Primarul liberal al localităţii Şeica Mare, Nicolae Şuşa, a fost amendat cu 1.400 de lei, după ce a fost filmat în timp ce le arăta localnicilor cum să-l voteze, se arată într-un de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu.
„În ceea ce priveşte evenimentul sesizat în Şeica Mare, în urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind aplicată o sancţiune contravenţională conform art. 108, lit. ‘ş’, teza I din Legea 115 / 2015, cu amendă în valoare de 1.400 lei”, se precizează în comunicatul IPJ Sibiu.
Potrivit Agerpres, pPrimarul Nicolae Şuşa a fost reclamat la Poliţie de cei de la USR PLUS.
„Încălcarea legii prin propagandă electorală în ziua votului. La Şeica Mare primarul PNL Şuşa Nicolae sfătuieşte alegătorii acum, în ziua votului, cum să îl voteze, indicând poziţiile pe buletinele de vot – în acest clip avem dovada clară cum le arată oamenilor să voteze. De asemenea, a dat bileţele oamenilor şi i-a chemat şi în Primărie pentru a le arăta cum să voteze. Primarul în funcţie a încălcat Legea 115/15, Art. 108, al. 1, lit ş) continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale potrivit dispoziţiilor art. 64, prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul prevăzut la art. 83 alin. (1), să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi independenţi. Reprezentanţii USR PLUS au sesizat echipajul de poliţie de la secţia de votare şi vor depune plângere la Biroul Electoral de Circumscripţie locală”, au anunţat reprezentanţii USR PLUS Sibiu.
Până în prezent, în judeţul Sibiu s-au făcut 12 sesizări privind posibile încălcări ale legii privind procesul electoral. S-au întocmit două dosare penale şi s-au dat amenzi în valoare de 4.400 de lei, potrivit IPJ Sibiu.
Un bărbat din localitatea Cristuru Secuiesc a fost amendat de poliţişti cu suma de 1.400 lei deoarece a continuat propaganda electorală pe o reţea de socializare.
„La Cristuru Secuiesc este vorba despre un cetăţean care a continuat propaganda electorală după încheierea campaniei, pe o reţea de socializare, iar măsura luată este aceeaşi ca şi în cazul administratorului postului de televiziune din zona Ciucului, adică tot 1.400 de lei amendă, potrivit Legii 115/2015”, a purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, coinform Agerpres.
De asemenea, administratorul unui post local de televiziune a fost amendat cu suma de 1.400 lei deoarece a continuat să transmită mesaje, recomandări şi îndemnuri electorale într-o comună din zona Bazinului Ciucului.
O femeie în vârstă de 85 de ani din Bârlad a leşinat după ce a ieşit din secţia de votare, la faţa locului a fost chemat un echipaj medical. De asemenea, un bărbat de 64 de ani a căzut pe treptele unei secţii de votare din localitatea Poiana, oraşul Negreşti, acesta şi-a fracturat piciorul.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui, Mariana Niţoi, a declarat că femeia suferit o stare lipotimică şi a refuzat transportul la o unitate medicală.
„În cazul pacientului de la Poiana, un bărbat în vârstă de 64 de ani, s-a impus transportul la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Vaslui. Bărbatul a căzut pe trepte şi a suferit un traumatism de membru”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Mariana Niţoi.
Poliţiştii au amendat cu 1.000 de lei administratorul unei direcţii care gestiona două panouri video amplasate în Sectorul 5 şi pe care ar fi rulat clipuri electorale.
„Duminică, prin apel 112 a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în Sectorul 5, ar rula clipuri cu conţinut electoral. La cele două locaţii, pentru verificări, s-au deplasat poliţişti din cadrul Secţiei 18.
A fost identificat administratorul direcţiei ce gestionează panourile video şi i s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. De asemenea, i s-a pus în vedere să stopeze rularea clipurilor în cauză”, a precizat Poliţia Capitalei, conform Agerpres.
De la începutul procesului de votare au fost semnalate 40 de situaţii ca posibile incidente – 10 dintre ele nu se confirmă, iar alte 24 sunt în verificare.
Poliţiştii din Vrancea au deschis un dosar penal pentru furt, după ce la o secţie de votare din oraşul Odobeşti s-a constatat că a dispărut o ştampilă de vot.
„Prin apel 112, preşedintele unei secţii de votare din Odobeşti a sesizat faptul că a constatat lipsa unei ştampile de vot. Poliţiştii efectuează verificări, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Paula Enache, conform Agerpres.
De asemenea, deputatul PSD Vrancea, Nicuşor Halici, a afirmat că o ştampilă ar fi fost scoasă intenţionat din secţia de votare, într-o tetantivă de fraudare a alegerilor prin metoda „Suveica”.
„Suspiciunea noastră este că la Odobeşti s-a încercat să se facă acea fraudare, aşa cum o ştim în mod popular, ‘Suveica’. Sper să nu fi reuşit, pentru că ‘Suveica’ are nevoie de un singur buletin de vot ştampilat în afara secţiei. După aceea foarte greu poate fi identificată. Am sesizat instituţiile abilitate pentru a face cercetări şi a fi în alertă, să nu fie viciate sub nicio formă intenţia şi opţiunea de vot a alegătorilor”, a afirmat Nicuşor Halici.
Procesul electoral din comuna Bara din judeţul Timiş a fost suspendat, după ce s-au terminat buletinele de vot pentru Consiliul Judeţean şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean.
La secţia organizată la sediul Primăriei Bara, până la orele 14.00, au votat 109 oameni, însemnând peste 80% dintre alegători. Buletinele de vot s-au terminat în jurul orei 14:00, iar preşedintele comisie a cerut ajutorul Biroului Electoral Judeţean.
S-a luat imediat decizia suspendării votării, până când vor fi aduse noi buletine de la cea mai apropiată secţie.
Bărbat din Gorj, amendat după un apel fals la 112 despre continuarea campaniei electorale
Un bărbat a fost amendat cu suma de 1.000 de lei, după ce a sunat la 112, spunând că o persoană face campanie electorală la o secţie din localitatea Bumbeşti Piţic. Fapta nu s-a confirmat, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, Victor Ţuhaşu, conform Agerpres.
„La data de 27 septembrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Novaci au fost sesizaţi, prin apelul 112, de către un bărbat de 51 de ani, din comuna Bumbeşti Pitic, cu privire la faptul că un bărbat face campanie electorala la o secţie de votare din comuna Bumbeşti Pitic. În urma verificărilor efectuate de către poliţişti s-a stabilit că aspectele sesizate nu se confirmă, apelantul fiind sancţionat contravenţional conform OUG nr. 34/2008, privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, cu amendă în valoare de 1.000 lei”, a precizat Ţuhaşu, conform sursei citate.
George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ, a declarat că a făcut mai multe sesizări la Poliţie despre faptul că primari din mai multe localităţi ar transporta localnici la secţiile de votare.
Localităţile menţionate de prefect sunt Crăcăoani, Săvineşti, Roznov, Tupilaţi şi Grumăzeşti.
„Am sesizat la 112 că primarii cară oameni la vot. Fie am văzut cu ochii mei, fie am primit şi eu sesizări din teren, de la Roznov, Tupilaţi, Săvineşti, Grumăzeşti sau Crăcăoani, şi am anunţat Poliţia. Spre exemplu, la Crăcăoani am văzut cu ochii mei, erau circa 40-50 persoane de etnie romă în faţa secţiei de votare care dirijau alţi oameni de aceeaşi etnie să meargă la vot”, a declarat George Lazăr, conform Agerpres.
Prefectul de Neamţ a menţionat că se efectuează anchete penale în toate situaţiile menţionate.
Un cetăţean a primit cinci buletine de vot în loc de patru, unul dintre acestea fiind anulat. De asemenea, alţi trei cetăţeni au primit câte două buletine de vot pentru primar, iar un alt cetăţean a primit cele patru buletine de vot, constatând că unul dintre ele era deja ştampilat.
„În cadrul alegerilor locale, mai multe nereguli au fost constate la secţia de votare nr. 213 din Tălmaciu. Astfel, un cetăţean a primit cinci buletine de vot în loc de patru, unul dintre ele fiind, în final, anulat. Alţi trei cetăţeni au primit câte două buletine de vot pentru primar. O persoană a primit cele patru buletine de vot, constatând faptul că unul dintre ele, cel adresat Consiliului Judeţean, era deja ştampilat”, a transmis, duminică, PNL Sibiu, printr-un comunicat de presă.
Poliţiştii constănţeni au deschis două anchete penale pentru fraudă la vot, după ce doi alegători au primit şi au votat pe mai multe buletine decât este normal, în aceste cazuri fiind anulate patru buletine de vot.
Un alegător din Constanţa a fost amendat, după ce şi-a fotografiat buletinul de vot în timp ce era în cabină. Incidentul a avut loc în localitatea Comana, au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa, citaţi de Mediafax.ro.
Persoana a fost identificată şi amendată cu 600 de lei.
Într-un alt dosar, poliţiştii fac cercetări pentru coruperea alegătorilor.
„Astăzi (duminică-n.r.), în jurul orei 08.20, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Cernavodă au fost sesizaţi cu privire la faptul că un membru al comisiei din secţia de votare nr. 275 ar fi oferit o suma de bani unei persoane care şi-a exercitat dreptul de vot”, a transmis IPJ Constanţa.
În urma audierilor, anchetatorii au stabilit faptul că membrul comisiei în cauză ar fi datorat 15 lei unei persoane, cu care s-ar fi întâlnit accidental în incinta secţiei de votare, moment în care i-ar fi înmânat suma de bani respectivă.
Poliţiştii au deschis un dosar penal şi continuă cercetările.
Tot astăzi, poliţiştii din Tuzla au fost alertaţi despre faptul că în apropierea secției de votare nr. 549, o femeie ar fi îndemnat alte două persoane să voteze un anumit candidat la primărie.
Persoana a fost amendată cu 1.400 de lei, conform Legii 115 /2015, au anunțat reprezentanții IPJ Constanța.
Unui bărbat i s-a făcut rău. A fost nevoie de intervenţia SMURD
Unui membru al comisiei din Brăila i s-a făcut rău şi a fost nevoie de intervenţia paramedicilor SMURD.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, incidentul a avut loc la secţia de votare 20 din municipiul Brăila. Nu s-a întrerupt procesul de votare din cauza incidentului.
„La ora 11.00, un membru din comisie de la Secţie de votare nr. 20 din municipiul Brăila, bărbat 44 ani, a făcut o criză de epilepsie. A primit îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD dar a refuzat transportul la spital”, au precizat reprezentanţii ISU Brăila.
Buletine de vot distruse la Năvodari
Un alegător din Năvodari a distrus mai multe buletine de vot. Potrivit IPJ Constanţa, poliţiştii din Năvodari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la secţia 311, unul dintre votanţi ar fi distrus mai multe buletine de vot.
În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că „un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus şi, după ce ar fi aplicat ştampila cu menţiunea votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus”.
Zece alegători din comuna Mătăsari din Gorj au votat de două ori primarul localităţii. Poliţiştii au anunţat că fac cercetări în acest caz.
„Poliţişti din cadrul Secţiei Nr. 3 Poliţie Rurală Motru s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la o secţie de votare din comuna Mătăsari, un număr de 8 persoane ar fi introdus în urna câte 2 buletine de vot pentru funcţia de primar, unul având stampila de control, celălalt nu, acest aspect fiind observat de către un bărbat care se prezentase pentru a şi exercita dreptul de vot”, au precizat reprezentanţii IPJ Gorj, citaţi de Adevărul.
De asemenea, la o altă secţie de votare, două persoane au introdus în urnă câte două buletine de vot pentru funcţia de primar. Una dintre acestea avea ştampila de control, iar cealaltă nu.
Neregulile au fost observate de membrii comisiei din secţia de votare.
În ambele cazuri, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot, a precizat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, conform sursei citate.
Un bărbat din Năvodari a rupt buletinele de vot în momentul în care a constatat că membrii secţiei de votare au făcut o greşeală. El este cel care este pasibil de sancţiune.
„Astăzi, în jurul orei 8.30, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Năvodari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la secţia 311, unul dintre votanţi ar fi distrus mai multe buletine de vot.
În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus şi, după ce ar fi aplicat ştampila cu menţiunea Votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri”, a comunicat IPJ Constanţa.
Votarea a fost suspendată la Costinești fiindcă au fost greșite buletinele pentru alegerea primarului.
Procesul electoral a fost suspendat în cele două secţii de votare din comuna Costineşti după ce alegătorii au descoperit că buletinele de vot au fost tipărite greşit, sigla PNL fiind înlocuită cu cea a formaţiunii Pro România.
Conform primarului actual, Traian Cristea, care nu și-a depus candidatura pentru un nou mandat, membrii birourilor din cele două secții de votare ale comunei au spus că au sesizat doar după încerea procesului electoral greșeala de pe buletinele pentru alegerea primarului. În dreptul candidatului PNL a fost tipărită sigla Pro România, chiar dacă specimenele pentru buletinele de vot au fost transmise din timp, în cursul săptămânii trecute.
Reprezentanții Biroului Electoral Județean Constanța au precizat că a fost transmisă o informare către BEC și că sunt așteptate lămuriri pentru rezolvarea situației. Cele aproximativ 2.700 de buletine vor fi retipărite.
Procesul electoral va fi reluat după ce vor ajunge noile buletine de vot în cele două secţii din localităţile Schitu şi Costineşti.
Dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale în Argeș și pentru buletine de vot lipsă
De asemenea, a fost deschis un dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale în Argeș și pentru buletine de vot lipsă.
Oamenii elgii fac cercetări pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, în urma unui incident produs într-un cabinet medical din comuna Bârla.
Imaginile cu incidentul din cabinetului medicului de familie, care s-a petrecut sâmbătă seara, au ajuns pe rețelele sociale.
Conform primelor verificări, mai multe persoane au intrat în cabinetul medicului şi şi-au însuşit adeverinţe medicale ce urmau să fie depuse la Biroul Electoral, pentru exercitarea dreptului de vot.
“Se efectuează cercetări pentru loviri şi alte violenţe şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale. (…) La finalizarea cercetărilor, cauza va fi înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Costeşti”, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, subcomisar Mădălina Epure.
A fost notificat Biroul Electoral Județean în aceste cazuri.
Un alt incident a avut loc în această dimineaţă la Mehedinţi, în comuna Livezile. Sute de oameni s-au înghesuit la intrarea în secţia de votare, uitând parcă de regulile de distanţare ce trebuie respectate în contextul pandemiei.
Prefectul de Neamţ a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Biroul Electoral Judeţean Neamţ cu privire la un alegător care a primit, la o secţie de vot din oraşul Bicaz, buletinul de vot deja ştampilat în dreptului candidatului PSD la preşedinţia CJ.
De asemenea, prefectul a făcut o altă sesizare la 112 după ce în localitatea Bahna s-au înregistrat peste 100 de voturi cu urna mobilă, cifră mult mai mare în comparaţie cu anii trecuţi.
„La secţia 119 Bicaz, un alegător a primit un buletin de vot deja ştampilat pe candidatul PSD la preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene. Alegătorul a sunat la 112, am sunat şi eu la 112 şi la Biroul Electoral Judeţean Neamţ şi am făcut sesizare”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul George Lazăr.
Un bărbat din Olt a votat cu buletinul concubinei. Potrivit IPJ Olt, poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat de 28 de ani din comuna Colonesti, cu reşedinţa în comuna Cungrea, s-a prezentat la o secţie de votare din Cungrea, unde ar fi votat folosind actul de identitate al concubinei sale.
Ulterior, bărbatul s-a dus la o altă secţie de votare, unde a votat folosind propria carte de identitate, susţin poliţiştii. Aceştia fac cercetări la faţa locului şi au deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „fraudă la vot”.
Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.