UPDATE 15:29: Cancelarul german Angela Merkel a votat, duminică, la Berlin.
Rezultatele finale sunt greu de prognozat cu exactitate, însă este aproape sigur că niciun partid nu va obţine suficiente mandate parlamentare pentru a putea guverna singur.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Emnid şi care va apărea în ediţia duminicală a publicaţiei Bild, coaliţia de centru-dreapta condusă de cancelarul Angela Merkel conduce cu un mic avans în faţa opoziţiei. Astfel, coaliţia formată din Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU) şi liberali (FDP) este preferată de 45% din electoratul german, faţă de coaliţia de centru-stânga alcătuită din Partidul Social-Democrat (SPD, condus de Peer Steinbruck), Verzi şi stânga radicală Die Linke, coaliţie susţinută de 44% din germani (din care 26% SPD, 9% Verzii şi 9% Die Linke), scrie Agerpres.
Într-un ultim miting electoral al CDU, desfăşurat sâmbătă la sala Tempodrom din Berlin, cancelarul Angela Merkel (59 de ani) le-a cerut alegătorilor germani să meargă la vot pentru a-i putea acorda un „mandat solid” care să-i permită menţinerea „unei Germanii puternice, o ţară respectată în Europa şi care îşi apără interesele în lume”.
Referindu-se la criza economică care afectează Europa în ultimii ani, Merkel, care şi-a reafirmat ataşamentul faţă de valorile europene, a subliniat că solidaritatea nu poate fi decât una ‘condiţionată’. În opinia sa, criza economică nu a fost încă depăşită şi este necesar ca statele din zona euro să pună în practică o serie de reforme pe care Germania le-a implementat deja.
Principalul rival al politicienei conservatoare, liderul social-democrat Peer Steinbrück, care a ales să îşi încheie campania printr-un miting electoral la Frankfurt, ‘capitala financiară’ a Germaniei şi sediul BCE, a promis introducerea unui salariu minim orar generalizat de 8,5 euro începând din februarie anul viitor.
„Totul se află în mâinile voastre! Vă rog să mergeţi la vot. Suntem partidul care vrea să rectifice derivele sociale”, a accentuat Steinbrück (66 de ani).
Există mai multe scenarii posibile care se întrevăd pe scena politică germană după scrutinul de duminică, însă trei dintre ele par a fi cele mai realiste în actualul context.
Un prim scenariu este continuarea colaborării dintre CDU-CSU şi FDP şi în cadrul noii guvernări. Actuala coaliţie poate funcţiona bine în continuare. Singurul semn de întrebare pentru cancelarul Merkel este popularitatea FDP şi a liderului acestuia, Reiner Bruederle, în scădere constantă după alegerile din 2009. Dacă FDP nu reuşeşte să obţină 5% din voturi, el nu va putea intra în parlament. Dacă însă va depăşi pragul electoral de 5%, dar va fi departe de obţinerea a cel puţin 93 de mandate parlamentare, câte a deţinut până la acest scrutin, atunci FDP s-ar putea dovedi insuficient de puternic pentru a păstra la putere actuala coaliţie guvernamentală.
O coaliţie guvernamentală formată din social-democraţii lui Steinbruck (SPD) şi Partidul Verde este un scenariu cu şanse mari de realizare dacă actuala coaliţie guvernamentală se va rupe după alegerile de duminică. Liderii Verzilor, Katrin-Goring Eckardt şi Jurgen Trittin, au respins deja ideea unei coaliţii cu CDU-CSU, dar ar participa la guvernare alături de social-democraţi. O mână de ajutor ar putea veni de la Die Linke, dar singura problemă este aceea că SPD a respins posibilitatea de a guverna alături de această formaţiune.
În fine, o ‘mare coaliţie’ între CDU-CSU şi SPD este perfect realistă. Această colaborare între centru-dreapta şi centru-stânga este poate de neconceput în multe ţări, dar în Germania ea a funcţionat bine în perioada 2005-2009, când în cabinetul Merkel de la acea vreme Peer Steinbruck a deţinut postul de ministru de finanţe. De această dată, însă, Steinbruck a anunţat deja că nu va participa la o astfel de coaliţie, deşi partidul său nu a respins explicit varianta guvernării alături de conservatori.
Birourile de votare din Germania vor fi deschise între orele 08:00 şi 18:00, iar primele sondaje la ieşirea de la urne vor fi date publicităţii imediat după 18:00 (16:00 GMT), ora limită până la care autorităţile electorale pot primi şi votul prin corespondenţă.