UPDATE: Președintele ales al PNL București, Cristian Bușoi, a declarat sâmbătă că liderii PNL îl vor susține în alegerile prezidențiale din 2019 pe președintele Klaus Iohannis și va exista un parteneriat cu acesta, dar până atunci trebuie reconstruit partidul.
„E o chestiune unanimă, nu există niciun lider al PNL, oricât de apropiat sau mai puțin apropiat ar fi fost în trecut de președinte, să-și pună problema că nu ar fi un parteneriat pentru 2019, dar va fi decizia domnului președinte la acel moment. Până în 2019 trebuie să reconstruim partidul în acest an. Trebuie în 2018 să muncim pentru a recâștiga electoratul pe care l-am pierdut, trebuie să trecem prin testul alegerilor parlamentare, care este un test foarte dificil pentru PNL și apoi, sigur, să luptăm pentru alegerile prezidențiale, pentru că nu putem admite ca România să fie condusă în totalitate de PSD”, a precizat Bușoi, după ce a fost ales președinte al PNL București de către Consiliul de Coordonare al organizației.
El a mai adăugat că la Malta, la Congresul PPE, liderii liberali au avut doar o scurtă discuție cu președintele Klaus Iohannis, menționând că președintele nu s-a implicat până acum niciodată în mod direct în chestiuni care țin de PNL.
„La Malta a fost doar o întâlnire foarte scurtă, o poză care a apărut și în spațiul public. Nu a fost timp nici în agenda președintelui, nici în agenda evenimentului să purtăm discuții foarte detaliate. Președintele României nu numai că nu are de ce să continue să nu se implice, pentru că nu s-a implicat până acum niciodată în mod direct în chestiuni care țin de PNL. A spus-o public domnia sa că îl interesează ceea ce se întâmplă cu PNL, dar asta nu înseamnă că are vreo implicare”, a spus liderul PNL București, răspunzând unei întrebări pe această temă.
Bușoi a mai precizat că „e normal” ca în acest moment președintele Iohannis să nu-și exprime preferințele legate de competiția internă a PNL.
„Este în afara PNL (n.r. Iohannis), fiind independent față de partidele politice. Cred că toate energiile din PNL sunt importante a fi la un loc la momentul 2019, în mod evident nu poate dezamăgi sau nu poate susține o energie sau alta în detrimentul celeilalte. Competiția noastră ține strict de felul în care noi, cei din interiorul PNL, cei care s-au anunțat să candideze, cei care se vor mai anunța își vor promova proiectele și personalitatea în interiorul partidului”, a mai precizat Bușoi.
*
Cristian Buşoi, secretar general interimar al PNL şi preşedinte interimar al PNL Bucureşti din iulie 2016, când Cătălin Predoiu a demisionat ca urmare a rezultatului dezastruos de doar 11,2% obţinut la alegerile locale, a fost singurul candidat la funcţia de preşedinte al filialei.
Cristian Buşoi a declarat că „vremea marilor figuri providenţiale a trecut” şi a trecut în revistă motivele care au dus la eşecul electoral din 2016, printre care şi colaborarea cu Dacian Cioloş.
„Vremea marilor figuri providenţiale a trecut. În PNL trebuie muncă pe stradă cu activiştii şi o bună comunicare în presă. Situaţia PNL în Bucureşti nu e deloc uşoară, dar avem nevoie să ne adunăm forţele”, a declarat Cristian Buşoi.
Europarlamentarul a făcut şi o analiză a greşelilor care au dus la eşecul electoral de la alegerile din 2016. „Am făcut la Bucureşti, ceea ce am decis în conducerea centrală să facem în toată ţară. Am urmat decizia de a-l susţine pe domnul Dacian Cioloş în campanie şi am adus în partid oameni noi care să candideze pentru Partidul Naţional Liberal. Din păcate, unele greşeli de implementare de la locale s-au repetat şi la alegerile parlamentare. Colaborarea cu domnul Dacian Cioloş s-a dovedit neconvingătoare, astfel încât PSD a prins avânt să-şi promoveze minicunile şi pupulismele din acea campanie. Aşa a ajuns domnul Liviu Dragnea, un politician condamnat, să propună un guvern marionetă anti-justiţie care i-a scos pe români în stradă la doar o lună după alegeri”, a apreciat Buşoi.
În opinia sa, PNL trebuie să vină cu soluţii mai convingătoare la marile probleme ale României: investiţii, locuri de muncă, susţinerea caputalului privat, sistemul de sănătate care trebuie reformat cu îmbunătăţirea sistemului de educaţie, pensii.
„PNL trebuie să vină cu un model responsabil opus modelului populist şi iresponsabil în care acţionează PSD în domeniul economiei, să sprijine iniţiativa privată şi să consolideze clasa de mijloc. Faptul că preşedintele Klaus Iohannis a găsit susţinere publică în Bucureşti la momentul protestelor pro-Justiţie împotriva OUG 13 şi a Guvernului PSD arată că PNL are o bază de creştere în Capitală. Oamenii aceştia sunt deschişi către PNL. Trebuie doar ca noi, liderii din Bucureşti ai PNL, să-i recâştigăm. În al doilea rând. PNL trebuie să vină cu un proiect economic opus cheltuirii iresponsabile pe care o face PSD şi PNL trebuie să susţină consolidarea clasei de mijloc. În al treilea rând, Bucureştiul a ajuns pe ultimul loc în privinţa modernizării urbane. Când Clujul, Timişoara, Braşovul merg spre Europa, Bucureştiul merge spre Voluntari”, a conchis Buşoi.
Pentru posturile de prim-vicepreședinți candidează Dan Cristian Popescu, Marius Vintilă și Adrian Petre Danciu.
Pentru funcțiile de vicepreședinți s-au înscris în cursă Ciprian Ciucu și Mirela Zivari.
PNL își va alege conducerea centrală și președintele unic pe 17 iunie.