Alegeri parlamentare 2012. În Maramureş candidează Liviu Pop, acuzat de ANI de conflict de interese

Listele cu candidaţi din judeţul Maramureş se înscriu în linia obişnuită la nivel naţional: câte un candidat suspectat de conflict de interese, un altul care şi-a schimbat partidul peste noapte sau cu un scandal în activitatea politică trecută.
Romania TV
24 nov. 2012, 16:53
Alegeri parlamentare 2012. În Maramureş candidează Liviu Pop, acuzat de ANI de conflict de interese

Pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 1 Baia Mare, se înfruntă doi evlavioşi: viceprimarul din Baia Mare Mircea Dolha (PSD) şi inginerul Vlad Oneţ (PDL). Dolha a fost judecat timp de 6 ani pentru trafic de influenţă. După achitarea sa definitivă, Dolha a rostit o rugăciune pentru duşmani, compusă de către un episcop sârb, Nicolae Velimirovici. „Doamne binecuvintează pe prietenii şi pe duşmanii mei! Sluga blesteamă pe vrăjmaşi căci nu ştie, iar Fiul îi binecuvintează căci ştie că vrăjmaşii nu pot să se atingă de viaţa lui. De aceea el păşeşte liber între ei şi se roagă lui Dumnezeu pentru aceştia”, a rostit Dolha solemn. La rândul său, Oneţ şi-a trecut în prezentarea de pe site-ul său faptul că „mă închin cu smerenie în fiecare duminică slăvind pe Dumnezeu prin cânt în corul Catedralei Sfintei Treimi”.

În colegiul 2 Baia Mare, USL îl sprijină pe deputatul în funcţie Florin Tătaru, care a fost ales în 2011 după ce Florin Cherecheş a renunţat la Parlament în favoarea primăriei Baia Mare. Adversarul lui Tătaru este Ovidiu Talpoş de la Noua Republică. Pentru mandatul din colegiul 3 Chioar-Codru, consilierul judeţean Călin Vasile Andrei Matei (USL) şi inginerul agronom Ioan Mătieş.

Competiţia pentru colegiul 4 Lăpuş îi opune pe doi foşti colegi de partid. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Man, lider al organizaţiei judeţene candidează împotriva fostului coleg Doru Leşe (PNL). Deputatul Leşe a trecut în barca liberalilor la sfârşitul lunii septembrie, la capătul unor dispute cu Man. Motivul invocat de Leşe în plenul Camerei a fost destul de neobişnuit. „Vreau să vă precizez că datorită excesului de democraţie din PDL demisionez din acest grup parlamentar şi mă alătur grupului parlamentar al PNL”, declara Leşe.

Gheorghe Şimon este susţinut de PSD în colegiul 5 Borşa-Vişeu, deşi iniţial organizaţia judeţeană dorea să-l vadă senator. Conducerea centrală l-a impus pe Sorin Bota, aşa că pesediştii din Maramureş au negociat cu PNL să-i dea un colegiu la Cameră, din moment ce deputatul de Borşa Pavel Horj oricum nu mai doreşte să candideze. Adversarul lui Şimon este fostul secretar de stat în Ministerul Culturii, Vasile Timiş (PDL).

Camelia Negruţ, preşedinta organizaţiei PC, candidează în colegiul 6 Sighetul Marmaţiei, împotriva omologului său de la organizaţia PNŢCD, Ioan Doru Dăncuş. În colegiul 7 Mara-Cosău, deputatul Vasile Berci (PNL) este pus în situaţia de a-şi apăra mandatul în faţa lui Alexandru Deac (PDL), fost şef al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş.

Calculele ARD şi USL ar putea fi date peste cap de procesul de redistribuire a mandatelor, fiind posibil ca unul din locurile de deputat să revină UDMR. Aşa s-a întâmplat în 2008, când Beres Stefan a devenit deputat din partea Uniunii în colegiul 6, deşi s-a clasat doar al patrulea.

La Senat, în colegiul 1 candidează Titus Paşca, senator PNL în două legislaturi, 1996-2000 şi 2008-2012. În ultima sa declaraţie de avere, apare şi soţia sa, cu veniturile încasate în calitate de consilier juridic la biroul senatorial al lui Paşca. Invitat de către presa locală să comenteze situaţia de conflict de interese în care se afla, senatorul a dat un răspuns neaşteptat: „Deci nu nevasta nu eşti rudă. Vă rog frumos să vă interesaţi”. Adversarul său de la ARD este Ciprian Rogojan, mult mai cunoscut sub numele de Cici de la trupa Sistem. Se poate spune că Cici are deja „pile” mari în PDL, fiind ginerele fostului ministru al Economiei Ion Ariton, preşedintele PDL Sibiu.

În colegiul 2, candidează Sorin Bota (PSD). Bota a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în perioada guvernării Năstase şi semnătura sa apare pe catastrofalul contract dintre statul român şi Bechtel pentru constuirea autostrăzii Transilvania. ARD se prezintă în colegiul 2 cu Bogdan Aiacoboaie, fost director la mai multe televiziuni locale.

În colegiul 3, regăsim un candidat ministru. Este vorba de Liviu Pop (PSD), ministru delegat pentru Dialogul Social. Fostul preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a devenit ministru în cabinetul lui Ponta declarând că nu intenţionează să se înscrie într-un partid politic. După demisia ministrului Ioan Manga, ca urmare a unui scandal de plagiat, Pop a preluat interimatul la Educaţie, până la numirea Ecaterine Andronescu.

Pe 9 noiembrie, în prima zi a campaniei electorale, ANI a dat publicităţii un comunicat în care doi miniştri erau acuzaţi de incompatibilitate. În cazul unui al treilea, Liviu Pop, acuzaţiile constau în conflict de interese şi abuz în serviciu. Concret, lui Pop i se impută faptul că a emis un ordin de ministru prin care profesorilor li se reţine automat din salariu cotizaţia sindicală, fapt care ar fi avantajat FSLI, pe care Pop a condus-o înainte de a fi ministru. În acelaşi colegiu, candidează deţinătorul mandatului, Gheorghe Bîrlea (PDL), preşedintele comisiei parlamentare pentru statut.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!