Birourile de vot s-au deschis la ora 06.00 GMT (08.00 ora României) şi se vor închide la ora 18.00 GMT (20.00 ora României). La închiderea lor, vor fi publicate mai multe sondaje de opinie, iar primele rezultate sunt aşteptate în cursul nopţii de duminică spre luni.
Votul, primul mare scrutin de la preluarea puterii de către preşedintele Viktor Ianukovici, este supravegheat îndeaproape de Occident, care se teme de un regres al democraţiei în Ucraina, unde încarcerarea fostului premier Iulia Timoşenko, în august 2011, este considerată un caz emblematic.
Condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, ea nu se poate prezenta la alegeri. Cazul ei a provocat o criză gravă între Kiev şi Uniunea Europeană, care vede în acesta motivaţii politice şi consideră acest scrutin un test pentru ţară. Timoşenko va vota la spitalul din Harkiv (est), unde se află din mai din cauza unei hernii de disc, potrivit agenţiei Interfax.
Partidul Regiunilor al preşedintelui Ianukovici ar urma să câştige scrutinul, fiind urmat de principala alianţă a opoziţiei, formată în jurul partidului lui Timoşenko, potrivit sondajelor.
Formaţiunea celebrului boxeur Vitali Kliciko, denumită Udar („Lovitură” în ucraineană) şi care anterior era activă doar la Kiev, se anunţă marea surpriză a scrutinului, aceasta urmând să se claseze pe locul al treilea şi să intre pentru prima dată în Parlament. Alte două partide capabile să treacă pragul electoral de 5 la sută sunt comuniştii şi partidul de opoziţie naţionalist Svoboda.
Udar şi Svoboda au promis deja să coopereze în Parlament, ceea ce ar trebui să le permită să formeze o majoritate, dar experţii se îndoiesc de capacitatea lor de a obţine un acord durabil.
Campion mondial la categoria grea, Kliciko şi-a manifestat deja ambiţia de a deveni liderul partidelor de opoziţie în noul Parlament. Jumătate dintre cei 450 de deputaţi sunt aleşi pe liste, în timp ce cealaltă jumătate este aleasă prin scrutin uninominal în circumscripţii majoritare, ceea ce va complica şi mai mult formarea unor alianţe politice în Adunarea monocamerală.
Uniunea Europeană şi Statele Unite s-au arătat îngrijorate de problemele remarcate în campanie, între care folosirea resurselor administrative în favoarea candidaţilor puterii şi distribuirea de către candidaţi a unor sume de bani şi beneficii materiale alegătorilor în schimbul voturilor.
Autorităţile au instalat în birourile de vot camere web ale căror imagini vor fi transmise în direct pe un site de Internet în timpul votului, asigurând că scrutinul este transparent. Dar opoziţia şi observatorii se tem de fraude în timpul numărării voturilor, când transmisiunea în direct nu va funcţiona.
La sfârşitul lui 2004, fraudele electorale masive de la alegerile prezidenţiale au provocat „revoluţia portocalie”, o mişcare paşnică fără precedent în această ţară, care a contribuit la anularea de către justiţie a „victoriei” electorale a lui Ianukovici, aducându-l la putere pe un opozant prooccidental.
Cu o zi înainte de alegerile legislative din 2012, un tribunal din Kiev a interzis orice reuniune în centrul oraşului, în afara evenimentelor organizate de stat, iar această interdicţie este în vigoare până la 12 noiembrie, a anunţat o mişcare de opoziţie, citată de Interfax.