Primele estimări indică o prezență mai mare la vot la alegerile de miercuri din Olanda față de legislativele din 2012, informează DPA, care remarcă faptul că scrutinul a fost precedat de o campanie intens disputată axată pe identitate și valori culturale și nu pe problemele economice obișnuite.
Potrivit institutului Ipsos, prezența la vot era de 15% la ora 10.30 locală (9.30 GMT), față de 13% acum cinci ani, fapt explicabil și prin vremea favorabilă.
La Haga, sediul guvernului, la orele prânzului prezența a fost de 23%, comparativ cu 19% în 2012. Cifre semnificativ mai ridicate s-au înregistrat și în orașele Rotterdam și Utrecht. Dovezi empirice bazate pe social-media indică o prezență finală mai mare decât cea aproape 75% de la ultimele alegeri legislative.
Premierul Mark Rutte, care a votat la o școală din Haga, a făcut apel la toți cei 13 milioane de olandezi cu drept de vot să-și valorifice acest drept, dar, potrivit institutului de sondaj I&O, două treimi dintre alegătorii olandezi erau încă indeciși cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor. Potrivit responsabilului I&O Peter Kanne, 54% dintre alegători aveau în vedere mai multe partide, iar 12% erau complet indeciși.
Având în vedere această situație, căreia i se adaugă posibilitatea ca 14 formațiuni politice să obțină cel puțin un loc din cele 150 din Camera inferioară a Parlamentului, este greu de spus cine va fi câștigătorul scrutinului.
Citeşte şi Olanda vrea să devină prima ţară europeană care va pune capăt „populismului rău”
Ultimul sondaj efectuat înaintea începerii scrutinului arăta că Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD, de centru dreapta) condus de premierul Mark Rutte are un mic avans față de principalul adversar politic, Partidul pentru Libertate (PVV, de extremă dreaptă) condus de antieuropeanul și naționalistul Geert Wilders.
Ipsos intenționează să publice rezultatele unui exit-poll imediat după închiderea secțiilor de votare, la ora locală 09.00 p.m. (20.00 GMT).
Rezultatele finale oficiale — care vor ține seama și de votul din cele trei municipalități din Caraibe și al celor 75.000 de alegători înregistrați în afara Olandei — urmează să fie anunțate abia săptămâna viitoare, dar felul cum va arăta viitorul legislativ olandez va începe să se prefigureze în primele ore după închiderea urnelor.