Alegeri parlamentare 2016. Băsescu vrea să crească natalitatea şi să reducă analfabetismul funcţional

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsecu, a anunţat, vineri, la Iaşi, că pentru formaţiunea sa politică, prioritare sunt obiectivele sociale ce vizează educaţia, sănătatea şi natalitatea, una dintre reformele propuse de aceasta fiind transformarea spitalelor în fundaţii.
Filip Stan
18 nov. 2016, 19:10
Alegeri parlamentare 2016. Băsescu vrea să crească natalitatea şi să reducă analfabetismul funcţional

„O reformă în sănătate este absolut obligatorie. Noi am depus legea în Parlament încă din 2011. Este legea pe care am încercat să o trec cu Boc în 2012, când au scos populaţia în stradă pentru a nu introduce noua lege a sănătăţii. Sigur, a fost o reacţie stimulată de mafia din sănătate, o mafie puternic înrădăcinată în sistem, în care cea mai mare parte a banilor nu se duc către bolnavi. Pe de altă parte, este clar că sistemul de sănătate este subfinanţat”, a spus Traian Băsescu, în discursul prezentat în timpul lansării campaniei candidaţilor organizaţiei judeţene a PMP Iaşi la alegerile parlamentare din decembrie.

Liderul PMP propune transformarea spitalelor în fundaţii pentru a ieşi din această situaţie.

„Propunem crearea competiţiei în sistemul de sănătate, transformarea spitalelor în fundaţii ale statului, pentru a le schimba regimul în raport cu băncile. Adică, o fundaţie poate să ia credite, un spital nu poate face împrumut de la bănci. O fundaţie poate să ia credite, să se dezvolte, să modernizeze spitale, să aducă echipamente, să instruiască personalul”, a declarat Traian Băsescu, conform Agerpres.

El şi-a arătat nemulţumirea şi faţă de remuneraţiile încasate în prezent de personalul medical.

„Nimeni nu mă poate convinge că este în regulă să ai un sistem de sănătate în care medicul e plătit cu 2.400 de lei ca să ne opereze pe inimă. Cine crede că poate supravieţui unui asemenea sistem, în care oamenii cu pregătire extrem de ridicată îţi vând forţa de muncă şi capacitatea pentru 2.400 – 2.800 de lei pe lună, se înşeală. Este împotriva firii”, a mai spus Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte educaţia, fostul preşedinte al României a reamintit în discursul său, că aproape jumătate dintre elevi sunt analfabeţi funcţionali, fapt care ne clasează pe locul doi în Europa la acest capitol.

„Ultima analiză arată că 42% dintre copii sunt analfabeţi funcţionali, adică ştiu să citească, să scrie dar din ceea ce citesc nu înţeleg nimic la prima citire, pentru că nu sunt obişnuiţi să gândească. Sunt obişnuiţi să înveţe pe dinafară, ceea ce înseamnă că sistemul de predare trebuie schimbat masiv şi rapid. Numai printr-un parteneriat dintre dascăl şi copil putem face din copil unul care şi judecă, şi citeşte. Trebuie să recunoaştem că avem cel mai mare procent de analfabeţi funcţionali din Europa, după Albania”, a spus Traian Băsescu.

O altă temă abordată de Băsescu, din domeniul educaţiei, a fost aceea a abandonului şcolar.

„Puteţi să vă închipuiţi România cu 42 la sută analfabeţi funcţionali la vârsta de 15 ani şi cu 19 la sută din copiii care nu termină o şcoală? Cum va arăta România peste 20 de ani? Trebuie să luăm urgent măsuri. O măsură simplă este să retragem toate cele 108 amendamente pe care doamna Andronescu cu Victor Ponta le-au adus Legii Educaţiei 1/2011. E o lege bună, dar care nu-şi mai atinge scopul din cauza celor 108 amendamente”, a mai spus Traian Băsescu.

El a afirmat, totodată, că avem obligaţia să încercăm să redresăm natalitatea. În acest sens, liderul PMP a apreciat că a fost adoptată o măsură bună atunci când s-a decis acordarea a 85 la sută din ultimul salariu ca indemnizaţie pentru mame, dar că măsura este insuficientă dacă ele nu sunt sprijinite atunci când vine vorba să îşi lase copiii acasă şi nu la creşe şi grădiniţe.

„Din proprie experienţă, văd că nu e suficient. În lipsa creşelor şi a grădiniţelor, mamele sunt tot în dificultate. În momentul de faţă, pe un loc la creşă sunt 430 de copii. Asta este situaţia în România, la nivelul general. Pentru a sprijini mamele şi a le încuraja să dea naştere la copii avem obligaţia să lansăm un program masiv de construcţie de grădiniţe şi creşe. Numai aşa vom reuşi ca prin măsura bună, prin alocarea a 85 la sută din salariu pentru creşterea copilului dar şi construind creşe şi grădiniţe vom reuşi să le redăm mamelor confortul. Dacă nasc, nu vor mai trebui să îşi angajeze cu o bonă ori să îl lase de izbelişte în casă cu bunica, dacă poate sau nu poate să îl ţină”, a mai spus Băsescu.

Fostul şef al statului, liderul PMP Traian Băsescu, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la lansarea candidaţilor filialei judeţene a Partidului Mişcarea Populară la alegerile locale. Alături de Băsescu, la Iaşi a fost prezent şi preşedintele executiv al partidului, Eugen Tomac. Evenimentul s-a desfăşurat la Casa Studenţilor, în prezenţa a câteva sute de membri de partid şi simpatizanţi. Unii dintre aceştia l-au aşteptat la intrare cu pâine cu sare, alţii au dorit să îşi facă fotografii cu fostul preşedinte al României.

Spynews
La ce oră are loc finala de la 100 de metri liber, unde David Popovici vrea un nou aur olimpic. Programul complet al zilei de 31 iulie
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Ce au pățit două turiste în Munții Făgăraș. Au mers cu cortul și au trăit un adevărat șoc: ”Un fel de tentativă de omor”
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
Atenție! Cum va trebui să folosiți CNP-ul fiscal
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
Drama care i-a marcat viața lui Andrei Stoica. Totul s-a schimbat din acel moment! Campionul, declarații emoționante la Star matinal e pe val: ”Plângeam în fiecare seară” | VIDEO
Spynews
Cătălin Bordea a oferit prima reacție în războiul dintre fosta soție, Livia, și prietenii săi: „Au fost lezați”
Evz.ro
Ce a putut să spună Victor Ponta. A bătut-o pe Șoșoacă
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Nuntă cu 1.200 de invitați în Maramureș! Cum au reacționat internauții după ce evenimentul a ajuns viral pe TikTok: „Am zis că e filmare de la Beach Please”
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Premierul Marcel Ciolacu despre numirea comisarului european: Discuții cu Ursula von der Leyen și negocieri interne
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?