La Camera Deputaţilor, alegătorii din colegiul 1 Flămânzi vor trebui să aleagă între primarul PNL din comuna Mihai Eminescu, Dumitru Verginel Gireadă şi deputatul în funcţie Neculai Rebenciuc, din partea PDL. Gireadă a fost condamnat penal cu doi ani de suspendare pentru că a falsificat un titlu de proprietate pe un teren care apoi a ajuns în posesia sa. Rebenciuc a intrat în 2008 în Parlament ca deputat PNL. După patru ani se reîntoarce la alegători ca pedelist. Mai mult, între timp a a avut şi probleme cu ANI pentru că şi-a angajat o rubedenie la biroul de parlamentar, fapt ce-l pune în incompatiblitate. Comisia de etică a ARD, condusă de Macovei, a refuzat să-i avizeze candidatura, dar conducerea PDL a decisă să-l păstreze pe liste.
Cei din colegiul 2 Dorohoi sunt mai norocoşi deorece niciunul dintre cei doi candidaţi importanţi nu au probleme legale: deputatul în funcţie Andrei Dolineaschi (PSD) şi Manuel Popa (ARD). În colegiul 3 Săveni, concurează două femei: Roxana Anuşca (PNL) şi Mirela Saucă (Forţa Civică). O a treia femeie este Liliana Mincă, din partea PPDD. Mincă este la a doua tentativă de a intra în Parlament, după ce în 2010 a concurat din partea PC la un colegiu din sectorul 4, fiind învinsă de Teo Trandafir (PDL). Între PC şi PPDD, Mincă a mai frecventat şi UDMR-ul.
În colegiul 4 Darabani, liberalul Costel Şoptică vrea să-i smulgă mandatul deputatului Stelică Iacob Strugaru (PDL). Şi Strugaru a avut probleme cu Agenţia Naţională de Integritate pentru că şi-a luat fiul drept angajat la biroul parlamentar. Nici comisia Macovei nu a fost indulgentă cu el, dar conducerea centrală a fost mai îngăduitoare şi i-a permis să candideze.
La colegiul 5 Botoşani, se confruntă Mihai Baltă (PSD), fost deputat în perioada 2000-2004, cu Cristian Roman, preşedintele organizaţiei judeţene a Forţei Civice. În celălalt colegiu din oraş, medicul Tamara Ciofu (USL) concurează cu Augustin Alecsandru, liderul tinerilor pedelişti din judeţ.
Nici la Senat, lucrurile nu stau cu mult mai bine din punct de vedere al integrităţii. În colegiul 1 Flămânzi-Dorohoi, vicepreşedintele CJ, Doina Fedorovici (PSD) concurează Mihai Vâscu (PNŢCD). La colegiul 2 Săveni-Darabani, candidează, din partea USL, vicepreşedintele UNPR Şerban Mihăilescu. Deşi la apel a fost achitat în dosarul „Arme de vânătoare”, Mihăilescu vrea să rămână senator cu sprijinul celor de la PSD, partid pe care l-a părăsit pentru UNPR. Mihăilescu a mai fost parlamentar de Botoşani în perioada 1996-2000. De atunci s-a mai plimbat cu candidatura prin judeţele Prahova şi Teleorman. Acum îl are ca adversar pe Valentin Făgărăşan (ARD).
Colegiul 3 Botoşani şi-l dispută deţinătorul mandatului, Daniel Humelnicu (PDL) şi Viorel Grogoraş (PSD). Ca independent, s-a înscris în cursă şi Constantin Conţac, fost preşedinte al Consiliului Judeţean în perioada 2004-2008, din partea PSD. Acesta a fost condamnat cu suspendare pentru fals în declaraţii, spălare de bani şi conflict de interese. Procurorii DNA au făcut apel, iar la a doua instanţă Conţac a fost condamnat la 3 ani cu executare. Între timp, candidaturile depuse la Biroul Electoral Judeţean deveniseră definitive, aşa că numele lui Conţac se va regăsi pe buletinele de vot, chiar dacă acesta este deja la închisoare.