Biroul Electoral Central a publicat, pe site-ul oficial, lista candidaţilor care îşi dispută primăriile din municipiile reședință de județ.
VEZI AICI LISTA CANDIDAŢILOR LA PRIMĂRIILE DIN BUCUREŞTI ŞI DIN JUDEŢE
Stabilirea datei de 5 iunie a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora ziua alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern cu cel puțin 75 de zile înaintea votării și permite consilierilor locali, județeni și primarilor aleși în scrutinul electoral anterior să își încheie mandatele obținute pentru o perioadă de patru ani.
Campania electorală a început pe data de 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, și se va încheia pe 4 iunie, ora 7.00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00.
În cazurile de balotaj și situațiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică, 19 iunie.
Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale din 2016 a fost prevăzută suma de 350.663.000 lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat.
Un act normativ din pachetul adoptat de Guvern stabilește modelul și condițiile de tipărire în cazul buletinului de vot. „Pentru a facilita accesul alegătorilor la opțiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conține denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorți a ordinii pe buletinul de vot, precum și paginile din buletinul de vot în care aceștia au fost înscriși„, se arată în comnicatul Guvernului.
Alegerile locale vor avea loc într-un singur tur de scrutin
CCR a respins, în luna mai, sesizarea depusă de jurnalistul Liviu Avram cu privire la prevederile legii electorale, prin urmare alegerile locale din iunie vor avea loc într-un singur tur.
Sesizarea CCR a fost făcuta la finalul lunii aprilie, prin ridicarea unor excepţii de neconstituţionalitate în instanţă, la Tribunalul Bucureşti. Pentru a putea întreprinde acest demers, jurnalistul Liviu Avram şi-a depus candidatura ca independent la Primăria Bucureşti folosind o listă cu doar 3 semnături, mult prea puţin faţă de minimul de peste 18.000 de semnături cerut de lege.
Articolul 50 alineatul 2 din Legea 115/2015 privind alegerile locale, impune candidaţilor independenţi să depună o listă cu susţinători de cel puţin 1% din numărul alegătorilor. Liviu Avram a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a articolului 50 alineatul 2 din Legea alegerilor locale, pe motiv că reprezintă o ingerinţă excesivă asupra dreptului de a fi ales, şi a solicitat extinderea controlului de neconstituţionalitate şi asupra articolului 101 alineatul 2 din aceeaşi lege, referitor la alegerea primarilor într-un singur tur, în acest caz jurnalistul argumentând că nu primar care nu obţine cel puţin 50% din voturile comunităţii îşi pierde din reprezentativitate.
Decizia CCR privind organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin avantajează atât PSD, cât şi PNL, a declarat social-democratul Ciprian Nica, vicepresedinţele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
„Decizia CCR avantajeaza in anumite zone PSD, si eu sper ca majoritatea, dar avantajeaza si PNL in anumite zone. Avem zone unde candidatii PNL sau ai fostilor PDL imbracati cu alta haina sunt la Brasov, Alba, Arad, Timisoara. Ii avantajeaza, sunt orase foarte mari. Pe noi ne avantajeaza in zona asta unde intr-adevar noi, ca partid social-democrat, am reusit sa ne apropiem mai mult de oameni„, la declarat Nica.
CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu: Românii nu ştiu că pe data de 5 iunie sunt alegeri locale