ALEGERI LOCALE 2012: Cum au votat politicienii

Aflaţi cine este primar în oraşul dumneavoastră, duminică, în ziua alegerilor de la România TV şi de la RTV.NET. Noi vă ţinem la curent minut de minut cu cele mai importante informaţii de la vot. Iar în exclusivitate în această seară, într-o ediţie specială, moderată de Cătălin Striblea şi Corina Drăgotescu, aflaţi rezultatele sondajelor la urne ale alegerilor locale.
Romania TV
09 iun. 2012, 12:01
ALEGERI LOCALE 2012: Cum au votat politicienii

UPDATE 12.07 Gigi Becali, candidat la primăria Capitalei, a votat şi el în jurul prânzului. Preşedintele PNG nu a mai avut răbdare să intre în cabina de vot pentru a pune ştampila pe buletine, aşa că a votat direct pe masa comisiei. În mod normal, votul ar fi trebuit să fie anulat, dar această decizie aparţine doar preşedintelui comisiei.După ce a ieşit de la urne, finanţatorul Stelei i-a anunţat pe reprezentanţii mass-media că va fi „mai scump la vedere” pentru că în ultima lună, pe perioada campaniei electorale, şi-a dat seama „ce bine e să fii liber, liniştit, să nu ai toate camerele după tine”.

UPDATE 12.05 Primarul în exerciţiu al Constanţei, Radu Mazăre, s-a prezentat, duminică, la vot, unde a venit însoţit de deja celebrele domnişoare în uniformă şi cu bască roşie. Extrem de relaxat, Mazăre a dialogat cu cetăţenii, iar lângă el s-au înfiinţat mai multe doamne, unele dintre ele purtând chiar băscuţe similare cu cea care în ultima vreme a devenit un accesoriu indispensabil pentru edilul constănţean.

UPDATE 11.25 Preşedintele Secţiei de votare nr. 5 din Petroşani a interzis accesul presei în secţie în timp ce vota primarul Tiberiu Iacob Ridzi, pe motiv că membrii secţiei au fost instruiţi să lase jurnaliştii doar până la uşă, transmite Mediafax. Tiberiu Stolojan, preşedintele Secţiei nr. 5 din Petroşani, care este amenajată la Clubul Sportiv din localitate, le-a spus jurnaliştilor că nu poate să le permită accesul în interiorul secţiei pentru că aşa au fost instruiţi membrii secţiei şi el respectă instructajul care le-a fost făcut. Astfel, toţi jurnaliştii au rămas la uşa secţiei de votare în timp ce primarul şi soţia acestuia votau.  Contactaţi telefonic de jurnalişti, reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Hunedoara au afirmat că nu este posibil aşa ceva fiindcă acreditarea de presă permite accesul jurnaliştilor în secţiile de vot. După ce reprezentanţii BEJ au luat legătura cu Tiberiu Stolojan, acesta a afirmat că de fapt a interzis accesul jurnaliştilor pentru a nu bulversa procesul de votare fiindcă „jurnaliştii erau prea mulţi”.

UPDATE 11.15 Candidatul PDL la Primăria Sectorului 3, Liviu Negoiţă, a votat, duminică dimineaţă, spunând ulterior că a fost o campanie foarte dură, cu multe mizerii şi minciuni, cu „o violenţă cu care locuitorii acestui sector nu sunt obişnuiţi”, el declarându-se însă optimist în legătură cu rezultatul votului. „Transmit cele mai bune gânduri locuitorilor Sectorului 3 şi îi rog pe cei mai mulţi dintre el să vină să îşi exercite dreptul de vot. Am votat pentru normalitate, pentru bine, pentru un nivel de viaţă pe care cetăţenii Sectorului 3 ştiu că îl au în acest sector”, a spus Liviu Negoiţă, după ce şi-a exercitat votul la Secţia 405 din zona Nerva Traian. Liviu Negoiţă a venit la vot singur, cu o jumătate de oră mai devreme faţă de ora oficială anunţată de Biroul de Presă al PDL. El s-a declarat „foarte opimist” în privinţa rezultatului scrutinului. Întrebat dacă faptul că cel mai important contracandidat al său are acelaşi nume îl dezavantajează la vot, Liviu Negoiţă a spus: „Nu cred, pentru că cetăţenii, în ultima perioadă au înţeles despre ce este vorba şi ştiu ei să facă diferenţa”.

UPDATE 11.20 Candidatul PDL la Primăria Sectorului 1, Theodor Paleologu, şi-a exercitat dreptul de vot, duminică, la Secţia nr. 86 de la Liceul Teoretic Alexandru Vlahuţă, solicitând un nou bulentin de vot după ce aplicase greşit ştampila pe unul dintre cele primite iniţial. Paleologu a trebuit să stea la coadă pentru a vota. El a luat cele patru buletine de vot, a intrat în cabină, dar a revenit la preşedintele secţiei de votare, solicitând un nou buletin de vot, din cauză că a aplicat greşit ştampila.

UPDATE, 11.00 Traian Băsescu a ajuns la Liceul „A.D. Xenopol” pentru a vota. Preşedintele este însoţit de soţia sa, Maria, şi de fiica cea mică, Elena. Şeful statului a fost primit cu aplauze la secţia de votare. Preşedintele a ţinut să dea declaraţii în afara secţiei de vot, pentru a nu încurca procesul de votare. „Cei care candidează astăzi sunt şi exponenţii celor care au guvernat în perioada de criză. Este extrem de important să vedem dacă într-adevăr populaţia a înţeles că nimeni n-a vrut să taie salarii sau să impună măsuri de austeritate, ci că ţara trebuia trecută prin criză”.

UPDATE, 11.00 Mircea Geoană a venit la vot însoţit de soţia sa, Mihaela. Soţii Geoană au votat tot la o secţie de votare din cadrul Liceului „Jean Monnet”. „Sper să fie mai puţin dependenţi de interesele de partide şi mult mai legaţi de interesele cetăţenilor. Pentru că gospodarii ţării reprezintă şansa ca România să arate în profunzime puţin mai bine. Sper că această perioadă de criză prelungită îi va convinge pe cei pe care îi votăm astăzi să fie mult mai responsabili cu banul public, să renunţe la proiecte fanteziste. Sper să fie mai puţină corupţie, mai puţină risipă şi mai puţină improvizaţie. Sunt foarte puţini oameni care ştiu să facă acest lucru bine. Mă uit cu oarecare invidie la vecinii din Polonia, cum organizează un Campionat European de fotbal, cum nu au cunoscut criza economică, şi îmi dau seama că se poate şi în România, că se poate face treabă”, a spus Geoană, la ieşirea de la vot.

UPDATE, 10.48 Fostul preşedinte Ion Iliescu a votat la o secţie de votare organizată în Liceul „Jean Monnet” din Capitală. Şi de această dată fostul şef al statului a venit fără soţia sa, Nina. Cât a aşteptat să primească să fie căutat pe liste şi să primească buletinele de vot şi ştampila, Ion Iliescu a stat de vorbă şi cu mai multe doamne.

„E un examen politic pentru politicieni şi pentru cetăţeni, important este să avem o prezenţă bună la vot”, a spus Iliescu.

UPDATE, 10,45 Preşedintele PDL, Emil Boc, candidat la Primăria Cluj-Napoca, a declarat, la ieşirea de la urne, unde a fost însoţit de soţie şi de mai mulţi lideri democrat-liberali, că a votat pentru ca municipiul să devină „cel mai plăcut loc din România”.

UPDATE, 09.50 Primarul în exerciţiu al Sectorului 2 şi candidat la un nou mandat, Neculai Onţanu a votat la secţia 350 din Capitală. El spune că a dat votul pentru „un Bucureşti curat, în care oamenii să se simtă ca acasă”, pentru continuarea proiectelor importante ale Sectorului 2 şi pentru respectul faţă de oameni.

UPDATE, 09.30 Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a votat, duminică dimineaţă, la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, afirmând, ulterior, că este o eroare faptul că primarii sunt aleşi, în prezent, într-un singur tur, informează Mediafax. „Am votat pentru că votul este în acelaşi timp un drept, dar şi o datorie. Dacă eu n-aş fi votat, n-aş fi avut dreptul să mă plâng de rezultatul determinat de votul altora. Votul de data asta este un vot într-un singur tur şi e foarte important, e un singur vot. Eu consider că a fost o greşeală transformarea votului din două scrutine într-un singur tur de scrutin. Simplifică, dacă vreţi, anumite lucruri. Nu este o economie. Democraţia trebuie să aibă un preţ. M-aş bucura să se revină la votul în două tururi”, a declarat Andrei Chiliman.

UPDATE, 09.20 Adrian Năstase a votat la Liceul „Jean Monnet” din Capitală: „Unii votează pentru continuitate, cum voi vota, probabil, şi eu, alţii pentru schimbare. Astăzi fiul meu Mihnea este pentru prima dată la vot. Am vrut să venim toţi să ne facem datoria civică. Am venit fără telefoanele mobile. Din câte am văzut, evoluţiile sunt corecte. Voi aştepta rezultatul voturilor în Prahova, pentru că merg alături de colegii mei din colegiu”.

UPDATE, 09.10 Premierul Victor Ponta a votat la Şcoala Generală Nr. 1, din Baia de Fier, judeţul Gorj. După ce îşi va exercita dreptul la vot, preşedintele PSD îi va însoţi la vot pe primarul oraşului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. „Cred că oamenii vor vota şi ca o sancţiune pentru cei care i-au supărat, şi cu speranţa pentru viitor. Eu sper să vină cât mai mulţi la vot, pentru că cel care stă acasă nu participă la singurul mod în care poţi să influenţezi ce se întâmplă. Faptul că mulţi au venit să mă salute mă bucură”, a spus premierul.

UPDATE, 08.58 Copreşedintele USL, Crin Antonescu, a votat la Şcoala Generală nr. 73 „Barbu Delavrancea”, din Sectorul 3 al Capitalei: „Azi vorbim de administraţia locală, de un Bucureşti care să aibă o administraţie coerentă. Şi o va avea. Vom avea o noapte grea, ca de fiecare dată după alegeri. Va fi o zi frumoasă pentru noi şi sper că mulţi români le vor trimite nota de plată celor care le-au stricat viaţa în ultimii ani”. Împreună cu preşedintele PNL a mers la vot şi candidatul la primăria Sectorului 3, Robert Negoiţă: „Sunt un om normal şi e normal să am emoţii. Şi asta pentru că sunt conştient de responsabilitatea pe care o am”.

UPDATE, 08.56 Primarul în exerciţiu al Capitalei, Sorin Oprescu, a votat la Şcoala 17 „Pia Brătianu”. El este considerat principalul favorit în alegerile de duminică, sondajele realizate înaintea scrutinului arătând că se bucură de încrederea a 65% dintre bucureşteni. „Mizez pe o prezenţă care să arate interesul pentru oraşul ăsta. Patru ani mi l-au arătat. Am întrebat, mi-au răspuns, m-au sfătuit de bine, am discutat cu ei. Sper să fie aşa şi în continuare pentru că e oraşul tuturor, nu al lui Oprescu. Cred că oamenii vor fi serioşi şi nu vor încerca prostii”, a spus Sorin Oprescu, după ieşirea de la vot.

UPDATE, 08.45 Vicepreşedintele PDL, Elena Udrea, a votat la Secţia 624, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. „Am votat aşa cum votez întotdeauna pentru mai bine şi la primăria sectorului 4, şi la primăria Capitalei. Am dat votul pentru o schimbare în mai bine. Aş vrea ca Bucureştiul să fie comparabil cu celelalte capitale europene. Am avut multe proiecte pentru Bucureşti şi cred că şi oamenii vor proiecte consistente, vor mai mult decât panseluţe sau animăluţe din iarbă. Vor oameni care să vină cu propriile proiecte, nu doar să-şi asume proiectele altora. Nu cred că prezenţa la vot va fi mai mare decât de obicei, probabil mulţi bucureşteni au plecat către mare, profitând de faptul că este foarte frumos afară. Strada unde am adresa a trecut din Sectorul 5 în Sectorul 4 şi de aceea am votat în acest sector”.

UPDATE, 08.35 Antonie Solomon, candidat la primăria Craiovei, a încurcat urnele când a mers să-şi exprime votul. El a introdus buletinul pentru preşedintele Consiliului Judeţean în urna pentru Consiliul Local. Solomon şi-a dat seama de greşeală şi speră ca la desfacerea urnelor să fie buletinele să fie puse la locul potrivit.

UPDATE, 08.30 Ministrul de Interne Ioan Rus a votat, duminică dimineaţă, la Cluj-Napoca, de unde va pleca apoi în inspecţie în mai multe oraşe din ţară, pentru a se asigura că alegerile se desfăşoară corect şi fără probleme. „Azi veghem la faţa locului, să nu fie probleme şi alegerile să fie chiar corecte. Eu voi merge în Mureş, Harghita, Covasna şi Prahova, iar pe seară ajung la Bucureşti să vedem concluziile finale”. În privinţa oraşului Cluj-Napoca, Rus a spus: „Ar fi bine ca votul de azi să însemne ca, pentru prima oară după 22 de ani, să ajungă şi alţii la putere decât cei care au fost până acum sub o formă sau alta. Am votat pentru schimbarea managementului comunitar”.

UPDATE, 08.20 Realizatorul TV Dan Diaconescu, promotorul PPDD, a votat la secţia de votare din Şcoala 56, din Sectorul 6. „Am votat pentru a se declanşa în sfârşit curăţenia de ciocoi. A sosit ziua dreptăţii, ziua sfântă a libertăţii. Sper ca diseară la ora 21.00 să se proclame în sfârşit abolirea sclaviei în România. Sper ca românii să se întoarcă de unde au fost trimişi, din pribegie, de la cules de căpşuni sau de la spălat funduri de bogaţi italieni, să se creeze locuri de muncă. Sper ca oamenii simpli din popor să vină în număr mare la vot pentru a se face o mare şi adevărată schimbare”, a spus Diaconescu, după exprimarea votului.

UPDATE, 07.35 Irinel Columbeanu, candidat la primăria Capitalei, s-a prezentat la vot, la Şcoala Generală nr. 17, din Sectorul 1. „S-a terminat tuşul, mi-am distrus şi ochelarii. Am votat pentru ceva ce astăzi nu avem, pentru schimbare, pentru salvare, pentru salvarea Bucureştiului din ghearele partidelor”, a declarat Irinel Columbeanu, adăugând că îşi va petrece ziua la sediul de campanie. Irinel Columbeanu a venit la vot împreună cu tatăl său.

UPDATE, 07.25 Printre primii la vot au fost şi Cristian Popescu-Piedone, candidat pentru încă un mandat de primar al Sectorului 4 al Bucureştiului, şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga. Acesta din urmă a fost protagonistul unei încurcături, după ce a primit două exemplare din acelaşi buletin de vot. Totuşi, sesizând eroarea, preşedintele Senatului s-a întors din drum şi a returnat buletinul care era în plus.

UPDATE, 07.04 Silviu Prigoană a vrut să fie primul dintre candidaţii la fotoliul de primar al Capitalei care pune ştampila pe buletinul de vot. La numai câteva minute după deschiderea urnelor, candidatul PDL la Primăria Bucureştiului s-a prezentat la secţia 379, din Sectorul 3 al Capitalei.

Milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne. Se pot prezenta la vot toţi cetăţenii români sau europeni cu domiciliul în România care au împlinit vârsta de 18 ani. Drept de vot au şi cei care  împlinesc vârsta majoratului în ziua scrutinului. 

Pentru alegerile locale din 2012 au fost organizate 18.133 de secţii de votareROMÂNIATV.NET vă pune la dispoziţie lista completă a secţiilor de votare din judeţe şi din Capitală.

Procesul de votare a început la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.

La ora 21.00, aflaţi la România TV cine este primar în oraşul dumneavoastră.

Pentru prima dată, la scrutinul din acest an, primarii sunt aleşi într-un singur tur, astfel că va fi declarat câştigător candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi.

Pe lângă primari, alegătorii mai votează preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii judeţeni şi locali.

Astfel, fiecare votant primeşte la secţia de votare patru buletine de vot: unul pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean, unul pentru alegerea primarului, unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru consiliul local. O situaţie aparte se regăseşte la Bucureşti unde alegătorii pot vota pentru alegerea primarului general, pentru primarul de sector, pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi pentru consiliul local de sector. Vezi PROCEDURA DE VOT

Spre deosebire de anii trecuţi, la alegerile locale din 2012, buletinele de vot mâzgălite de alegători sau cele pe care aceştia vor pune mai multe ştampile vor fi considerate valabile, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central.

Alegătorii pot vota pe baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorii, a paşaportului diplomatic şi a celui de serviciu sau a carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor de la şcolile militare.

În cazul alegătorilor netransportabili din motive de invaliditate sau de boală, preşedintele Biroului Electoral al Secţiei de votare poate aproba deplasarea la domiciliile acestora a unei echipe formate din doi membri, cu urna mobilă, ştampila de votare şi buletinele de vot.

Ce aveţi voie şi ce nu este permis să faceţi în cabina de vot

Biroul Electoral Central a decis că alegătorii nu au voie să intre la urne cu telefoane mobile, camere foto şi video. Prin această decizie cei de la BEC vor să elimine posibilele fraude electorale. De asemenea, în cabina de vot  prezenţa altei persaone în afara celei care votează este interzisă. Participantul la alegeri, care, din motive
temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, în scopul de a-l ajuta să voteze. Atenţie! Persoanele care candidează în circumscripţia în a cărei rază teritorială se află secţia de votare respectivă nu pot însoţi alte persoane în cabina de votare.

Preşedintele Traian Băsescu a lansat un apel românilor să vină la vot duminică. Şeful statului le-a cerut partidelor să-şi trimită reprezentanţii în secţiile de votare, iar autorităţile să se asigure că toată lumea respectă legea.

Marile dueluri de la alegerile locale 2012

Sondajele de opinie din perioada campaniei electorale au oferit surprize mari. Primării care păreau adjudecate dinainte de edilii în funcţie se vor disputa până la ultimul vot. În schimb, pentru alte oraşe sau consilii judeţene se observă deja câştigători detaşaţi ai alegerilor, la un scor poate mai mare decât s-ar fi aşteptat comentatorii politici.

Vezi în ce oraşe pot apărea surprize la aflarea rezultatelor votului

Contravenţii şi sancţiuni

Împiedicarea unei persoane de a-şi exercita dreptul la vot este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Cu detenţie de la 6 luni la 3 ani se pedeseşte violarea secretului votului.

Darea sau primirea de mită electorală este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Pasibili de aceeaşi pedeapsă sunt cei care votează fără a avea drept de vot sau care votează de mai multe ori în ziua alegerilor.

Falsificarea rezultatului votului prin tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine faţă de cele votate de alegători, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum şi utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Tot contravenţie este continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.

Aproape 50.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne sunt în alertă în ziua alegerilor locale. Poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră au misiunea de a evita incidentele electorale,iar cei care sunt prinşi că fraudează sunt arestaţi pe loc.

Trei candidaţi au fost deja arestaţi în Constanţa, după ce au oferit câte 400 de lei mită electorală.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Dispar 3 bănci din România în 2025. Zeci de mii de oameni trebuie să se reorienteze
Capital.ro
Călin Georgescu a primit hotărârea de urgență. Decizia Instanței Supreme a venit azi, 10 ianuarie
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Bombă în showbiz. Monica Gabor a născut în secret. Reacția lui Irinel Columbeanu
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Consulatul României la Los Angeles evacuat din cauza incendiilor
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”