ALEGERI MAREA BRITANIE. 3971 de candidaţi au intrat în cursa pentru fotoliile din Camera Comunelor. Aproximativ 30 de milioane de britanici din totalul de 64 de milioane sunt aşteptaţi la cele aproximativ 50.000 de secţii de votare vor fi deschise joi de la ora 07.00 până la ora 22.00 (09.00-24.00 ora României).
ALEGERI MAREA BRITANIE. Parlamentul britanic este bicameral, dar alegerile se organizează doar pentru Camera Comunelor, fotoliile Camerei Lorzilor fiind ocupate prin moştenire sau prin numire de către regină.
ALEGERI MAREA BRITANIE. În Marea Britanie, sistemul majoritar cu un singur tur de scrutin, cunoscut şi sub denumirea „învingătorul ia tot”, permite unui candidat să câştige fără a obţine majoritatea de 50 la sută. Candidaţii trebuie sprijiniţi de zece alegători înregistraţi din cadrul circumscripţiei şi trebuie să plătească un depozit de 500 de lire sterline, pe care îl pierd dacă nu câştigă cel puţin 5 la sută din voturi.
ALEGERI MAREA BRITANIE. Marea Britanie are 533 de circumscripţii, dintre care 59 în Scoţia, 40 în Ţara Galilor şi 18 în Irlanda de Nord, potrivit DPA. Mărimea unei circumscripţii variază foarte mult în funcţie de mediul urban sau rural, numărul votanţilor per circumscripţie fiind în medie de 70.000.
ALEGERI MAREA BRITANIE. La ultimele alegeri parlamentare din 2010, au fost înregistraţi 45,6 milioane de alegători însă doar 29,7 milioane au mers la vot, ceea ce înseamnă o rată de participare de 65 la sută. Aproximativ 15 la sută din voturi au fost exprimate prin corespondenţă.
ALEGERI MAREA BRITANIE. Numărul alegătorilor înregistraţi în acest an este cuprins între 45 şi 50 de milioane, dar numărul lor exact va fi anunţat abia după alegeri.
ALEGERI MAREA BRITANIE. Britanicii care trăiesc sau muncesc în afara Marii Britanii, inclusiv în România, au la dispoziţie două modalităţi de a vota la parlamentarele de joi: prin corespondenţă (vot poştal) sau prin procură (prin reprezentant).
ALEGERI MAREA BRITANIE.Sistemul electoral britanic prevede trei modalităţi de vot: prezentarea la secţia de vot, votul prin corespondenţă (vot poştal) şi prin procură (prin reprezentant), caz în care este desemnată o persoană care votează în numele altcuiva.
ALEGERI MAREA BRITANIE.Cei mai mulţi votanţi aleg varianta clasică, de a se prezenta personal la urne, dar britanicii care locuiesc sau muncesc în afara ţării ori au diverse probleme în ziua votului aleg votul poştal sau cel prin procură.
ALEGERI MAREA BRITANIE.Cei înscrişi în Registrul electoral, primesc înainte de ziua votului un „poll card” în care sunt informaţii unde şi când trebuie să voteze. Cele mai multe secţii sunt deschise în şcoli sau în săli special amenajate. Acest „poll card” are doar un scop informativ, nefiind necesară prezentarea lui la vot.