Candidatul PSD Gabriela Firea şi-a axat campania electorală pe abilităţile sale de „a face curăţenie”, chiar şi „după zece bărbaţi”, lucru pe care a vrut să îl demonstreze la o acţiune cu mătura în mână (şi mănuşi) în Drumul Taberei.
Ea a încercat să-i convingă pe alegători că are drept calitate faptul că intră pe geam când e dată afară pe uşă.
„Eu nu am venit aici să vă fac promisiuni. Eu am venit să vă spun că sunt cea pe care o cunoaşteţi. Pe mine dacă mă dă cineva afară pe uşă, eu intru pe geam. Vă garantez că vă voi reprezenta cu cinste pentru a reduce preţul şi costul vieţii şi costurile la întreţinere”, a spus social-democrata la o altă acţiune de campanie, potrivit Mediafax.
Firea s-a prezentat în faţa alegătorilor drept „fata de la Bucur Obor”, poreclă cu care a susţinut că se mândreşte.
”Acum ceva ani mi se spunea „fata de la Bucur Obor” şi nu îmi era ruşine cu asta. (…) Mă mândresc cu asta, am locuit mulţi ani la Bucur Obor, la o prietenă bună, la o doamnă scriitoare care îmi povestea peste ani că domnul Onţanu a ştiut întotdeauna să aibă grijă şi de oamenii care se trezesc la cinci dimineaţa, la şase să intre în schimb şi de cei care vin din zona limitrofă în Piaţa Obor să ne aducă fructe şi legume proaspete, dar şi de intelectualitate, de scriitori, de pictori”, a declarat candidatul PSD la Primăria Capitalei.
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu a anunţat la lansarea programului că va rezolva problemele „îmbrăcând oraşul cu dragostea” sa, discursul candidatului PNL fiind marcat, de altfel, de comparaţii şi metafore la fel de inedite, dublate de promisiuni electorale.
Predoiu a evocat impresia pe care i-a făcut-o Copenhaga, „oraş tihnit care îşi respectă locuitorii şi îşi onorează vizitatorii”, prin compraţie cu un Bucureşti „îmbolnăvit de un doctor” (aluzie la fostul primar Sorin Oprescu). Liberalul a susţinut că şi-a petrecut timpul încercând să evalueze „cât de gravă este boala oraşului şi cât de ameninţătoare pentru toţi cei care trăiesc în el”, ajungând la concluzia că traficul este „cea mai supărătoare rană” şi prima care trebuie tratată.
Predoiu a mai promis că va transforma Bucureştiul într-o „oază de investiţii” şi că îşi propune crearea de locuri de muncă: „Tinerii noştri au aur în minte, vreau să îşi facă o carieră în România”.
De la „aurul” tinerilor, candidatul a trecut la „soluţia serioasă” (slogan al candidatului-nr.) pe care o propune bucureştenilor: „Dragostea mea va îmbrăca întreg oraşul. (…) PSD stă în calea fericirii voastre. O consecinţă logică şi de bun simţ ca să facem bine oraşului este ca PNL să învingă PSD. Şi vom face acest lucru. Vă promit”.
În ultimele zile ale campaniei Predoiu a vrut să arate că imaginea de ”tocilar” nu este reală, aşa că s-a lăudat că este cool, susţinând că acesta este mesajul pe care i l-a transmis un hipster. „Am vrut să văd cum arată un hipster, să-l ating să văd dacă-i de pe Marte. (…) Hipsterilor, aţi auzit? Sunt cool!”, a afirmat liberalul la un post de televiziune.
”Tocilar” care nu s-a dezis de imaginea sa pentru că are deja trecere la hipsteri, candidatul USB la Primăria Bucureşti, Nicuşor Dan, a dovedit în campanie că ştie şi bancuri cu tematică sexuală.
„Lordul englez încerca să facă dragoste cu soţia lui, iar servitorul John ţinea lumânarea. A încercat o dată, nu a reuşit. A încercat a două oară, nu a reuşit. Îl pune pe servitorul John să încerce, iar el ţine lumânarea. Majordomul reuşeşte de prima dată. La care lordul spune: ‘Vezi, John? Aşa se ţine lumânarea!’ Morală e că aşa stau lucrurile cu sondajul. Problema nu e casă de sondare, ci candidatul”, a afirmat Nicuşor Dan la ultima dezbatere televizată, luându-l în vizor pe liberalul Cătălin Predoiu, care a contestat sondajul prezentat de USB în care era pe locul 3.
Dacă Nicuşor Dan a declarat că îşi propune ”o lungă corespondendenţă cu DNA” din postura de consilier general, Daniel Barbu, candidatul ALDE la Primăria Generală, a anunţat într-o dezbatere electorală că, de fapt, anticorupţia ucide, nu corupţia.
„Mi-a trecut şi mie prin cap să las un loc liber în această seară şi să pun pe el . Mă bucur că nu am făcut-o. Joi, 19 mai, doamna Elena Căpăţână, contabil la şcoala nr. 96, a făcut un atac de cord şi a murit în clipa când, aşa, o masă de mascaţi a descins la şcoală, fără să o vizeze pe ea, dar modul de operare al anchetatorilor a determinat decesul acestei doamne”, a spus Daniel Barbu.
Fostul primar din Sectorul 5 Marian Vanghelie, candidat din partea PES, a anunţat că face campanie chiar şi din arest, pe Facebook, şi că nu va fi intimidat de acţiunile Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
„Pe mine nu au reuşit să mă intimideze şi să mă retragă. Puteam să stau liniştit acasă, dar demnitatea mea e atât de mare că o vreau înapoi. (…) Orice dosar încearcă să îmi facă, acum candidatura lui Marian Vanghelie nu mai poate fi oprită. Sunt pe listă şi dacă mă arestează. Fac campanie din arest pe Facebook”, a spus Vanghelie.
Contracandidatul lui Vanghelie la Sectorul 5, liberalul Ovidiu Raeţchi, a povestit pe Facebook un episod de campanie cu un pechinez care l-a muşcat de picior.
„Tocmai m-a muşcat un pechinez în plină acţiune electorală. Mergeam prin Parcul Sebastian şi discutam două proiecte legislative când micul dragon (uşor chel, din ce-mi amintesc) a tâşnit de sub o bancă şi, sub privirile tandre ale stăpânei, s-a înfipt direct în tibia mea. Nu m-am ferit, logic – să nu mă vadă electoratul ezitând; ba chiar am întins piciorul, venind în întâmpinarea locuitorului patruped din Sectorul 5. Şi, în timp ce zâmbeam cald şi prietenos stăpânei, cu pechinezul înfipt în picior, spunându-i să nu-şi facă nicio grijă şi mulţumindu-i practic pentru această muşcătură care mă onorează, mi-am dat seama că am luat-o totuşi razna complet de la campania asta electorală”, a scris liberalul.
Primari în funcţie şi-au glorificat realizările proprii – sau şi le-au însuşit pe cele ale predecesorilor – până la limita penibilului.
Candidatul PSD la Sectorul 3, Robert Negoiţă, de pildă, le-a spus alegătorilor că parcul IOR este cu câteva etaje mai sus decât celebrul parc din New York – Central Park.
„Am fost foarte curios să văd cum arată Central Park din New York, un parc de referinţă. Vă rog să nu mă credeţi, să mergeţi să vedeţi: suntem multe etaje peste Central Park din New York cu Parcul IOR din Sectorul 3”, a susţinut Negoiţă, stârnind aplauze şi nedumerirea celor prezenţi la evenimentul de lansare a candidaturii sale.
Alţi candidaţi s-au remarcat prin relaţia ”privilegiată” imaginară cu diverse personalităţi istorice.
”Când ajung primar, doar dacă Ştefan cel Mare îmi dă dezlegare voi da autorizaţie de construcţie pentru moschee”, a postat pe Facebook candidatul PMP la primăria sectorului 1, Eugen Tomac.
Candidatul PRU la Primăria Capitalei, Bogdan Diaconu, care a candidat sub sloganul ”Votaţi Antidotul Vlad Ţepeş pentru a scăpa de paraziţii ţării!”, a declarat într-un interviu acordat Academiei Caţavencu că face parte dintre ”naţionaliştii moderni şi raţionali”, care nu îşi bat joc de culorile naţionale vopsindu-le pe bănci.
”Străzile cetăţii lui Vlad Ţepeş nu sunt studio cinematografic pentru filme porno şi pentru exhibarea homosexualităţii. Pe drumurile pe care au defilat dorobanţii români care ne-au adus Independenţa Statului Român şi pe care au mărşăluit soldaţii eroi după atâtea războaie de apărare nu au ce căuta curcubeele amorezilor!”, a reluat el afirmaţiile defăimătoare.
Citeşte şi ALEGERI LOCALE 2016. De ce îţi scanează buletinul la intrarea în secţia de votare