În Pennsylvania, Carolina de Nord și azi în Florida, Obama a insistat că Trump are un caracter care ar pune capăt oricărui progres înregistrat de el în opt ani de mandat și că Hillary Clinton este cea care va continua politicile sale.
Încă din februarie, de la începutul primarelor, când nimeni nu anticipa că Trump va fi nominalizat candidatul republicanilor la Casa Albă, Obama a avertizat asupra climatului politic toxic din SUA și asupra emergenței vocilor extreme.
„Nu putem avansa dacă tot ceea ce facem este să ne distrugem unii pe alții„, a afirmat Obama la Springfield, în fața Adunării generale (parlamentul statului) Illinois, în plenul căreia își prezentase în 2007 intenția de a candida la președinția SUA.
În iunie, când Trump era deja aspirant la poziția de candidat republican, Obama a atacat în mai multe discursuri propunerile economice ale magnatului, xenofobia sa și promisiunile de a deporta toți imigranții fără documente.
În august, Obama a ridicat definitiv tonul și, într-o conferință de presă alături de premierul din Singapore, a declarat: „Cred că candidatul republican nu este apt să fie președinte„.
Președintele american a criticat de mai multe ori temperamentul lui Trump, lipsa de cunoștințe de bază despre teme critice în Europa, Orientul Mijlociu sau Asia.
În ultimele zile de campanie, Obama a mai spus că democrația însăși este în joc în aceste alegeri, unde pe buletinele de vot vor fi de luat și decizii cu privire la respect și egalitate.
În mai multe discursuri, președintele american s-a referit la Trump cu expresia „celălalt individ”, fără să-i menționeze numele, iar în ultimele zile l-a criticat pentru petiția de a anula celebrul program Saturday Night Live, în care actorul Alec Baldwin îl parodia pe magnat.
„Vreau să spun, asta te deranjează când vrei să fii președintele Statelor Unite?” l-a ironizat Obama.”Fii serios, omule, fii serios!„
Prin contrast, Obama a elogiat-o pe Clinton, despre care a spus mereu că este bine pregătită și are un caracter necesar pentru un președinte.
Dincolo de faptul că Hillary Clinton este democrată, pentru Obama această campanie electorală a avut și o notă personal, pentru că în joc sunt reformele din ultimii opt ani, pe care Trump promite că le va anula dacă va ajunge șeful Casei Albe.
Cu o popularitate superioară lui Clinton, Obama a petrecut aproape toată săptămâna dinainte de alegeri în campanie electorală în statele mai problematice, făcând apel mai ales la votanții tineri, de culoare și hispanici care au fost cheia victoriei sale în 2008 și 2012.