În general, USL mizează la Constanţa pe parlamentarii în funcţie chiar dacă aceştia, cu excepţia notabilă a lui Puiu Haşotti, nu s-au remarcat printr-o activitate foarte susţinută.
Astfel, pentru Camera Deputaţilor, la colegiul 1, este propus deputatul Gheorghe Dragomir (PNL), prezent în Parlament încă din 2004. PDL i-l opune pe Stelian Gima, fost tenisman profesionist. Un alt deputat liberal, Mihai Lupu, luptă să-şi păstreze mandatul din colegiul 2 în faţa Cameliei Pleşca, preşedintele PDL Medgidia. O dispută mai echilibrată pare cea din colegiul 3, colegiu exclusiv rural, unde se înfruntă deputatul Ileana Dumitrache (PSD) şi Tudor Şerban (PDL), un apropiat al lui Adriean Videanu, cu care a lucrat în Ministerul Economiei în calitate de secretar de stat.
Foarte echilibrată pare a fi cursa pentru câştigarea colegiului 4. De data asta, deputatul în funcţie este de la PDL, Constantin Chirilă, acesta concurând cu un veteran al Parlamentului, Viorel Ştefan. Acesta a fost senator în perioada 1996-2008 şi deputat în legislatura în curs. De-a lungul vremii, Ştefan s-a impus ca unul din finanţiştii de marcă ai PSD din Parlament.
În colegiul 4 mai candidează din partea PPDD şi Dumitru Bocai, fostul primar PDL din Ovidiu care, în timpul campaniei electorale a fost protagonistul unui incident mai puţin obişnuit fiind pocnit chiar în interiorul unei secţii de poliţie. „Eram în campanie când un individ de la liberali a început să urle la mine, să ţipe, mi-a reproşat că fur, mi-a spus că am zilele numărate”, a spus primarul. La insistenţele locuitorilor, primarul a făcut plângere la poliţie.
Când a fost chemat de poliţişti să dea declaraţie, belicosul liberal l-a pocnit pe primar cu pumnul în gură, chiar sub privirile oamenilor legii. „Poliţiştii nu s-au aşteptat, vă închipuiţi. De unde să se gândească că fraierul ăla o să mă lovească? Apoi el s-a trântit, pe jos şi a început să plângă că l-am agresat, iar fiu-său a început să spună că eu l-am lovit”, a spus Dumitru Bocai.
El susţinea că Ciprian Hanganu (PNL), contracandidatul său la primăria oraşului Ovidiu, duce o campanie electorală incorectă. „Afişele mele sunt rupte, mâzgălite. Au scris, pardon, ‘m…e’ pe ele, mi-au pus coarne. Iar la o adunare electorală la care au participat şi doamne profesoare, o arhitectă ş.a., a trecut o caravană a PNL iar câţiva indivizi şi-au scos-o din pantaloni, au rupt un afiş de-al meu şi au urinat pe el”, a mai reclamat primarul Dumitru Bocai.
În colegiul 5, preşedintele organizaţiei municipale a PNL Constanţa, Victor Manea vrea să-l scoată din Camera Deputaţilor pe Zanfir Iorguş. Acesta se află şi el într-o postură inedită, fiind pentru prima dată când nu-şi schimbă afilierea politică în funcţie de cum bate vântul. Ales în 1996 primar la Mangalia din partea PNŢCD, Iorguş a trecut fără să ezite la PSD în perioada când Adrian Năstase era prim-ministru. După 2004, a sărit în barca puternicilor zilei, a celor de la PD. La alegerile din iunie, a vrut să se întoarcă la primăria pe care o părăsise pentru deputăţie. A câştigat la mustaţă, dar BEC a dispus reorganizarea alegerilor din cauza neregulilor constatate, iar Iorguş a pierdut la „rejucare”.
În colegiul 6, deputatul PSD Eduard Martin se confruntă cu omul de afaceri Fabian Iustin Roman (ARD), iar în colegiul 7 consilierul judeţean Titus Dobre (USL) cu Oana Maria Florea (PDL), ce a fost până în 2011 membră a PRM. La colegiul 8, deputatul Manuela Mitrea (PSD) îşi apără locul în Cameră în faţa lui Gheorghe Andrei (PNŢCD), care a fost deputat în legislatura 1996-2000.
În colegiul 9, USL i-a făcut loc pe liste lui Remus Cernea, preşedintele Partidului Verzilor şi consilier al primului-ministru, în virtutea acordului de colaborare pe care acest partid ecologist l-a încheiat cu PSD. În 2009, a candidat la preşedinţia României şi este autorului profundului panseu potrivit căruia „România va fi cu adevărat liberă şi democratică atunci când va avea preşedinte o femeie romă, lesbiană şi atee”. În vara anului 2012, a avut o altercaţie la un concert rock cu o persoană despre care a spus că ar fi fost simpatizant al legionarilor. Martor la incident, Mihai Poliţianu, consilier al Monicăi Macovei, a afirmat că Cernea s-ar fi folosit de legitimaţia de la Guvern pentru a-i determina pe jandarmi să-l salte pe cel cu care a avut conflictul. Adversarul lui Cernea de la ARD este Dănuţ Culeţu, preşedintele organizaţie judeţene a Forţei Civice, fost prefect şi membru PNL. În acelaşi colegiu, candidează şi preşedintele PPDD Constanţa, Gheorghe Slabu.
Finalmente, în colegiul 10, PSD mizează pe Mădălin Voicu, venit de la Giurgiu să candideze. Voicu este deputat din 1996, când a intrat în Cameră ca reprezentant al comunităţii rome. Din 2000, a fost ales de fiecare dată ca deputat PSD. ARD mizează pe Florin Gheorghe, un „împătimit” al studiilor universitare, fiind absolvent a trei facultăţi şi a două masterate. Acest lucru nu prea i-a impresionat pe constănţeni în vară, când a candidat din partea PDL pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean, dar a pierdut în faţa lui Nicuşor Constantinescu.
Pentru Senat, la colegiul 1, candidează liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, ce-l are ca adversar pe Florian Constantin, fost lider al organizaţiei judeţene a PDL. Însă bătălia pentru acest colegiu se poartă cu mare încrâncenare între candidaţii PRM şi PPDD, Metin Cerchez, respectiv Gheorghe Candindatu. Cerchez a depus pângere penală pentru ameninţare împotriva lui Gheorghe Slabu, şeful filialei PPDD, care l-ar fi ameninţat cu moartea dacă nu renunţă la candidatură prin intermediul unui interlop cu pitorescul nume de Mihai Gândac. În replică, Slabu l-a făcut „nenorocit” pe Cerchez, iar acesta, ca să aibă ultimul cuvânt, l-a gratulat pe Slabu cu apelativul „tembel”. Adversarul direct al lui Cerchez, Gheorghe Candindatu, a încercat şi în 2008 să intre în Parlament, dar din partea PNG.
Metin Cerchez, fost reprezentant al minorităţii turce în Parlament, a făcut carieră în studiourile OTV ale actualului lider spiritual al PPDD, Dan Diaconescu, printr-un serial de emisiuni privind un strigoi care bântuia Medgidia. La capătul carierei de showman TV s-a pricopsit cu o condamnare penală de un an de închisoare cu suspendare pentru profanare de morminte. Fapta a avut loc în primăvara lui 2008, când versiunea mahomedană a lui Van Helsing s-a aflat în fruntea unei mulţimi ce a dezgropat cadavrul unei femei din cimitirul musulman din Medgidia pentru a-i înfige un ţăruş în inimă.
Metin Cerchez a aflat de la rudele unei femei moarte la Medgidia că aceasta s-ar fi transformat în strigoi şi îşi teroriza rubedeniile lovindu-i, ciupindu-i sau luându-le diverse lucruri din casă. Metin Cerchez s-a implicat personal în gestionarea ameninţării de pe tărâmul morţilor.
Deşi cererea de exhumare a cadavrului fusese respinsă de autorităţi, Cerchez s-a pus în fruntea unei mulţimi din cartierul Ali Baba din Medgidia, secondat de fratele defunctei, Memedali Enver. Fiul acesteia a încercat să se opună vânătorilor de strigoi, însă a fost scos cu forţa din cimitir astfel încât „strigoiul” să fie pus la punct prin înfigerea unui ţăruş în inimă. Ulterior, fiul a depus plângere penală împotriva instigatorilor profanării, iar Metin Cerchez a fost trimis în judecată în ianuarie 2010 de către procurorii insensibili la serviciul făcut comunităţii din Medgidia.
Metin Cerchez a mai pus a doua oară la încercare nervii clerului musulman din Dobrogea când, în timp ce participa la protestele antiguvernamentale din iarna acestui an, a îngenuncheat alături de ceilaţi protestatari atunci când a fost rostit „Tatăl Nostru”. Chiar muftiul cultului musulman, Iusuf Murat, i-a cerut lui Cerchez să spună clar dacă mai e musulman sau a trecut la „ghiauri”.
La colegiul 2, senatorul Nicolae Moga (PSD) îşi apără mandatul în faţa pedelistului Tănase Barde, care a fost deputat în 1996-2000 din partea PNŢCD. Fratele lui Radu Mazăre, Alexandru, vrea un nou mandat în colegiul 3 unde candidează şi consilierul judeţean Gheorghe Măndilă (PDL).
Cu miză mare este competiţia din colegiul 4. Acolo candidează preşedintele organizaţiei judeţene a PDL, Christian Gigi Chiru ce-l are ca adversar pe senatorul PC Mircea Banias. Acesta a intrat în Parlament, în 2008, ca senator PDL. În primăvara acestui an, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi sprijinirea unei reţele de criminalitate organizată în dosarul în care este inculpat şi fostul deputat Laurenţiu Mironescu (PDL), secretar general în Ministerul de Interne în timpul guvernării demcorat-liberale. Procurorii spun că Banias ar fi fost protectorul unei reţele prin care erau introduse prin contrabandă mărfuri în portul Constanţa.
Tot aici candidează şi deputatul Maria Stavrositu din partea PPDD, după ce filiala PDL a decis să nu o mai nominalizeze pentru un nou mandat. Alegerile din 9 decembrie vor reprezenta un nou episod în rivalitatea dură dintre Chiru şi Stavrositu pentru şefia organizaţiei PDL, care a împărţit practic pedeliştii din judeţ, între tabăra „românească” şi cea a „machidonilor”.