ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cum se împart la redistribuire voturile partidelor care nu trec pragul electoral

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. 36 de partide politice și formațiuni ale minorităților naționale îşi dispută, pe 11 decembrie, cele 464 de mandate de senator și deputat. Potrivit sondajelor realizate până în prezent, în viitorul Parlament vor fi prezente doar șase partide, la care se vor adăuga 16 reprezentanți ai organizațiilor minorităților naționale. Astfel că, voturile pe care le vor primi pierzătorii se vor împărți celor șase câștigători.
Iulian Tudor
11 dec. 2016, 15:37
ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cum se împart la redistribuire voturile partidelor care nu trec pragul electoral

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 se desfăşoară în baza Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, care a fost promulgată la 20 iulie 2015. Principalele modificări aduse legislaţiei electorale sunt reducerea numărului de parlamentari, ca urmare a modificării normei de reprezentare, şi revenirea la votul pe listă.

CITEŞTE ŞI: Ce promisiuni electorale fac partidele politice ANALIZĂ

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Prima modificare importantă conţinută de noua lege este revenirea la alegerea parlamentarilor prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, după ce alegerile parlamentare din 2008 şi 2012 s-au desfăşurat în sistem mixt (vot uninominal şi reprezentare proporţională a mandatelor).

Scrutinul de listă presupune că fiecare partid sau alianţă electorală îşi întocmeşte liste de candidaţi, în funcţie de scorul obţinut la nivel naţional, primele persoane de pe liste având şanse mai mari să fie alese. Cu cât procentul obţinut de un partid în alegeri, la nivel naţional, este mai mare, cu atât mai mulţi candidaţi de pe lista partidului respectiv vor avea şanse mai mari să li se aloce un mandat.

Principiul reprezentării proporţionale presupune că mandatele de parlamentar se repartizează proporţional cu procentul de voturi obţinut de partid în alegeri la nivel naţional, astfel încât se doreşte ca parlamentarul ales să reflecte într-o măsură cât mai mare votul exprimat de cetăţeni.

Pragul electoral, definit ca numărul minim necesar de voturi pentru ca un partid sau alianţă să intre în Parlament, rămâne nemodificat de noua lege: 5% pentru partide, la care se adaugă 3% pentru al doilea membru al alianţei, şi, pentru fiecare membru al alianţei, începând cu al treilea, câte un procent din voturile valabil exprimate, fără a se depăşi 10% din voturi.

CITEŞTE ŞI: Cum arată profilul liderilor politici. Câţi dintre ei sunt locomotivă de partid ANALIZĂ

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. O noutate însă este adusă de modul de calculare a pragului, care poate fi stabilit în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Sondajele realizate până în prezent, indică drept probabilă varianta intrării în Parlament a doar șase partide. Rămâne, astfel, o sumă de voturi valabil exprimate, dar „risipite”. Circa 10%, potrivit sondajelor. Aceste voturi „risipite” se împart partidelor care au trecut pragul și proporțional.

De exemplu, presupunând că PSD va lua 40% din voturi, partidul va lua același procent din voturile „risipite”, adică, încă patru procente.

Aşadar, cu cât intră mai puține partide în Parlament și este mai mare numărul voturilor „risipite” pe partide care nu depășesc pragul electoral, cu atât primesc mai multe procente la redistribuire partidele câștigătoare.

Citeşte şi: IPP: Actualul Parlament este cel mai ineficient din istoria post-decembristă

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Am pierdut un mare campion. Zi de doliu și lacrimi la final de 2024: A inspirat atât de mulți oameni
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Adevărata salată de boeuf, mici secrete. Unde greșesc multe gospodine
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
„Doamne, Doamne!” Un șofer începător de 19 ani și-a condus mama și fratele spre moarte într-un accident de pe Drumul Morții E85. Mașina pe care o conducea a fost făcută bucăți
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Ceața densă cauzează perturbări masive ale zborurilor în UK
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă