ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA: Alegerile primarilor au loc în baza votului uninominal. Iar în circumscripţiile în care în primul tur niciun candidat la funcţia de edil nu a obţinut mai mult de jumătate dintre voturile valabil exprimate, se va organiza al doilea tur de scrutin, pe 28 iunie.
Lupta cea mare se dă la Chişinău între candidatul liberalilor, actualul edil Dorin Chirtoacă şi candidatul socialiştilor, Zinaida Greceanai. Potrivit ultimelor sondaje, bătălia pentru Capitala Republicii Moldova va avea şi o a doua rundă, pentru că niciunul dintre pretendenţii la funcţia de primar general al Chişinăului nu va obţine fotoliul de edil-şef din primul tur.
Interesante sunt şi evoluţiile la urne pentru Bălţi şi Orhei, acolo unde în cursa pentru fotoliul de primar s-au înscris persoane controversate în Republica Moldova. La Bălţi a intrat în cursă şi Renato Usatîi, din Partea Partidului Nostru, în timp ce la Orhei Ilan Shor – un prosper om de afaceri implicat în Jaful Secolului- speră să devină primar.
Analiştii aşteaptă o prezenţă la vot redusă. Mai multe ONG-uri au realizat campanii de informare pentru creşterea prezenţei la urne. Cu câteva zile înainte de alegerile locale generale, asociaţia PromoLEX îndemna alegătorii din Moldova să voteze conştient şi informat, într-un spot pe înţelesul tuturor.
Sunt 1977 de secţii de votare în Republica Moldova. Au fost pregătite aproximativ 8 milioane de buletine de vot, iar la urne sunt aşteptaţi 2,8 milioane de alegători.
Secţiile de votare s-au deschis de ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.
ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA pe fond tensionat în Transnistria
Ucraina şi Republica Moldova desfăşoară un război hibrid împotriva Transnistriei, a declarat ministrul transnistrean de Externe Nina Ştanski într-un interviu pentru Canalul 5 din Sankt Petersburg, relatează Sputnik, în pagina electronică.
Transnistria speră că Rusia o va proteja, în cazul în care Ucraina va decide să o invadeze, a declarat Ştanski. „Locuitorii din Transnistria ştiu bine că Rusia nu îi va abandona”, a adăugat ea.
Potrivit oficialului transnistrean, Ucraina şi Republica Moldova desfăşoară un război hibrid împotriva acestei regiuni. Deşi nu există o ameninţare militară directă, atât Kievul, cât şi Chişinăul au început o blocadă economică, un război al informaţiilor şi folosesc diferite metode de izolare, a adăugat ea.
În această situaţie, susţine Ştanski, „speranţa transnistrenilor este în Rusia”, adăugând că Tiraspolul este recunoscător sprijinului politic şi asistenţei economice oferite de Rusia. Fără ajutorul Rusiei, regiunea ar fi afectată de o criză socio-economică gravă, a adăugat ea.
Tiraspolul şi Moscova au denunţat în mai multe rânduri „blocada economică” impusă de Republica Moldova şi Ucraina regiunii separatiste după ce Kievul a decis consolidarea măsurilor de securitate şi control la frontiera cu Republica Moldova în regiunea transnistreană.