Cei 238.587 de alegători luxemburghezi urmează să îşi aleagă 60 de deputaţi câţi numără Camera, dintre candidaţii prezentaţi de nouă partide, de la extrema stângă la dreapta populistă.
Deschise la ora 08.00 (09.00 ora României), cele 628 de birouri se vor închide la ora 14.00 (15.00 ora României). Primele rezultate sunt aşteptate în cursul serii.
Formaţiunea creştin-socială CSV a lui Jean-Claude Juncker ar putea pierde câteva dintre cele 26 de mandate pe care le deţine în Parlament, dizolvat înainte de termen în urma unui scandal care a implicat serviciile de informaţii ale ţării. El ar urma să rămână însă principalul partid al Marelui Ducat.
Partenerul său tradiţional, partidul socialist LSAP, condus de Etienne Schneider, care a rupt alianţa în această vară, ar putea, de asemenea, să înregistreze un recul, potrivit rarelor sondaje publicate.
La vârsta de 42 de ani, liderul socialist speră totuşi să îi smulgă mandatul de premier lui Jean-Claude Juncker, în vârstă de 58 de ani, care ocupă această funcţie de 18 ani şi este în prezent decanul şefilor de guvern din Europa, informează Mediafax.
Pentru a-şi atinge scopurile şi a împinge CSV în opoziţie, unde practic nu a mai fost niciodată de la al Doilea Război Mondial, socialiştii vor trebui să convingă liberalii şi ecologiştii să formeze împreună cu ei o coaliţie inedită în istoria ţării.
Jean-Claude Juncker refuză, la rândul său, o alianţă în trei, care, potrivit lui, nu ar aduce stabilitatea necesară pentru înfrutarea unei situaţii economice mai puţin prospere şi ameninţate cu abandonarea, în 2015, a secreteului bancare, ce a contribuit la transformarea acestei mici ţări într-una dintre cele mai bogate din lume.
Neobositul şef al Guvernului a promis să fie doar un simplu deputat de opoziţie dacă partidul său va pierde primul loc, declarându-se însă dispus să guverneze cu liberalii, socialiştii sau ecologiştii, cu condiţia ca viitoarea coaliţie să nu aibă mai mult de două formaţiuni.