În Covasna, judeţ locuit în majoritate de etnici maghiari, principalele forţe politice din România, USL şi ARD, au şanse foarte reduse de a fi reprezentate în viitorul Legislativ. În cel actual, partidele româneşti sunt reprezentate doar de către deputatul Horia Grama (PSD), care în 2008 a obţinut mandatul deşi era clasat pe locul 2 în colegiul în care a candidat.
UDMR îşi axează campania pe faptul că divizarea voturilor maghiarimii ar face ca aceasta să nu se regăsească în Parlament după 9 decembrie, datorită neatingerii pragului electoral de 5%. În replică, strategia PPMT, partidul al cărui mentor este Tökes Laszlo, este să convingă maghiarii că ideea autonomiei Ţinutului Secuiesc poate fi susţinută mai bine în Parlament de către partidul lor, în cazul în care candidaţii PPMT obţine peste 50% din voturi în trei colegii senatoriale şi şase de deputat.
Pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 1 Sfântu Gheorghe, candidează Marko Attila Gabor (UDMR) şi Santa Imre (PPMT). Primul este un fost secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice. În acestă calitate a dispus retrocederea către eparhia reformată din Sfântu Gheorghe a Colegiului „Szekely Miko”. DNA susţine că procedura a fost ilegală şi l-a trimis pe Marko în judecată. Acesta a fost condamant, în primă instanţă, la 3 ani de închisoare cu executare, acum judecându-se apelul. Cazul a generat chiar manifestaţii de stradă organizate de UDMR în sprijinul celui condamnat.
Ironia sorţii face ca adversarul său de la PPMT să fie unul din cei mai fervenţi apărători ai săi, preotul reformat Senta Imre protestând aproape două luni în faţa Colegiului faţă de sentinţa judecătorilor. Din partea ARD se remarcă prezenţa geologului Viorel Radu (Noua Republică), care a mers în expediţii de la Moscova la Vladivostok, în podişul Gobi din Mongolia şi în munţii Altai.
În colegiul 2 Baraolt-Sfântu Gheorghe, candidează de la UDMR deputatul Marton Arpad, prezent fără întrerupere în Parlament din 1990. De altfel, el este singurul parlamentar de Covasna al Uniunii care se prezintă din nou în alegeri şi îl are ca adversar de la PPMT pe omul de afaceri Derzsi Samuel.
În colegiul 3 Târgu Secuiesc, nu mai candidează deţinătorul mandatului Olosz Gergely, lider de grup al deputaţilor UDMR, după ce DNA îl cercetează pentru luare de mită. În locul său, Uniunea vine cu consilierul judeţean Fejer Laszlo ce se va confrunta cu Johann Taierling (PPMT).
Colegiul 4 Covasna-Întorsura Buzăului are cel mai mare procentaj de etnici români din judeţ, astfel încât USL şi ARD ar putea să câştige colegiul la redistribuire. USL îl susţine pentru un nou mandat pe Horia Grama, iar ARD pe fostul subprefect Valentin Ionaşcu. Viceprimarul din Covasna, Thiesz Janos (UDMR) şi profesorul Szakacs Zoltan (PPMT) completează tabloul candidaţilor din colegiu.
La Senat, în colegiul 1, din partea PPMT candidează chiar preşedintele acestei formaţiuni, Toro Tibor, ce-l are ca adversar direct pe consilierul judeţean Klarik Laszlo-Attila (UDMR). În colegiul 2, popularii maghiari îl susţin pe medicul veterinar Kovacs Istvan, în timp ce Uniunea pe Mate Jozsef, ce a candidat în vară pentru primăria din Bocşa. Dacă va câştiga, Mate are şanse să fie cel mai tânăr senator după 9 decembrie, având doar 26 de ani. Din partea ARD, în acest colegiu candidează fostul deputat PD Petre Străchinaru.