În colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, Vasile Drăguşanu (USL) îl întâlneşte pe şi actualul senator PDL Toader Mocanu, în timp ce în colegiul 2 reprezentantul PSD Vlad Marcoci o are contracandidată pe deputatul PDL Mihaela Stoica, iar în colegiul 3 duelul se dă între Liviu Harbuz (PSD) şi Laurenţiu Dulamă (PDL).
Fost preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, în perioada 2002-2005, şi secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în intervalul 2008-2009. Harbuz a fost cercetat penal pentru activitatea sa la ANSVSA, însă în cele din urmă a primit NUP. Social-democratul are un teren intravilan în Austria, cumpărat în anul 2012, de 373,8 de metri pătraţi şi deţine o casă în Bucureşti de 360 mp. În Austria mai are trei apartamente, toate cumpărate în 2012, la care se adaugă un subsol. Liviu Harbuz are de asemenea bijuterii moştenite, cu o valoare estimată de 6.000 de euro şi două ceasuri, unul de 4.000 de euro, iar celălalt de 3.000 de euro, iar în precedentul an fiscal a obţinut următoarele venituri: 43.423 de lei prin contract de muncă la Colegiul Medicilor Veterinari al Muncipiului Bucureşti, 42.912 lei prin contract de muncă la Colegiul Medicilor Veterinari din România, 5.076 de lei prin contract de muncă la SC Win Win Business SRL, 87.977 de lei pentru prestări servicii ca persoană fizică autorizată şi 185.331 de lei ca asociat la SC Animal Center SRL.
Elena Udrea va candida din partea PDL în colegiul 4, având contracandidat un profesor, pe liberalul Liviu Brătescu, în timp ce în colegiul 5, deputatul PSD Ioan Munteanu va candida împotriva consilierului judeţean PDL Dionisie Dumitraşcu.
Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, nu are emoţii în privinţa candidaturii sale. În primele două săptămâni ale campaniei electorale, Udrea a fost susţinută intens de primarul Romanului, prin intermediul căruia a trimis către municipiu peste 20 de milioane de euro destinaţi investiţiilor.
De altfel, banii şi influenţa sunt principalele atuuri ale fostului ministru PDL. Potrivit Mediafax, pe parcursul mandatului averea Elenei Udrea a crescut. Din declaraţia de avere reiese faptul că în 2012, Elena Udrea are, împreună cu soţul ei, 7 terenuri intravilane în Bucureşti şi Ilfov, 2 apartamente şi 3 case şi două autoturisme, un Fiat 500 şi un Mercedes, dar şi o datorie de 500.000 de euro la Dinu Pescariu. Udrea mai are bijuterii de 50.000 euro, mai multe conturi în bănci de peste 1.500.000 lei şi peste 500.000 euro.
Contracandidatul Elenei Udrea păleşte din punctul de vedere al averii în comparaţie cu fostul ministru. Potrivit declaraţiei de avere, Liviu Brătescu deţine doar un apartament de 42 mp. în Iaşi. Liberalul deţine depozite bancare de 25.000 de lei, 6.000 de euro şi 8.300 de dolari, în ultimul an fiscal, încasând venituri de 21.120 de lei de la Academia Română pentru cercetare ştiinţifică, 21.480 de lei ca director la Ateneul Tătăraşi din Iaşi şi alţi 49000 de lei prin intermediul granturilor.
În colegiul 6, liderul PNL Neamţ, Dorin Ursărescu, va da piept cu reprezentantul PNŢCD Viorel Strungariu, în timp ce, în colegiul 7 Ionel Arsene, preşedinte interimar PSD Neamţ, îl va avea drept contracandidat pe deputatul PDL Marius Rogin.
În colegiul 8, bătălia electorală se va da între fostul secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor, Marian Enache, susţinut de UNPR şi reprezentantul PDL, Mircea Pintilie.
În colegiul 1 pentru Senat, fostul secretar de stat, liberalul Eugen Nazare Ţapu, va candida împotriva Luminiţei Vârlan (PDL), iar în colegiul 2 actualul senator social-democrat Ioan Chelaru îl va avea contracandidat pe democrat-liberalul Leonard Cădar (PDL).
Eugen Nazare Ţapu a obţinut împreună cu soţia, în ultimul an fiscal, venituri însumate de 60.000 de lei de la SC Vlanda Company SRL Roman, iar copiii săi venituri totale de aproape 100.000 de lei de la SC Technical Training SRL. Eugen Nazare Ţapu este şi asociat la cele două societăţi. Ţapu a mai obţinut venituri de 700.000 de lei ca asociat la B&S Investements SRL Recuperare Creanţe şi de 22.150 de lei ca membru în CA al SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi. De asemenea, candidatul PNL menţionează în declaraţia de interese şi o serie de contracte încheiate cu statul, respectiv cu AJOFM Olt, AJOFM Sibiu. comuna Ghindaoani, comuna Sagna, comuna Tămăşeni, municipiul Roman, dar şi cu BNS.
Candidat pentru al treilea mandat de senator candidează pentru al treilea mandat, senatorul Ioan Chelaru deţine cinci terenuri, un apartament, un spaţiu comercial de producţie, două case de locuit şi o casă de vacanţă. Chelaru are două autoturisme, Mercedes şi Cielo, şi obiecte de artă, tablouri statuete, vase ornamentale în valoare de 30.000 euro. La începutul mandatului, social-democratul avea o datorie la bancă de 30.000 euro pe care a rambursat-o până în 2012.
Contracandidatul lui Chelaru, Leonard Cădar este administrator la SC Lenon Com SRL Neamţ, firmă de la care este şi asociat şi de la care a încasat în anul fiscal precedent dividende de 150.000 de lei şi un salariu de 20.000 de lei. Acesta mai este asociat unic al SC Lenon Instal SRL. De asemenea, el deţine un teren intravilan şi o casă de 272 de metri pătraţi.
În colegiul 3, Liviu Octavian Bumbu (UNPR), fost secretar de stat, îl va avea drept contracandidat pe reprezentantul Forţei Civice, Emil Creangă.
După ce iniţial a fost social-democrat, apoi democrat-liberal, candidatul ARD Emil Creangă va reprezenta Forţa Civică la alegerile din decembrie. Cotrivit presei locale, Creangă a fost trimis în judecată, alături de alţi 14 inculpaţi, într-un dosar instrumentat de DNA Bacău şi cunoscut sub numele „Pensiuni doar pe hârtie”. Cei 15 învinuiţi din dosar ar fi cheltuit, în interes propriu, fonduri europene de 85.000 de euro pentru înfiinţarea mai multor micro-ferme agroturistice unde ar fi trebuit să fie instruite persoane defavorizate. Cu toate acestea, Creangă este probabil cel mai sărac candidat din judeţul Neamţ, potrivit declaraţiei de avere, în care nu trece niciun fel de bunuri mobile sau imobile şi nici bani în conturi sau depozite bancare. Potrivit Mediafax, singurele menţiuni din declaraţia de avere a acestuia sunt salariul său anual ca profesor de 35.000 de lei şi faptul că soţia sa a obţinut venituri ca director la BCR şi ca economist la Bicaz care sunt „confidenţiale”.
Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi fost şef al Direcţiei Agricole Neamţ, Liviu Octavian Bumbu, deţine două terenuri agricole în judeţ şi un apartament în Piatra Neamţ, la care se adaugă un autoturism Toyota. Bumbu a contractat şi un credit la BRD, de 24.800 de euro, scadent în anul 2024, iar în ultimul an fiscal a avut venituri de 26.918 lei de la Direcţia Agricolă Neamţ şi de 16.214 lei ca secretar de stat în MADR.