Pe listele de candidaţi se numără însă şi unele personaje care în ciuda faptului că oficial nu deţin importante funcţii politice, se bucură de influenţă asupra formaţiunilor pe listele cărora figurează. Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC va candida în Sectorul 4, în timp ce Gigi Becali, finanţatorul Stelei se va regăsi pe listele din Sectorul
Între candidaţii pentru colegiile din Capitală se mai numără Titus Corlăţean, Corneliu Dobriţoiu, Ludovic Orban, Anca Boagiu, Theodor Paleologu, Victor Ciorbea, Oana Niculescu Mizil.
SECTORUL 1: Corlăţean vs. Gherasim, Diana Tuşa vs. Anca Constantinescu, Tăriceanu vs. Ofiţeru
În sectorul 1 vedetele luptei politice sunt fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, ministrul de Externe Titus Corlăţean şi fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban.
În Colegiul senatorial numărul 1 se vor confrunta social-democratul Titus Corlăţean, democrat-liberalul Vasile Gherasim şi Ovidiu Pujină (PPDD). Alături de Corlăţean intră în cursă pentru Camera Deputaţilor din partea USL liberalul Vlad Nistor, care se va confrunta cu democrat-liberalul Mihai Marian Bâzgan şi cu Mihai Iorgulescu susţinut de PP-DD. De asemenea, din echipa lui Corlăţean va candida în colegiul 4 liderul PSD sector 1, Daniel Tudorache. Acesta se va confrunta cu actualul deputat PDL în acest colegiu, Costică Canacheu, dar şi cu candidatul PP-DD Cristina Simona Stoian.
În colegiul senatorial 2 va candida Călin Popescu Tăriceanu, fostul premier urmând a se confrunta cu Augustin Minel Ofiţeru, susţinut de ARD şi cu Mihai Constantinescu, reprezentantul PPDD. Tăriceanu candidează în acest an pentru al şaselea mandat în Parlament, după ce a avut calitatea de deputat timp de 18 ani. Fostul premier a ratat o singură legislatură, cea din 1992-1996.
Din echipa lui Tăriceanu va face parte deputatul PNL Ludovic Orban, care a intrat în cursă pentru un nou mandat în colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor, aflat în colegiul senatorial al fostului premier. Orban este concurat de către Gabriel Biriş din partea ARD, reprezentant al Forţei Civice, dar şi de Marian Marinescu – candidat PP-DD. Ludovic Orban candidează pentru al doilea mandat de deputat în sectorul 1. A intrat în politică în 1992 şi a fost timp de trei ani viceprimar al Capitalei, până în 2007, când a devenit ministru al Transporturilor, după ieşirea PD din Guvernul Tăriceanu. La alegerile din 2008 a candidat la Camera Deputaţilor, în tandem cu Crin Antonescu aflat în cursă pentru un mandat de senator.
În tandem cu Tăriceanu va candida pentru un nou mandat şi deputatul PNL Diana Tuşa, care va da piept cu democrat-liberala Anca Constantinescu şi cu Liviu Goncea aflat în cursă din partea PP-DD.
SECTORUL 2:Anca Boagiu vs. Dumitru Pelican şi Theodor Paleologu vs. Daniel Budurescu
În Colegiul senatorial numărul 2 alegătorii o vor întâlni pe Anca Boagiu, vicepreşedintele PDL urmând să candideze în Colegiul senatorial 4. Fostul ministru al Transporturilor îi va avea drept contracandidaţi pe Dumitru Pelican, reprezentant al USL, şi pe Andrei Firică, candidat al PP-DD.
Anca Boagiu doreşte să obţină al patrulea mandat în Parlament, după ce a avut trei mandate consecutive din 2000 până în 2012.
În tandem cu Boagiu candidează pentru un nou mandat de deputat în Colegiul 9 şi Theodor Paleologu (PDL). Fostul ministru al Culturii se va confrunta cu deputatul PNL Daniel Budurescu, care în actuala legislatură a reprezentat un colegiu din sectorul 1, dar şi cu Cristian Jipa din partea PP-DD.
Pentru Theodor Paleologu, alegerile parlamentare sunt cel de-al doilea test electoral din acest an. Fostul vicepreşedinte democrat-liberal a candidat şi la alegerile locale împotriva liberalului Andrei Chiliman, însă scorula fost unul modest: 14% din voturi. Considerat unul dintre personajele cele mai pitoreşti ale PDL, Paleologu a ieşit în evidenţă atât prin discursul public lipsit de inhibiţii, cât şi prin faptul că a criticat în mai multe rânduri conducerea partidului.
Alături de Boagiu va candida şi fostul liberal, actual vicepreşedinte al Forţei Civice, Dan Cristian Popescu. Acesta îşi dispută colegiul 8 pentru Camera Deputaţilor cu actualul deputat PNL (fost PDL) Octavian Bot, care la alegerile din 2008 a fost ales în Bihor, dar şi cu Maria Roxana Cosma (PPDD).
În colegiul 7, Violeta Tudorie (PSD) intră în cursă împotriva lui Tudorel Prună (PDL) şi al Marius Păuniţă (PP-DD).
Liderul UNPR Gabriel Oprea se va află într-o confruntare uşoară în colegiu 3 de Senat, principalul său contracandidat fiind Şerban Nicolae (PDL), urmat de Florin Huidu (PPDD).
Împreună cu Oprea mai candidează şi Dumitru Popescu (UNPR) pentru mandatul de deputat din colegiul 5, în confruntare cu Maria Moţa (PDL) şi Nicolae Bănuţoiu (PP-DD). De asemenea, în echipă cu Oprea este şi Rodica Nassar, deputat PSD, care doreşte un nou mandat în colegiul 6. Aceasta va concura cu ţărănistul Ioan Mihăilă, susţinut de ARD şi cu Ioan Ovidiu Dumitru, reprezentantul PPDD.
SECTORUL 3: Eugen Nicolăescu vs. Sulfina Barbu, Cristian Rădulescu vs. Daniel Barbu, Ecaterina Andronescu vs. Sandra Pralong
Sectorul 3 al Capitalei nu va duce lipsă de lupte interesante. În colegiul senatorial 6, cel mai mare din Capitală, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, doreşte să obţină un nou mandat de senator, după ce în 2008 a fost aleasă în sectorul 5, susţinută de Marian Vanghelie. Competitorul Ecaterinei Andronescu din partea ARD este ţărănista Sandra Budiş (Pralong), în timp ce PP-DD l-a înscris pe Cristian Adrian Tudose.
Liberalul Daniel Barbu, din partea USL, intră în cursa pentru un mandat senatorial în colegiul 5, împotriva lui Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL, ales în 2008 tot în sectorul 3, dar în colegiul 6. În competiţie s-a mai înscris şi Mihaela Florescu din partea PP-DD.
Împreună cu Daniel Barbu, în colegiul 10 pentru Camera Deputaţilor va concura liderul TNL Florin Alexe, care va încerca să se impună în faţa ţărănistei Marilena Lăcătuş, susţinută de ARD. În acelaşi colegiu va candida şi Doru Prioteasa susţinut de PP-DD.
În colegiul 11, reprezentat până acum în Parlament de către Sulfina Barbu, fostul ministru PDL se va confrunta cu fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu care va fi susţinut de USL. Sulfina Barbu îl va avea drept contracandidat şi pe Virgil Marian Cosma, reprezentant al PP-DD.
De asemenea, candidează în colegiul 14 pentru un nou mandat deputatul PDL Dan Radu Zătreanu. Acesta se va confrunta din partea USL cu Gabriela Podaşcă (PSD), dar şi cu Ion Jinga (PP-DD).
În lupta pentru mandatul de deputat în colegiul 12 s-a înscris din partea USL Raluca Ispir (PNL), care intenţionează să-l învingă pe actualul deputat ales în 2008, fost ministru, Cristian Petrescu (PDL). Pentru acelaşi colegiu candidează şi Andreea Anca Alexandrescu din partea PP-DD.
Ioan Vulpescu (PSD), apropiat al lui Ion Iliescu, vrea să-şi adjudece mandatul de deputat din colegiul 13. Acesta se va confrunta cu Maria Mirela Dinu (PDL) şi cu fostul deputat Viorel Pană (PP-DD).
Deputatul PDL Silviu Prigoană a decis să nu mai candideze pentru încă un mandat, în locul său înscriindu-se în campanie Constantin Cerbulescu (PDL). Acesta îl va avea drept contracandidat pe Adrian Alin Petrache (PSD).
SECTORUL 4: Dan Voiculescu vs. Iulian Crăciun, Victor Ciorbea vs. Alex Ştefănescu
În Sectorul 4, candidează pentru un mandat senatorial fostul premier Victor Ciorbea, susţinut de PNL în colegiul 7, în locul actualului senator Cristian Ţopescu. Ciorbea îl va avea drept contracandidat din partea ARD pe criticul literar Alex Ştefănescu, care va fi susţinut de ARD, dar şi pe Teodor Marin din partea PP-DD .
Victor Ciorbea revine pe scena politică la 14 ani după ce a fost prim-ministru, în încercarea de a obţine un mandat de senator pe listele PNL. Ciorbea a demisionat în 1998 din funcţia de premier, ca urmare a unui scandal declanşat de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Traian Băsescu.
În echipa lui Ciorbea se află conservatorul Claudiu Andrei Tănăsescu, candidat pentru Camera Deputaţilor în colegiul 16, al fostului deputat PC Sergiu Andon. Tănăsescu este concurat de Veronica Toma (PDL) şi de Grigore Popa (PPDD).
Alături de Ciorbea candidează şi fostul conservator Bogdan Diaconu (PSD) care vizează mandatul de deputat în colegiul 17, în competiţie aflându-se şi Marian Radu Popescu (PDL) şi Mircea Irim-Chen (PP-DD).
În celălalt colegiu de Senat din Sectorul 4 candidează din nou Dan Voiculescu, fiind contracandidat de Iulian Crăciun din partea ARD, dar şi de Doina Pârcălabu (PP-DD). Lupta politică din acest colegiu este cu atât mai interesantă cu cât ARD a apelat la un tânăr în vârstă de 34 de ani, care suferă de atrofie spinală musculară tip 3. Iulian Crăciun a absolvit Facultatea de Electronică a Universităţii Politehnice Bucureşti şi a pus bazele unei firme în IT. Crăciun, care se deplasează într-un scaun cu rotile, a fost lovit, anul trecut, pe trecerea de pietoni, în timp ce traversa pe culoarea verde a semaforului, de către un Porsche Cayenne condus de Genică Boerică.
La Camera Deputaţilor candidează pentru un nou mandat Nicolae Bănicioiu (PSD), în colegiul 18, după ce din 2008 a reprezentat în Parlament teleormănenii. În aceleaşi colegiu şi-au mai depus candidatura şi George Aristide Minculescu din partea ARD, susţinut de Forţa Civică, dar şi Mihaela Olaru (PP-DD).
O altă candidatură în tandem cu Voiculescu este cea a academicianului Dinu Giurescu (PC), concurat de Mircea Raicu (PDL) şi avocatul Cătălin Fenechiu (PP-DD), în colegiul 19 pentru Camera Deputaţilor.
SECTORUL 5: Radu F. Alexandru vs. Cătălin Croitoru şi Georgian Pop vs. Cristina Trăilă
Senatorul PDL Radu F. Alexandru îşi dispută viitorul mandat cu fostul său coleg de partid Cătălin Croitoru, care a fost ales în 2008 deputat din partea PDL, dar apoi a trecut la PSD. Radu F Alexandru a fost până acum senator în Sectorul 6, în timp ce Croitoru a reprezentat în Camera Deputaţilor un colegiu din Sectorul 3. În confruntare cu cei doi mai intră şi directorul general al OTV, Diana Voiculescu, susţinută de PPDD.
Alături de Croitoru, se bate pentru un nou mandat de deputat Dumitru Chiriţă (PSD), contracandidat de Radian Doru Tufă (PDL), dar şi de fostul senator al PNL Romeo Nicoară, care de această dată se află pe lista PP-DD.
De asemenea, deputatul PSD Georgian Pop, ales în 2008 într-un colegiu din sectorul 2, vrea să obţină de această dată un nou mandat în colegiul 21 pentru Camera Deputaţilor. El se va afla în competiţie cu fostul preşedinte al ANRMAP, Cristina Trăilă, care face echipă cu Radu F Alexandru, iar din partea PP-DD cu Ilie Potecaru.
Al doilea colegiu pentru Senat din sectorul 5 este fără o confruntare spectaculoasă, în cursă intrând senatorul PSD Florian Popa, Adrian Ciocâlteu (ARD) şi Daniel Schmid (PP-DD).
În tandem cu Florian Popa vor candida pentru câte un nou mandat de deputat Oana Niculescu Mizil (PSD) şi Alina Gorghiu (PNL). Gorghiu este concurată în încercarea de a-şi menţine mandatul de deputat de Lucian Diaconescu de la Forţa Civică, din partea ARD, dar şi de Julia Zorkoczy (PP-DD).
În colegiul 23 pentru Camera Deputaţilor, unde candidează Mizil, şi-au mai depus candidatura Teodor Drăgan (PDL) şi Alexandru Dragoş Ioniţă (PP-DD).
SECTORUL 6: Becali vs. Udrişte, Dobriţoiu vs. Ivăşchescu
Sectorul 6 este cel în care ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, va face echipă cu omul de afaceri George Becali, împotriva fostului secretar de stat Nicolae Ivăşchescu şi a directorului de investiţii Metrorex, Gheorghe Udrişte.
Mai exact, Dobriţoiu va candida în colegiul 11 din partea PNL, unde îşi dispută mandatul de senator cu fostul secretar de stat Nicolae Ivăşchescu (PDL), dar şi cu Oliviu Orhei (PP-DD).
În echipa ministrului Apărării candidează, tot din partea PNL, omul de afaceri George Becali în colegiul 25 pentru Camera Deputaţilor, care va intra în competiţie cu Gheorghe Udrişte (PDL) şi generalul Mircia Chelaru (PPDD).
George Becali, ajuns europarlamentar în urma unui pact încheiat cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, va intra pentru a doua oară în cursa pentru un mandat de deputat. Omul de afaceri şi-a mai depus candidatura la parlamentare în 2008, împotriva Oanei Niculescu Mizil, când a obţinut 15% din voturi spre deosebire de contracandidatul său – 50,7 %. Înţelegerea cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, a stârnit ample dezbateri legate de oportunitatea ca Becali să devină membru PNL, existând nemulţumiri chiar în formaţiunea liberală în legătură cu această asociere.
În tabăra USL mai candidează fondatorul HiQ, Mihai Sturzu (PSD), care urmăreşte să obţină mandatul de deputat în colegiul 24 de la actualul deputat PDL Florian Geantă. În cursă a mai intrat şi Marcel Sorin Puşcaş susţinut de PPDD.
O altă confruntare va avea loc în colegiul 12 pentru Senat, unde fostul democrat-liberal Gabriel Mutu urmăreşte să obţină un nou mandat de această dată susţinut de PSD. Împotriva sa va candida din partea PP-DD actualul deputat Florin Ruxandra Jipa, care a fost aleasă în 2008 pe lista PSD. Al treilea candidat pentru fotoliul de senator în acest colegiu este Valeriu Todiraşcu, susţinut de ARD.
În colegiul 26 pentru Camera Deputaţilor candidează Răzvan Horia Mironescu (PNL), Ştefan Vlaston (ARD) şi Tiberiu Maxim (PPDD).
Actualul deputat PC Florea Damian doreşte să obţină un nou mandat în colegiul 27. Damian este concurat de Iulian Mihai Anghel (PDL) şi de liderul PP-DD Bucureşti, Radu Paul Orzaţă.
În colegiul 28 pentru Camera Deputaţilor, candidează Ion Bogdan Mihăilescu (PSD), Silviu Văduva (PDL) şi Mircea Magherescu (PP-DD).
VEZI PE ROMÂNIATV.NET CINE SUNT CANDIDAŢII la ALGERILE PARLAMENTARE 2012 ÎN COLEGIUL TĂU