Elena Lasconi, candidat la șefia USR după ce Cătălin Drulă a demisionat, spune că ”nu poţi să intri în cea mai importantă competiţie, şi anume candidatura la prezidenţiale, fără să ai instrumentele puterii”.
”Majoritatea colegilor mei – acum o să vedem şi prin vot – consideră că aş fi potrivită pentru o candidatură la prezidenţiale. Ei, şi dacă sunt pregătită pentru o candidatură la prezidenţiale, într-o luptă atât de grea, ai nevoie de toate instrumentele puterii, şi anume: să fii preşedinte, să ai Biroul Naţional şi să ai secretariatul general. Puneţi-vă în locul meu! Nu poţi să intri în cea mai importantă competiţie, şi anume candidatura la prezidenţiale, care are multă responsabilitate în spinare, foarte multă, fără să ai instrumentele puterii. Nu poate să fie unul cu munca şi cu responsabilitatea, şi altul cu puterea. Practic, ai putea să fii sabotat”, spune Elena Lasconi.
În cazul în care va fi aleasă preşedinte al USR, dar fără să aibă majoritate în Biroul Naţional, Elena Lasconi spune că va demisiona a doua zi din fruntea partidului şi nu va intra în cursa pentru Cotroceni.
”Aştept duminica, să văd dacă pot să fac o majoritate în Biroul Naţional. Dacă nu, îmi voi da demisia. Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!”, a mai spus Lasconi.
”Deci fie vă dau colegii puterea totală în partid, fie nu acceptaţi să fiţi preşedinte.
Lasconi: Dar nu este totală. Este majoritară.
Majoritar înseamnă total.
Lasconi: Total înseamnă să ai 100%.
Dacă ai 50% plus 1 poţi să conduci. Şi domnul Drulă avea aceeaşi majoritate.
Lasconi: La fel se întâmplă şi în celelalte partide.
Dar dumneavoastră vă doriţi să fiţi un partid altfel, nu ca restul.
Lasconi: Bineînţeles că suntem altfel. Dar gândiţi-vă că intri într-o competiţie electorală. Nu-ţi poţi permite să nu ai toată puterea partidului de partea ta. Şi toţi oamenii să meargă
înainte cu tine.
Şi dacă nu aveţi majoritate în Biroul Naţional nu mai candidaţi nici la prezidenţiale?
Lasconi: Nu! Asta am şi spus. Dar totuşi cred că o să am majoritate.”, a mai spus Elena Lasconi, la Prima TV, citată de news.ro.
Lasconi, întrebată ce fel de preşedinte ar fi: Voi fi printre oameni, nu voi fi într-o colivie de aur, 10 ani în concediu. O să mă vedeţi şi la supermarket, şi-n piaţă, eu nu o să mă schimb
Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, susţine că, în cazul în care va ajunge preşedintele României, va fi printre oameni, nu va sta ”într-o colivie de aur, 10 ani în concediu”, aluzie la actualul şef al statului, Klaus Iohannis. ”O să mă vedeţi şi la supermarket, o să mă vedeţi şi-n piaţă, eu nu o să mă schimb”, a spus Lasconi la Prima TV. Dintre foştii preşedinţi ai României, Elena Lasconi îl apreciază cel mai mult pe: ”Traian Băsescu, de departe”. De asemenea, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, este un model politic pentru Elena Lasconi.
Elena Lasconi a fost întrebată în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, ce fel de preşedinte ar fi, în cazul în care ar ajunge la Palatul Cotroceni.
”Voi fi un om din popor. Voi fi printre oameni, nu voi fi într-o colivie de aur, 10 ani în concediu, cum s-a întâmplat în ultimii 10 ani. O să mă vedeţi şi la supermarket, o să mă vedeţi şi-n piaţă, eu nu o să mă schimb”, a spus Lasconi la Prima TV.
Elena Lasconi, realeasă primar în Câmpulung Muscel cu aproape 70% din voturi, susţine că Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, se numără printre modelele sale politice.
”Îmi place Maia Sandu. Îmi place felul ei de a fi, îmi place viziunea pro-europeană. Se luptă acolo, are lipit un monstru de Republica Moldova. Semnalul ăsta – ”Sunt ca voi!” – mi se apare grozav, Despre asta e vorba. Nu eşti mai cu moţ”, este de părere Elena Lasconi.
Întrebată ce preşedinte al României i-a plăcut cel mai mult, Lasconi a răspuns: ”Traian Băsescu, de departe”.
În schimb, Elena Lasconi s-a arătat dezamăgită de actualul şef al statului, Klaus Iohannis. ”Nu mai spun cum am votat. Eu sunt de dreapta. Am avut mare speranţă şi încredere, dar pe mine m-a dezamăgit”, a susţinut primarul din Câmpulung Muscel.
Elena Lasconi a mai fost întrebată dacă scopul său e să obţină 15% la alegerile prezidenţiale, scorul pe care l-a obţinut şi Dan Barna la scrutinul precedent, în 2019.
”Vă daţi seama că-mi doresc mai mult. Mi-aş dori mai mult, să avem un cuvânt de spus din opoziţie. Să fie mai mulţi parlamentari, să fie într-adevăr opoziţie, pentru că nu mai există opoziţie, şi asta nu e bine. Atât timp cât începe să fie toată harta roşie… Asta m-a şocat cel mai tare, la toate televiziunile unde dădeam vedeam o hartă roşie. Şi am zis: noi chiar o să pierdem democraţia anul ăsta? Deci chiar se duce tot? Au murit oameni şi la Revoluţie, zicem că mergem pe drumul european, ce, Doamne iartă-mă, facem? Aia m-a şocat”, a spus Lasconi.