ALEGERI LEGISLATIVE FRANŢA: Preşedintele Emmanuel Macron obţine o victorie zdrobitoare a partidului său

Partidul centrist al noului președinte francez Emmanuel Macron se pregătește să obțină o majoritate zdrobitoare în Adunarea Națională (camera inferioară) după ce a pulverizat partidele tradiționale și extrema dreaptă în primul tur al alegerilor legislative de duminică, marcate printr-un absenteism record, comentează AFP.
Iulian Tudor
12 iun. 2017, 05:25
ALEGERI LEGISLATIVE FRANŢA: Preşedintele Emmanuel Macron obţine o victorie zdrobitoare a partidului său

Mișcarea prezidențială, „La Republique En Marche” (LREM) și aliații săi centriști, dispunând de aproximativ o treime din voturi, vor obține în al doilea tur duminica viitoare între 400 și 445 de locuri din cele 577 ale Adunării Naționale, cu mult peste numărul necesar pentru o majoritate absolută, conform estimărilor institutelor de sondare.

„Franța se întoarce”, a lansat premierul Edouard Philippe, lăudând meritele unui președinte care „a știut să încarneze în Franța, ca și pe scena internațională, încrederea, voința și curajul”. Chiar și un ministru implicat într-un scandal de tranzacție imobiliară, Richard Ferrand, s-a calificat detașat în turul al doilea.

Acest scor arată performanța unei mișcări care, doar după un an de existență, a reușit să dinamiteze partidele tradiționale de stânga și de dreapta care își împărțeau puterea în Franța de 60 de ani.

Potrivit rezultatelor definitive publicate în cursul nopții de Ministerul de Interne, LREM și aliații săi centriști au obținut 32,32% din sufragiile exprimate, la mare distanță de dreapta (21,56%) și de partidul de extrema dreaptă Frontul Național (13,20%).

„Franța Nesupusă” (France Insoumise, LFI), partidul stângii radicale condus de Jean-Luc Melenchon, și Partidul Comunist au obținut împreună 13,74% din voturi, iar Partidul Socialist și aliații săi 9,51%, în timp ce ecologiștii doar 4,30%. Absenteismul a atins un nivel record, de 51,29%, potrivit ministerului.

Dreapta, care spera la începutul campaniei să-l priveze pe președintele Macron de majoritate și să-l forțeze la coabitare, ar obține între 70 și 130 de locuri în Adunarea Națională.

Un rezultat „dezamăgitor pentru familia noastră politică”, a recunoscut fostul președinte al Adunării, Bernard Accoyer, în timp ce un lider al coaliției de dreapta Francois Baron a lansat un apel la mobilizare pentru a se evita „concentrarea puterilor” într-un „singur și același partid”.

La stânga, Partidul Socialist al fostului președinte Francois Hollande, care controla jumătate din Adunarea Națională care și-a încheiat mandatul, a obținut mai puțin de 40 de locuri. „Un recul fără precedent”, a recunoscut șeful său Jean-Christophe Cambadelis, eliminat duminică la fel ca și fostul candidat al PS la prezidențiale Benoit Hamon.

Partidul extremei drepte Frontul Național, condus de Marine Le Pen, care ajunsese în urmă cu o lună în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, a suferit de asemenea o înfrângere zrdobitoare: estimările îi acordă între unu și 10 locuri în cadrul noului parlament, față de două în legislativul precedent — insuficiente pentru a constitui un grup parlamentar.

Pentru acest partid antiimigrație și eurofob este o „decepție „, a recunoscut vicepreședintele său Florian Philippot.

Citeşte şi ALEGERI FRANŢA 2017: Primele exit-poll-uri sugerează o victorie categorică pentru formaţiunea preşedintelui Emmanuel Macron

Marine Le Pen, care ar putea să-și facă pentru prima oară intrarea în parlamentul francez după ce sosise în frunte în circumscripția sa din nordul Franței, i-a invitat pe „alegătorii patrioți” la o „puternică mobilizare”.

La cealaltă extremă, stânga radicală a lui Jean-Luc Melenchon ar obține între 10 și 23 de locuri.

Aceste alegeri nu au reușit să-i mobilizeze pe francezi. Pentru prima oară după aproape 60 de ani, absenteismul în primul tur al legislativelor depășește pragul de 50%, ceea ce reflectă — potrivit experților — o formă de fatalism în fața „valului” Macron.

Această situație vine să confirme setea de reînnoire politică a francezilor, care au eliminat la alegerile prezidențiale lideri ai partidelor tradiționale în favoarea unui bărbat de 39 de ani, încă necunoscut în urmă cu câțiva ani, al cărui guvern grupează personalități de dreapta, de stânga și ale societății civile.

Printre candidații investiți de LREM se află un mare număr de cetățeni nealeși vreodată și provenind din domenii diferite: toreador, matematician, pilot de vânătoare etc.

Lipsa lor de notorietate și de experiență pare să fie compensată de popularitatea noului șef al statului francez.

Primii pași considerați de mulți reușiți pe scena internațională în fața „greilor” Donald Trump, Angela Merkel și Vladimir Putin, încrederea investitorilor, toate acestea au influențat votul francezilor. Președintele proeuropean beneficiază de o veritabilă „Macronmanie”.

Consolidat de o probabilă largă majoritate în Adunare; Emmanuel Macron va avea libertatea de a-și aplica programul de reforme social-liberale: moralizarea vieții politice, flexibilizarea dreptului muncii, reducerea deficitlor publice pentru a se conforma regulilor europene.

Berlinul, care solicită de mult timp reforme structurale Parisului, l-a felicitat duminică pe președintele francez pentru „marele succes” al partidului său. „Cancelarul #Merkel: Felicitările mele sincere lui @Emmanuel Macron pentru marele succes al partidului său în primul tur. Un vot pentru reforme”, a transmis prin Twitter purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Ce vrea să facă Sorin Brotnei cu premiul Asia Express. Are planuri mari
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Ce avere are candidatul independent
Cancan.ro
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
85.000 de femei și fete ucise în 2023: ONU atrage atenția asupra pericolului din propriile case
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”