Votul s-a derulat în ambasadele şi consulatele egiptene, în cadrul primelor legislative de la înlăturarea lui Hosni Mubarak în februarie.
Numărul egiptenilor care trăiesc în străinătate este estimat la circa opt milioane de persoane, dintr-o populaţie totală de peste 80 de milioane de locuitori. Cei mai mulţi trăiesc în alte ţări arabe.
Conform site-ului cotidianului guvernamental Al Ahram, numai 300.000 de egipteni care locuiesc în străinătate s-au înregistrat pentru a vota, dintre care o treime în Arabia Saudită.
Egiptenii din străinătate pot descărca buletinul de vot de pe site-ul Guvernului, pe care îl pot trimite prin poştă sau depune personal la ambasada din ţara de reşedinţă.
Circa 40 de milioane de alegători sunt chemaţi să voteze începând de luni, în momentul în care puterea militară este contestată în stradă de zeci de mii de manifestanţi, mobilizaţi de o săptămână la Cairo şi în alte oraşe.
Confruntările recente între manifestanţi şi poliţie, soldate cu 42 de morţi, dintre care unul sâmbătă, generează temeri că scrutinul va fi marcat de violenţe.
Alegerile sunt etalate pe patru luni: ele vor începe luni în nouă guvernorate, inclusiv capitala şi Alexandria, urmate la 14 decembrie de Suez şi Assuan, iar la 3 ianuarie de Sinai şi regiunea deltei Nilului. Rezultatele celor trei tururi vor fi cunoscute la 13 ianuarie.
Ciclul electoral va continua din 29 ianuarie până la 11 martie, prin alegerea Adunării Consultative (Camera superioară a Parlamentului).
Consiliul Suprem al Forţelor Armate (CSFA), care conduce ţara de la înlăturarea lui Mubarak, a menţinut data scrutinului în pofida crizei actuale. Conform presei, forţele armate au elaborat un „plan global” pentru a asigura securitatea votului.
Forţa politică cel mai bine organizată din ţară, Fraţii Musulmani, care boicotează manifestaţiile din piaţa Tahrir, pare să aibă o poziţie favorabilă în acest scrutin.
Fraţii Musulmani se prezintă pentru prima dată în Egipt sub eticheta unui partid, „Partidul Libertăţii şi Justiţiei”.