„Este foarte greu de calculat cum se transformă votul politic în mandate, deoarece nu se ştie câte colegii vor fi câştigate cu peste 50%. Vor fi foarte multe cu jumătate plus unu, dar nu se se poate câte exact”, a declarat Hrebenciuc.
Social-democratul susţine că vremea de afară nu va afecta vreo tabără în mod special, deoarece „se compensează” lipsa votanţilor de la fiecare grupare.
Calculele lui Hrebenciuc indică însă faptul că USL va avea după alegerile din 9 decembrie o majoritate de două treimi care îi va permite să modifice Constituţia. În planurile anunţate de USL pentru reforma constituţională intră, printre altele, acordarea unui rol mai mult decorativ preşedintelui la numirea premierului, în sensul că şeful statului ar urma să fie obligat să respecte opţiunea partidului care câştigă alegerile.
Şeful de campanie al ARD, Adriean Videanu exclude din start scenariul majorităţii calificate, estimând că USL va lua în jur de 50 la sută. „N-au cum să ia două treimi. Le-ar trebui pe vot direct undeva la 62 la sută, dar ei nu fac mai mult de 50 la sută. Vor fi în preajma lui 50 la sută, ca vot politic. Iar majorităţile de două treimi le doresc numai oamenii bolnavi politic. În ţările europene, inclusiv majorităţile simple se realizează de regulă din coaliţii. Un partid care descinde din PCR şi-ar dori 98 la sută, dar dorinţa unora de a avea aceasta majoritate validă rezidă în incapacitatea lor de a gândi democratic, de a putea realiza alianţe„, a comentat Videanu pentru „Gândul”.
În privinţa numărului de parlamentari, atât ARD cât şi USL au aceleaşi cifre. Viorel Hrebenciuc susţie că noul for legislativ va avea în componenţa sa aproximativ 520 de aleşi.