Întâlnirea dintre Dacian Cioloş şi şeful AEP, Ana Maria Pătru, a venit în contextul în care Autoritatea Electorală Permanentă a lansat în dezbatere publică șase proiecte de hotărâre de Guvern, unul dintre acestea vizând stabilirea datei de 5 iunie pentru organizarea alegerilor locale. Totodată, discuţiile au loc în plină dezbatere privind modificarea legislaţiei electorale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Deşi, iniţial, Cioloş nu a fost de acord cu propunerea PNL, acesta şi-a schimbat ulterior opţiunea.
Potrivit proiectului AEP ce vizează calendarul acțiunilor din perioada electorală a alegerilor locale, cel târziu până la 22 martie, trebuie numerotate circumscripțiile electorale județene și a circumscripției electorale a municipiului București, iar până la 24 martie a celor din fiecare județ și din fiecare sector al Capitalei. Depunerea candidaturilor la alegerile locale va avea loc cel târziu până pe 26 aprilie. Candidaturile vor rămâne definitive la 4 mai. Campania electorală pentru acest scrutin va începe pe 7 mai și se va încheia pe 4 iunie la ora 7,00. Buletinele de vot vor fi tipărite până pe data de 26 mai. Votul va începe pe 5 iunie, la ora 7.00, și se va încheia la ora 21.00.
În ceea ce priveşte alegerea primarilor în două tururi, premierul Dacian Cioloş se va întâlni în perioada următoare cu partidele electorale pentru a discuta această soluţie.
Decizia lui Cioloş vine după ce, la Iaşi, preşedintele Iohannis a declarat că ideea alegerilor pentru funcţia de primar în două tururi de scrutin este foarte bună.
Biroul Politic Național al PNL a decis luni, 18 ianuarie, să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunțat copreședintele liberalilor Alina Gorghiu, într-o conferință de presă, la finalul reuniunii.
Premierul Dacian Cioloș a afirmat marți, referindu-se la solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG.