Alegeri parlamentare 2012. Vrancea, judeţul cu un candidat aflat în puşcărie

Într-un judeţ tradiţional "roşu", dreapta are şanse reduse la alegerile din 9 decembrie, mai ales că recentul scandal care a dus la arestarea preşedintelui PDL Vrancea a scăzut şi mai mult şansele ARD. În Vrancea, judeţ oblăduit de Marian Oprişan din 2000, candidaţii USL sunt, cu două excepţii, parlamentari în funcţie.
Romania TV
05 dec. 2012, 10:28
Alegeri parlamentare 2012. Vrancea, judeţul cu un candidat aflat în puşcărie

Pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 1 Focşani, candidează deputatul Ciprian Nica (PSD). Acesta şi-a schimbat colegiul, în 2008 fiind ales în colegiul 6. De profesie notar, Nica este pus a doua oară pe listele cu candidaţi, deşi în 2003 a avut un conflict destul de dur cu Marian Oprişan pe care l-a pârât conducerii centrale că exercită funcţia de preşedinte al PSD Vrancea într-o manieră autocratică. Nica a primit recent, la Curtea de Apel Bucureşti, verdictul de colaborator al Securităţii, instanţa dând dreptate CNSAS. Adversarul său este Raluca Gabriela Ioan (PDL), fost consilier judeţean, care candidează în locul lui Răzvan Mustea, deţinătorul actual al mandatului. Mustea este liderul OT-PDL, a fost ministru al Comunicaţiilor în guvernul Ungureanu şi este naş de cununie al Elenei Băsescu.

În colegiul 2 Focşani-Sud, USL mizează pe Angel Tîlvăr (PSD), actualmente deputat şi fost senator în legislatura 2004-2008. Numele său nu a fost implicat în vreun scandal, dar nu este la primul partid, începându-şi cariera politică în ApR, efemerul partid pe care l-a creat Teodor Meleşcanu, după plecarea sa din PDSR. Împotriva sa candidează Constantina Negoiţă, liderul organizaţiei de femei a PDL din judeţ.

Singurul colegiu exclusiv rural din Vrancea, colegiul 3 Dumitreşti, este vizat de către deţinătorul actual al mandatului, Nini Săpunaru. Acesta este preşedintele PNL Vrancea şi deputat din 2000. În perioada 1997-2000 a fost şeful Vămilor. Din 2002, Săpunaru şi Oprişan au început un război local foarte dur pe care cu greu l-au încheiat pentru a forma la nivel local USL-ul. ARD îl susţine pe medicul Eugen Ghinescu, fost şef al Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov. Totuşi Ghinescu nu este un candidat plasat de la centru, el fiind născut la Dumitreşti, unde s-a retras după ieşirea la pensie.

În colegiul 4 Odobeşti, îl regăsim pe Miron Mitrea (PSD). Fostul ministru al Transporturilor în guvernul Năstase a alocat fonduri consistente judeţului în timpul cât a fost ministru, dar relaţia cu social-democraţii vrânceni este departe de a fi idilică. Presa locală a relatat că mutarea sa de pe colegiul senatorial 2 în cel pentru Camera Deputaţilor a avut loc în urma unei fronde a primarilor PSD care au ameninţat că nu vor face campanie unui candidat care a trecut doar de două ori în judeţ în timpul mandatului său de senator. Mitrea a fost şi obiectul interesului procurorilor DNA, însă cercetările lor nu s-au finalizat cu o condamnare a fostului ministru care, la finele legislaturii trecute, a renunţat de bunăvoie la imunitate pentru a se pune la dispoziţia justiţiei. Adversarul său de la PDL este Costel Florin Bebe Marica, director adjunct la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală. Marica a devenit politician prin intrarea în Forţa Democrată, partid fondat de către Petre Roman după plecarea din PD. Pe modelul lui Cristian Popescu-Piedone, Marica şi-a trecut în buletin numele de Bebe cu care îl apelau prietenii.

Laurenţiu Ţigăeru-Roşca (PNL) pare a avea o misiune uşoară în colegiul 5 Mărăşeşti, ţinând cont că adversarul său şi deţinătorul mandatului, Alin Trăşculescu (PDL), va afla rezultatul alegerilor în închisoare, unde se află pentru acuzaţii de luare de mită şi trafic de influenţă. Ţigăeru a adoptat şi numele soţiei, fiind „măritat” cu fiica unui om de afaceri foarte prosper din zonă, Vasile Roşca. Ţigăeru este preşedinte al Administraţiei Fondul pentru Mediu. Trăşculescu era considerat „o tânără speranţă” a PDL, partid în care a intrat în 2006. La alegerile locale din 2008, a fost la un pas să câştige primăria Focşanilor, în faţa lui Decebal Bacinschi. Performanţa a fost apreciat de conducerea centrală care l-a numit lider al organizaţiei judeţene în locul lui Jan Vraciu. Declinul carierei lui Trăşculescu a devenit evident la localele de anul acesta, când PDL Vrancea a realizat contraperformanţa de a fi singura organizaţie din ţară care nu a propus un nume pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean. Anchetarea sa de către DNA şi referatul prin care procurorii au prezentat conţinutul unor înregistrări telefonice au pus capăt definitiv carierei lui Trăşculescu, acesta fiind acuzat că încerca să-şi finanţeze ilegal campania electorală, inclusiv prin ameninţări la adresa unor oameni de afaceri pe care înainte îi ajutase să obţină contracte cu statul.

Pesedistul Victor Roman, candidatul USL în colegiul 6 Panciu-Adjud, este consilier judeţean. Roman a fost verificat de ANI în legătură cu unele contracte de deszăpezire ale CJ Vrancea, existând suspiciuni că Roman ar fi proprietarul unora dintre firmele beneficiare. Până la urmă, ANI nu l-a acuzat de conflict de interese. Din partea ARD candidează Florin Secară, fost ofiţer genist, care a intrat în afaceri cu mobilă.

Pentru Senat, colegiul 1, USL îl susţine pe vicepreşedintele Senatului, Petru Filip (PSD). Alături de Frunzăverde, Filip este numele cel mai important din PDL care a părăsit partidul în valul migrator care a subţiat rândurile parlamentarilor democrat-liberali de la moţiunea de cenzură care a dus la demiterea premierului Ungureanu până la suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Filip a fost primar la Oradea timp de trei mandate, iar în 2005-2011 a fost vicepreşedinte al PDL. Împotriva sa, ARD îl susţine pe avocatul Codruţ-Octavian Baloş (Forţa Civică). Deşi intrat relativ recent în politică, şi Baloş este la al doilea partid, primul fiind UNPR.

În colegiul 2, PSD susţine tot un candidat „recrutat” de la rivalii din PDL, dar în 2001. Este vorba de Cristian Dumitrescu, preşedintele Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor. În perioada 1992-2000, Dumitrescu a fost senator PD. În 2001 a devenit membru PSD. Din 2000, Dumitrescu este deputat. Este soţul Corinei Dumitrescu, cea care a fost propusă în primăvară ca ministru al Educaţiei, dar care a renunţat la acest post ca urmare a unui scandal legat de neclarităţi din CV-ul ei, dar şi unor acuzaţii de plagiat. Înainte de a fi propusă pentru postul de la Guvern, Dumitrescu a fost membru al CSM. Desemnarea sa în acest organism a generat un alt scandal, preşedintele Băsescu invocând faptul că funcţia de membru al CSM este incompatibilă cu cea de rector al Universităţii „Dimitrie Cantemir”, exercitată tot de către Corina Dumitrescu. Adversarul deputatul PSD este primarul comunei Ţifeşti, Gabriel Postolache (PDL).

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!