Alegeri locale parţiale. CNA a stabilit regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a adoptat, joi, decizia privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale parţiale din 11 iunie, fără modificări la proiectul care s-a aflat în dezbatere publică.
Filip Stan
11 mai 2017, 13:40
Alegeri locale parţiale. CNA a stabilit regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale

„Nu a fost nicio modificare. Este aceeaşi decizie din decembrie, doar cu data schimbată”, a spus Dorina Rusu, pentru  News.ro.

Potrivit Dorinei Rusu, decizia a fost votată în unanimitate de cei opt membri CNA care au fost prezenţi la sedintă: Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Cristea. Şedinţa s-a desfăşurat în absenţa Laurei Georgescu, preşedinta CNA, şi a membrilor Valentin Jucan şi Radu Herjeu.

Decizia va intra în vigoare imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând să fie publicată şi pe site-ul CNA.

Proiectul de decizie a fost în dezbatere în perioada 4 mai – 11 mai, documentul putând fi consultat pe site-ul CNA.

Reflectarea campaniei electorale în audiovizual începe în 27 mai şi se încheie în ziua de 10 iunie, la ora 07.00.

Documentul arată că posturile de radio şi de televiziune private, inclusiv de televiziune prin cablu, au obligaţia să comunice CNA, printr-o adresă, implicarea lor în campanie, lista emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum şi intervalele de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, până cel mai târziu pe 22 mai.

Candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi candidaţii independenţi, denumiţi în continuare competitori electorali, au acces gratuit la posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, în condiţiile art. 66 – 68 din Legea nr. 115/2015.

Potrivit deciziei, radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali. Toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului şi să beneficieze de un tratament obiectiv şi echidistant, iar activităţile lor de campanie trebuie să fie prezentate cu echilibru.

Pentru reflectarea campaniei electorale, radiodifuzorii pot realiza şi difuza numai emisiuni informative, emisiuni electorale şi emisiuni de dezbatere electorală.

În emisiunile informative pot fi difuzate informaţii privind sistemul electoral, tehnica votării şi activităţile de campanie ale candidaţilor. În acest scop, durata programată a emisiunii informative poate fi mărită cu cel mult 15 minute. Emisiunile informative electorale pot fi difuzate în zilele de luni până duminică.

În emisiunile electorale, care pot fi difuzate de luni până vineri, competitorii îşi pot prezenta programele politice şi activităţile de campanie electorală. În situaţia transmiterii în direct a unor activităţi de campanie, durata acestor transmisii trebuie să se încadreze în timpul de antenă acordat fiecărui competitor electoral potrivit prevederilor art. 68 din Legea nr. 115/2015. Aceste emisiuni trebuie să fie identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, trebuie să fie semnalate prin marcajul ”emisiune electorală”, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune.

În emisiunile de dezbatere electorală, radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea a cel puţin doi candidaţi sau reprezentanţii lor. În cazul neparticipării unui candidat sau al unui reprezentant al acestuia, acest fapt trebuie să fie menţionat.

Aceste emisiuni pot fi difuzate în zilele de luni până duminică şi trebuie să fie identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, să fie semnalate prin marcajul ”emisiune de dezbatere electorală”, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune.

Decizia mai arată, la articolul 13, că începând cu 24 de ore înainte de startul votării şi până la încheierea acesteia, sunt interzise: prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă, difuzarea de spoturi de publicitate electorală, invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 76 alin. (4) din Legea nr. 115/2015, comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind candidaţii şi competitorii electorali.

În ziua votării sunt interzise: prezentarea de sondaje realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării, comentarii referitoare la competitorii electorali, înainte de încheierea votării, precum şi îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin