„Lansăm campania candidez.eu. Pentru noi e un gest de asumare și ne dorim ca cetățenii din toată țara să vină pe acest portal și să găsească aici un sprijin. Noi avem un program pentru ei, un program de antrenament, de training: de la discursuri, la cum se face un plan de campanie și așa mai departe. Primim orice cetățeni interesați, cu niște criterii stricte de integritate.
Pe platforma web apare profilul candidatului, unde specificăm clar cine se încadrează în aceste criterii. Ne dorim ca oamenii să iasă în față, să își asume un pas la primării, la consiliul local, la consiliul județean„, a anunțat unul dintre fondatorii PACT, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.
El a menționat că decizia a fost luată în condițiile în care procesul de înregistrare a partidului PACT la Tribunalul București a depășit estimările inițiale, dar și termenele prevăzute de lege.
„Noi am crezut că termenele din lege se vor respecta. Strategia PACT pentru alegerile locale este următoarea: vom susține candidați independenți, peste tot în țară, unde cetățeni implicați, integri, competenți doresc să se implice. Îi vom susține cu tot ce putem noi, sub acest brand: „PACT pentru România”, „PACT pentru București”, „PACT pentru Iași” și așa mai departe. Îi vom susține cu know how-ul nostru, cum se face o campanie, ce înseamnă un mesaj, cum se discută cu cetățenii„, a adăugat Burduja.
Alin Iliescu, director de presă al PACT, a susținut că este posibilă și înregistrarea unor propuneri, a unor recomandări pentru candidaturi.
„Până sâmbătă, 26 martie, la final de zi, site-ul va fi deschis pentru aplicații. Toți cei care vor să se înscrie pe site sau să nominalizeze pe cineva o pot face. Avem niște formulare simple, clare. Noi aplicăm lista criteriilor PACT, care se leagă de cele patru valori: profesionalism, acțiune, comunitate, transparență„, a mai spus Iliescu.
Pe de altă parte, Sebastian Burduja a declarat că propunerile de colaborare, sub forma unor alianțe, avansate altor partide noi, au rămas fără ecou.
„Am plecat și noi, ca și alții, de la premisa că, dacă forțele alternativă nu se unesc, nu au mari șanse în fața partidelor vechi: PSD, PNL și alte derivate. Este perfect adevărat, susținem lucrul acesta în continuare și ne-am manifestat, de la lansare, deplina disponibilitate de a discuta cu partidele noi, care ar prezenta totuși o alternativă. Ne încearcă o mare dezamăgire, mult mai mare decât în raport cu partidele vechi, (…) dar și în așa-zisa zonă de antisistem am descoperit orgolii, oameni mici, care pretind că sunt altfel, că sunt deschiși la dialog și nu sunt, oameni care acreditează teorii conspiraționiste„, a spus el.
Cosmin Drăgoi, membru PACT, a adăugat că majoritatea propunerilor de colaborare au rămas fără răspuns, dar că eu existat și răspunsuri punctuale negative. Pe de altă parte, el a subliniat că PACT nu renunță la demersul de a uni mai multe formațiuni nou înființate, deoarece unitatea reprezintă o șansă în lupta cu „mașinăriile de partid” ale unor formațiuni politice mari.
Membrii PACT au reamintit că au depus pe 3 februarie o cerere la Tribunalul București pentru înregistrarea Partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor, iar legea prevede că o hotărâre trebuie luată în termen de 30 de zile. Până în prezent, a fost fixată pentru 6 aprilie data la care trebuie depus semnul electoral la Autoritatea Electorală Permanentă.
În cadrul aceleiași conferințe, PACT a condamnat acțiunile partidelor politice care au început, cu peste două luni înainte de termenul legal, acțiunile de promovare electorală prin afișarea unor materiale cu înscrisuri politice sau acțiuni de popularizare a candidaților.
CITEŞTE ŞI: PSD validează, astăzi, candidaţii la primăriile din Bucureşti