mult mai categoric în aceste ultime zile ale campaniei electorale. El a promis că nu va face „niciun târg” cu naționaliștii scoțieni al căror scop este independența Scoției. Într-un asemenea context, partenerii de coaliţie cei mai respectabili ar rămâne, atât pentru conservatori cât şi pentru laburişti, liberal-democraţii aduşi de Nick Clegg, care guvernează alături de conservatori don 2010.
Discuţii pe această temă au fost exprimate la postul BBC4, unde vicepremierul Nick Clegg a declarat că va discuta în primul rând cu partea care va primi „cel mai bun mandat”, adică cele mai multe locuri în viitorul parlament, indidferent dacă vor fi conservatori sau laburişti.
Liderul liberal-dmocraţilor care sunt gata să plătească prezența lor în guvern în ultimii cinci ani, prin pierderea a aproximativ jumătate din locurile lor, a avertizat împotriva formarea unui guvern minoritar care nu ar include partidul său.
Votul s-ar putea repeta înainte de Crăciun
„Ultimul lucru de care Marea Britanie ar avea nevoie ar fi al doilea vot înainte de Crăciun”, a avertizat el. Ultima oară când Marea Britanie a experimentat două alegeri a fost în 1974, când laburiştii au obţinut, în al doilea scrutin, în octombrie, să obţină majoritatea.
Alegerile au ţinut prima pagină a ziarelor britanice de miercuri. Financial Times titra „Graba de a stabili acorduri de coaliție durabile”. La rândul său, Daily Express, favorabil partidului anti-UE și anti-imigrație, UKIP, a publicat un mesaj al liderului partidului, Nigel Farage, prin care îndemna electoratul: „Votaţi UKIP oriunde v-aţi afla”.
Publicaţia Times, care îl susține pe David Cameron a menționat că actuala coaliție a „luat decizii dificile pentru a stimula prosperitatea în Marea Britanie.” „Mâine aveţi de ales între a continua ritmul realizărilor sau să îl lăsați să se prăbuşească,” a scris cotidianul conservator.